Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 299 kr per år

Annons
Artiklar > Vinnaren utsedd i utmaningen Fotografera Folkhemmet

Vinnaren utsedd i utmaningen Fotografera Folkhemmet

Vinnarbildens beskrivning “Vi är kvar i kvarteret Munken i Helsingborg och ser entrén på ett de fyra intressanta lamellhusen som byggdes under samma tidsperiod som punkthusen som jag skrev om i mitt förra inlägg. Byggmästare även till dessa var Erik Ivar Wihlborg och tiden runt 1946. Här fastnade jag för de för mig ovanligt omsorgsfullt utformade entréerna som jag inte har sett någon annanstans. Trapphusen har även en framskjutande position och de lite typiska fönsterutföranden med inframning som avviker mot de övriga. På gavlarna på husen mot Kopparmöllegatan finns butikslokaler, men även längs långsidan på några av husen. Husen är alltså nästan 80 år gamla. Kvalitet heter det. Trevligt.“ Foto: Mats Larsson. Till höger domaren Tomas Nyström.

 

Fotosidan gruppen Cityscapes som drivs av Måns Hagberg har haft en utmaning med temat “Fotografera Folkhemmet”. Alla bilder har fått kritik och vinnaren blev Mats Larsson.

I utmaningen gällde det att ta bild som representerar “Folkhemmet“ så bra som möjligt. 20 bilder deltog och fick kritik av domare. Den enväldige domaren Tomas Nyström är arkitekt till yrket, erfaren stadsplanerare, intresserad amatörfotograf och ordförande i Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

– Uppdraget som domare var en rolig uppgift som tog förväntat lång tid att passa in bland övriga åtaganden. Tävlingen redovisar ett intressant urval av exempel från Västerort i Stockholm, Malmö, Helsingborg och Skultorp med en viss spännvidd på vad deltagarna lägger in i begreppet Folkhemmet. Jag hade gärna sett bidrag från fler håll i landet. Endast en bild kunde vinna. Som domare har jag förordat den som tydligast beskriver temat utifrån mina kunskaper, erfarenheter och smak, säger Tomas Nyström

Gratulationer till Mats Larsson och hans bild från Kopparmöllegatan i Helsingborg.

“Detta blev den vinnande bilden. Den redovisar en omsorgsfullt utformad detalj i ett gediget rött tegelhus från 1950-talet, en utmärkt representant för Folkhemmets senare skede i utförandet och det sparsmakade urvalet av material, då funktionalismen stod i sitt fullmogna stadium. Intresset dras till det omfamnande vindfånget och porten som bjuder in i huset och vidare till de hem som anas innanför muren. Den fuktiga gångvägen i samma material leder vidare till lovande grönska i fonden. En vacker och talande bild med väl samstämda färger, komposition och intresseväckande bildelement.“

Han får ett års medlemskap i Svenska Byggnadsvårdsföreningen inklusive fyra nummer av tidningen Byggnadskultur.

Alla deltagande bilder och omdöme hittar du Cityscapes-bloggen.Publicerad 2022-12-07.

Bli först att kommentera

Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 299 kr per år

Merläsning

ANNONS