Annons
Artiklar > Therese Asplund flerfaldigt prisad

Therese Asplund flerfaldigt prisad

Foto: Therese Asplund

 Therese Asplund

Therese Asplund kammar hem flera priser för sina bilder.

Trierenberg Super Circuit 2022 är en tävling öppen för fotografi i olika stilar, tekniker och genrer. Fotografen Therese Asplund skickade på vinst och förlust in 32 bilder i åtta kategorier - tre fick guldmedalj och en blev "Best in show" i kategorin svartvitt. Hon tog då hem totalsegern Grand Prix 2022.

Blev du överraskad över placeringen?

- Verkligen, helt galet! I deltagarlistan hittar man några av världens bästa fotografer och tittar man på tidigare vinnare så finns där ett gäng riktiga legendarer, så konkurrensen är minst sagt hård.

"Miss de Ville and her crew", vinnare i klassen svartvitt. Foto: Therese Asplund

Har du varit med i tävlingar förr?

- Jag har tävlat väldigt mycket under en massa år, men jag hade aldrig varit med i den här tävlingen förut. Jag hade egentligen bestämt sedan flera år tillbaka att jag bara skulle deltaga i tre tävlingar per år, SM, FEP awards som är som EM och WPE som är för hela världen. Att tävla tar mycket tid och kostar en del och jag har så mycket annat roligt jag vill hinna med att göra. Dock blev jag nyfiken på den här tävlingen när det damp ner ett mail med info om den, och bestämde mig för att göra ett undantag. 

 "Color me with sunshine", en av guldvinnarbilderna. Foto: Therese Asplund

Har du en speciell stil?

- Jag skulle säga att jag är väldigt spretig och älskar att testa nya stilar, tekniker och bild-idéer. Tittar man på mitt Instagram så ser man snabbt att det är långt ifrån ett matchat och snyggt flöde. Dock får jag ofta höra att man snabbt kan se om ett porträtt är mitt. Jag älskar ljussättning och lägger ofta ner mycket omsorg på att just sätta ett snyggt ljus. Kanske är det som syns i mina bilder.

"Me and my chickens", en av guldvinnarbilderna. Foto: Therese Asplund

Vad fotograferar du helst?

- Porträtt och allra helst stylade fineartporträtt eller fashionporträtt. Under 2020-21 gjorde jag ett projekt där jag fotograferade fineartporträtt under vattnet och det var också superroligt!

Foto: Therese Asplund

Hur började du fotografera?

- Jag började fotografera när jag var sex - sju år och fick ärva min mormors avlagda kamera när hon köpt en ny.

Foto: Therese Asplund

Vilka andra fotografer har inspirerat dig?

- En stor förebild har alltid varit den amerikanska fotografen Georg Holz. Förutom honom så inspireras jag ständigt på olika sätt av en massa duktiga fotografer både här i Sverige och utomlands. Någon är duktigt på ljus, någon på komposition, någon på att posera modell, någon på att redigera. Det roligaste med fotografi är att vi ständigt kan lära av varandra och inspirera varandra för att lära och utvecklas.

Foto: Therese Asplund

Du är yrkesfotograf. Hur ska man göra för att kunna leva på sitt fotograferande?

- Jag skulle säga att det beror på hur marknaden ser ut där du bor. Jag gillar att bo i en liten stad och fick för 15 år sedan när jag startade mitt företag göra alla olika typer av jobb. Förutom porträtt har jag pysslat med mäklarfoto, produktfoto, dokumentärfotografi och en massa annat.

Nu reser jag istället en hel del för att mer kunna ta de jobb som passar mig bäst och som jag tycker är roligast. Förutom det så har jag under en massa år även pysslat med utbildning och att föreläsa inom fotografi och driver numera mitt egna workshopkoncept som heter "Play to learn workshops". 

Foto: Therese Asplund

Vad vill du ge för tips till den som vill utvecklas som fotograf?

- Driv din egen utveckling framåt och utmana dig själv. Sök upp möjligheterna att lära mer och utvecklas om det så är utbildningar, workshops, utmanande uppdrag eller att bara fotografera ihop med andra så ni kan lära av varandra. 

