Nytt nätmagasin tillägnat det svartvita fotografiet

Nytt nätmagasin tillägnat det svartvita fotografiet

Den kanadensiska nättidningen Adore Noir släpper sitt tredje nummer i augusti. Det första numret av magasinet som uteslutande ägnar sig åt svartvitt fotografi kom ut i april, och planeras att komma ut varannan månad. I varje nummer presenteras sex fotografer. Dessa ägnas tolv sidor var, där deras verk visas tillsammans med en ingående intervju.

Chefredaktören Chris Kovacs menar att hans uppdrag är enkelt: att erbjuda en scen för det svartvita fotografiet och ge inspiration till fotografer och samlare av fotokonst.

Den som vill presentera sitt arbete i Adore Noir har möjlighet att skicka in ett urval för bedömning via hemsidan.

Bland de presenterade fotograferna i juninumret är Renée Jacobs, Arkadius Zagrabski och Dorianne Wotton.

Utgåvorna kostar 2,95 dollar och laddas ner i PDF-format.Publicerad 2011-07-15. Läst av 7163 personer.

14 Kommentarer

Dahlhöjd 2011-07-15 09:12  
Någon som vet om den går att köpa i affär...typ Presstopp här i GBG? Pdf i all ära, men det är lite som slår en ny fototidnibg och en mugg hett kaffe!

/Johan
Svar från MattiasL 2011-07-15 09:23
Vad jag kan förstå så kommer det inte bli någon pappersutgåva.
kadafwer 2011-07-15 11:02  
Det står ju nätmagasin.. ;)
Nils Bergqvist 2011-07-15 11:11  
När man tittar närmare så är det en webtidning där man kan köpa sig bildvisning och reklam för 150 dollar på för en helsida. Sen kan man skicka in bilder till dom där några väljs ut att visas i varje nummer på ett mera ingående sätt. Vill man se webnumren så kostar det knappt 3 dollar att göra det. För min egen del tycker jag det är lite trögt och otympligt att titta på en pdf-fil på internet. Att sedan behöva betala kring 20-25 kr för något man förmodligen kan se gratis på fotografernas egna hemsidor (och på ett smidigare och mera överskådligt sätt med thumbnails) vet jag inte vad man ska säga om? Tycker det skulle varit bättre med en vanlig papperstidning i snyggt tryck, Men detta är säkerligen ett mycket billigare och lättare sätt för ägarna att få in kosing. Man behöver förmodligen inte särskilt många prenumeranter/köpare av bildplats för att det ska ge vinst, i jämförelse med vad som krävs för en papperstidning där kostnadsbilden nog är en helt annan?
Svar från MattiasL 2011-07-15 11:41
För mig är en viktig poäng med ett nätmagasin, och det jag känner att man betalar för, att någon tagit sig tid att hitta bra fotografi åt mig, och sätta ihop en (förhoppningsvis) bra presentation. Jag hade inte hittat många av de presenterade fotograferna på egen hand. Sen har ju pdf-formatet sina sidor, ska det bli riktigt smidigt bör man kanske ha en surfplatta av något slag.
Patrik Lindgren 2011-07-15 14:59
Papperstidning är alltid trevligt och speciellt när det kommer till bilder och ifall de har valt bra kvalitet på papper m.m.
Men, det kostar rätt mycket pengar att trycka tidningar, speciellt om det ska vara kvalitetspapper m.m. som gör bilderna rättvisa.
En annan inte helt försumbar kostnad är distributionen, ha då i åtanke att detta är en amerikansk produkt och då blir det en hel del extra kostnader som läggs på slutpriset till dig som kund.
Jag kan förstå varför de väljer det här formatet, även om jag gillar papper själv, för att man når en större publik utan att vara bunden till att olika distibutionsvägar äter upp en del av intäkterna.
Christer Törnkvist 2011-07-16 08:19  
Det är väl ändå alltid trevligast att besöka en utställning med fotografen och se bilderna i orginal. Så varför behöver man en tidning överhuvudtaget?
Säger jag medviss ironi.
Fördelen med en tidning (papper eller nättidning) är att någon sammanställt ett material. Nästa nivå är när artikelförfattaren kan beskriva och diskutera fotografen eller ställa den mot någon annan tid eller fotograf.
Givetvis kommer det urvalet som görs passa mig mer eller mindre och där har jag möjligheten att göra mitt val.
Personligen tycker jag de två första numren av tidningen varit intressanta. Det finns en annan intressant tidning jag följer på nätet, Blur magazine. Den ger ett annat synsätt sätt från Balkan.
Svar från MattiasL 2011-07-17 13:58
Visst är det så. Allt har ju sina för- och nackdelar. Visst är det trevligt med papper, och då finns ju också en hel del alternativ, dock oftast från 80 spänn och uppåt om de ska importeras. För mig är hela poängen det journalistiska arbetet som någon ska göra, och det är en tjänst jag gärna betalar för. Tack för tipset om Blur!
Cygni 2011-07-17 00:19  
Rekomenderar denna tidning http://www.pressbyran.se/webbshop/produkt/black-white-photogr/201107/
Finns även som webbtidning på iTunes-store.
Suffer 2011-07-17 01:28  
Datorer i all ära som verktyg och mediadistributör.
Men det spelar ingen roll om man skriver ett 15-sidigt avtal eller tittar på bilder, man måste få ut det ur datorn för att "se" det....
Först då kan man "läsa" avtalet och se vad som behöver rättas..
Detsamma gäller naturligtvis bilder. De måste ut ur cyberspace och ligga framför dig eller hänga på en vägg för att göras rättvisa.
Bland annat därför måste en nättidning vara mycket billigare än IRL-magasin, vilket den i och för sig nu är.
Men nån stans finns den ändå inte...
-även om det vore kul att lägga USD 150 för en egen pdf-sida. :)
Lednam 2011-07-17 09:23  
Borde vara helt perfekt i en iPad!
62174 2011-07-17 21:53  
Kan någon vänlig själ förklara för mig varför svartvit-fotografi får en så stor uppmärksamhet? Vill man fotografera i svartvitt finns ännu så länge en utmärkt strategi: Köp svartvit film, framkalla själv och gör äkta silver-gelatin-printar eller vad det nu för tiden kallas.På detta sätt får man äkta svartvit fotografi.
Med digitalkamera kan man förstås också göra svartvita bilder. Fullt tillåtet och helt OK.
Men jag söker efter förklaringen till varför svartvit fotografi verka "kittla nerverna" eller vad det nu är, så att man med alla medel försöker härma den kemiska paradigm som vi nyss har lämnat. Plug-in och annat härmar filmens svagheter som kornighet mm.

