Annons
Artiklar > Ung pressfotograf prisas för projekt om kloning

Ung pressfotograf prisas för projekt om kloning

Varje år utser Fotografiska i Stockholm Young Nordic Photographer of The Year. I år föll juryns val på en 29-årig pressfotograf med en färsk master i fotografi från Aalto universitetet. Han har gjort ett projekt om kloning av husdjur.

Akseli Valmunen får 100 000 kronor, egen konstnärlig mentor och separatutställning på Fotografiska i Stockholm under 2017. Akseli jobbar på Helsingin Sanomat som är en av Finlands största tidningar. Han har även utsetts till The challenger of the year, Finnish Photojournalism två år i rad.

Juryn fastnade för hans serie The Same New Pet, där Akseli följt forskningsarbetet med kloning på ett laboratorium i Sydkorea. Där kan djurägare få en klonad kopia av sitt avlidna djur.

– Jag är verkligen oerhört både tacksam och överraskad över att få detta stipendium. Trodde aldrig att det skulle ringa någon från Fotografiska till mig. Jag har varit där många gånger och alltid beundrat allting jag sett. För mig är fotografi ett sätt och leva och det enda jag yrkesmässigt vill ägna mig åt. Jag vill fånga berättelser och fotograferandet är ett sätt att göra det utan att använda ord, kanske extra viktigt för mig som har en grav dyslexi, berättar Akseli Valmunen i ett pressmeddelande.

Juryns motivering till årets val:
” I kliniskt avskalade bilder lyckas Akseli Valmunen slå an hela etiska känslospektrat från värme och medlidande till de starkaste obehagskänslorna. Att människan börjar leka Gud är ett gammalt ständigt ifrågasatt moraliskt dilemma, som blir än mer aktuell i takt med teknikens framsteg. I närgångna porträtt får Valmunen oss att reflektera över denna frågeställning när avel inte räcker till för att föda det perfekta husdjuret, och kloning istället tar vid. Med ett poetiskt dokumenterande öga betraktar Valmunen sin omvärld, och vi ser med spänning på vart han tar oss i framtiden.”



Publicerad 2016-12-31.

10 Kommentarer

luminousoctaves 2017-01-01 02:03  
Finland regerar vidare. Kanske inte världens mest spännande val rent estetiskt, men ett intressant tema. Finnar + blixt = sant.
PMD 2017-01-01 18:19
Ja, det är kanske inte alltid jättesnyggt med slagskuggor från en blixt, men å andra sidan kanske det är just det som är avsikten i det här fallet?
luminousoctaves 2017-01-01 18:45
Jag har inget emot tunbjörksblixt då färger, strukturer och ytor blir väldigt jämna och fina. Men det är ju en smärre överanvändning av det inom konst/doku-fotografin. Nästan praxis. Lite småtråkigt att se ännu en gång liksom.

I det här projektet passar det bra, asbolut. En känsla av sterilt laboratorieljus.

Ska bli intressant hur stora printar de gör på serien. Fotografiska gillar ju att köra ut bilder i enorma storlekar. Inte alltid det passar.
Bengf 2017-01-01 08:08  
En bild säger mera än tusen ord, dessa bilder beskriver det lika hårt som en slägghammare i bröstet.
tormig 2017-01-01 11:56  
Martin Parr besöker djursjukhuset.
luminousoctaves 2017-01-01 12:58
Estetiskt ganska likt Parr, men jag tycker Akseli Valmunen saknar Martin Parrs torra humor och blick för absurditeter. Här känns det mer tragikomiskt, jag får Alec Soth-vibbar.

Fler bilder:
http://akselivalmunen.com/The-Same-New-Pet
tormig 2017-01-01 17:56
Det håller jag med om, de saknar även förmågan att stå för sig själva som Parrs bilder gör. Men tanken är väl att de skall ses tillsammans. Och med en förklarande text som beskriver vad det handlar om, om man mot förmodan inte uppfattar det.
luminousoctaves 2017-01-01 18:47
Tror texten/kontexten blir avgörande i den här utställningen. Bilderna känns otydliga utan förklaring. Inget fel med det iofs.
Jan Olof Härnström 2017-01-01 19:48  
Tja, vad ska man säga.
Innehållet och budskapet i bild är givetvis det viktigaste många gånger. Men här tycker jag det saknas något i framtoningen i dessa fyra bilder.
luminousoctaves 2017-01-01 19:54
De fyra bilderna är en del av ett betydligt större projekt, du hittar fler här:
http://akselivalmunen.com/The-Same-New-Pet
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS