Artiklar > Troy Enekvist får Helsingborgs Dagblads fotopris

Troy Enekvist får Helsingborgs Dagblads fotopris

Foto: Troy Enekvist

 Foto: Troy Enekvist

Troy Enekvist möter de som tvingas fly från sjunkande öar.

Helsingborgs Dagblads fotopris för betydande bildjournalistik går till Troy Enekvist. Det är femte året priset delas ut. Troy Enekvist, Uppsala, är utbildad i journalistik och bildjournalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Han är frilans och inriktad på utrikesjournalistik, främst migration och klimatfrågor. Han både skriver och fotografer på sina långresor. 

Till Bangladesh har han rest ett tiotal gånger och det har resulterat i boken ”Klimatflykt”. Där ger han klimatflyktingen ett ansikte, när han möter de som tvingas fly från sjunkande öar.

Bangladesh är ett av de länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Klimatflyktingarna som lämnar sina hem räknas redan dagligen i tusental.

Jag är intresserad av strömmarna av människor som saknar en fast plats i världen, och kommer du människorna närmare ser du snart också orsakerna till att många flyr i dag: klimatförändringar”, säger Troy Enekvist i ett pressmeddelande.

Prissumman på 25 000 ska han bland annat använda till att fortsätta följa klimatflyktingars väg mot Europa.  

Gabura ligger i södra Bangladesh. Ön har drygt 40 000 invånare som bor innanför de lervallar man bygger för hand. Men i takt med klimatförändringarna svämmar ön över och vall efter vall, risodling efter risodling, försvinner till havet. Och människorna de tvingas fly till fastlandet. Foto: Troy Enekvist

I juryn satt Jenny Maria Nilsson, Kicki Lundgren och Johan Malmberg.

Deras motivering:

”I ett fotografi utan spekulation och åthävor fångar Troy Enekvist världens rörelser i den lilla människan. Här ställs vi inför migranterna i Sydafrika, stanken från en asiatisk läderfabrik eller ett svindlande slukhål i Iran. Men framförallt stegar människorna från den förändrade värld som han skildrar tätt och ingående i "Klimatflykt" fram. Sjunkande öar och miljoner migranter i megastädernas slum.

Det är isande bilder från en allt varmare värld, där de mest utsatta sällan är de mest skildrade i dagens bildjournalistik. Troy Enekvist ger dessa människor och miljöer sin tid, de ger i sin tur oss svindlande perspektiv – och ett varsel för framtiden.”Publicerad 2021-12-01. Läst av 727 personer.

Bli först att kommentera

Merläsning

ANNONS
Samyang - Cyberphoto