Foto: Therese Asplund

Vad använder du för utrusning?

- Jag har alltid jobbat med Nikons kameror och med Elinchroms blixtar. Idag är jag internationell ambassadör för både Elinchrom och Nikons Z-serie. Favoritkameran just nu är Nikon Z7ii med antingen 24-70/2,8 eller 70-200/2,8. Jobbar jag i studion så ljussätter jag med Elinchrom ELC1000 och är jag ute på location så blir det Elinchrom ONE. Bakgrunder jag gillar att jobba med kommer antingen från Manfrotto/Lastolite eller Coala från Foto Lundeby.

Foto: Therese Asplund

Foto: Therese Asplund

Foto: Therese Asplund

Foto: Therese Asplund

Foto: Therese Asplund

Foto: Therese Asplund

Foto: Therese Asplund

Foto: Therese Asplund

Foto: Therese AsplundPublicerad 2022-04-12. Läst av 2064 personer.

15 Kommentarer

Malcao 2022-04-12 07:50  
Grattis Therese! Toppklass på dina bilder!
jerrysoderberg 2022-04-12 08:32  
Grattis. Underbara bilder, otroligt jobb som ligger bakom. Fantastiska idéer.
VargenW 2022-04-12 08:41  
Det här är inte min genre direkt men vem som helst kan se att det här är otroliga bilder! Det är ren knockout! Ett internationellt genombrott måste vara ofrånkomligt.
Dead_Silent 2022-04-12 08:46  
Så välförtjänta priser! Helt magiskt bra bilder! :)
Dan Mikael 2022-04-12 09:04  
Stort grattis! Alldeles, alldeles fantastiska bilder.
Arne Bivrin 2022-04-12 09:45  
Grattis Therese! Världsklass!
Tony Johansson 2022-04-12 10:12  
Med risk för upprepning kan jag bara instämma i hyllningskören, fantastiska bilder. Och som också redan nämnts borde ett internationellt genombrott stå och knacka på dörren. Bravo !!
rikitikitavi 2022-04-12 10:38  
Riktigt kreativa och vackra porträtt , bravissimo!
peflo 2022-04-12 11:23  
Kan bara instämma i tidigare kommentarer, bland det bästa jag sett i denna genre, helt fantastiska bilder!!! Det märks verkligen hur noggrann du är med ljussättningen. Även imponerad av den stora omsorg som lagts på bakgrund/”negative space” i flera av bilderna. Har flera favoriter, men om man skall välja en, så måste det bli den svartvita bilden med det skira tyget för ansiktet, vilket linjespel, vilket ljus… helt magiskt! Stort grattis till framgången Therese, helt säkert kommer du få många fler framgångar internationellt framöver.

(P.S. Tack, Fotosidan för att ni valde att visa bilderna i stort format)
Micky 2022-04-12 14:32  
Dina bilder Therese är något av det mest imponerande jag sett! Underbart att du får framgång, stor framgång, på en världsscen.
Mats G 2022-04-12 17:45  
Man gratulerar! Du är då påhittig i ditt fotograferande. Bilderna blir med råge överdådiga!
gamleJ 2022-04-13 07:16  
Du hittar nya varianter på klassiker med din kreativitet. I kombination med passande ljussättning, färgsättning, intressanta modeller och snyggt efterarbete blir det riktigt sköna bilder. Det är roligt att ta en idé och förfina den till perfektion men oj vad det tar tid. När jag ser dina bilder blir jag ödmjuk inför din arbetsinsats. Stort grattis till vinsterna.
Jan Rönnlund 2022-04-16 09:02  
Det roliga i allt ihop är inte bara att Therese är en mycket duktig fotograf.
Vi har träffat henne flera gånger och hon är en social/utåtriktad och mycket generös person som man gärna pratar foto och lyssnar på när hon har sina förevisningar. Jag och Lotta gillar henne skarpt. Grattis både Elinchrome och Nikon till ett bra val.
Zuchov 2022-04-19 23:32  
Ny bekantskap för mig, spektakulära foton.
walter_iego 2022-04-23 21:07  
Man tappar hakan. Fullkomligt underbara.

Mer premiumläsning