Min preliminära och hittlills enda teori om "vaffö" dom beter sig på detta viset är:
Brist på fantasi och kreativitet och brist på förmåga att fullt ut nyttja dagens teknik där färgen är (kan vara) en väsentlig del.

Man lutar sig helt enkelt bekvämt tillbaka mot de stora förebilderna och snyltar på deras storhet: "Jag plåtar också i svartvitt: Se vicken stor fotokonstnär jag är!"

Till skillnad mot när fotografin först lanserades runt 1840 finns kanske idag färre konstnärligt begåvade och utbildade utövare som kan anamma den digitala tekniken fullt ut?

Inte vet jag, men nåt lurt är det med den här saken!
Svar från MattiasL 2011-07-18 01:13
Bra och relevant fråga som jag själv funderat mycket kring. Jag tycker det är lite lustigt att man väljer att skilja på just färg och svartvitt, och kan blanda olika genrer hej vilt istället. En gissning är att det har med samlarvärlden att göra. Att det finns en uppfattning om det svartvita fotografiets överlägsna beständighet (som inte nödvändigtvis stämmer).

Sen har jag en högst ovetenskaplig liten teori om att man ofta söker sig tillbaka till förrförra generationen. Efter att svartvitt varit det enda rimliga alternativet ett antal decennier, blir färgfoto det nya och häftiga, sen, som en följd av det, blir svartvita en återgång till något "genuint".
Ungefär som amatörfärgfotografiet gått från halvtaskiga instamaticbilder av nödvändighet, till helt ok, till mycket högkvalitativ färgåtergivning. Då kommer hipstamatic och Lomotrenden som ett brev på posten.

Jag tror det handlar om något slags sökande efter rötter. Och jag tillhör själv dem som fotograferar med både riktig svartvit film, fejkar det i datorn, plåtar med utgången diafilm och polaroidappar. Jag gillar det, men det är verkligen intressant att nysta i varför man gör det. Jag tror däremot inte att det handlar om att inte vara begåvad, all konst blickar både framåt och bakåt.
Andolo 2022-01-12 21:47
Tja, jag har ägnat decennier åt traditionell svartvit fotografering, men med digitaltekniken kan jag få fram samma (och ofta bättre) kvalitet på ett enklare sätt med mer kontroll över slutresultatet.
Nuförtiden blir det mest färg ändå för mig, men porträtt kör jag helst i sv/v. Du kan styra tonen, göra lättningar och efterbelysningar på ett helt annat sätt i det digitala flödet.
Christer Törnkvist 2011-07-18 08:34  
Det är en lång tradition att fotografera med svarvitt respektive färg. Under 1840 och framåt handkolorerades svartvita fotografier för att de skulle bli naturtrogna. Det som idag anses utgöra en skillnad är att svartvitt understryker former och toner på ett tydligare sätt än färg. Givetvis finns det undantag beroende på hur fotografen hantera sitt media. I vissa områden inom fotografin som naturfoto är färgbilden vanligare idag, näst intill obligatorisk. Med andra områden som porträtt har den svarvita bilden återkommit. Att hävda att den svartvita bilden är ett utslag för brist på kreativitet är ett intressant påstående, som innebär att ett antal uppskattade fotografer, enligt Staffan Johansson, saknar detta. Som tur är det fotografiska mediet flexibelt och innebär en stor bredd.
Suffer 2011-07-19 00:03  
Att mixtra med färgerna i PS är egentligen en ganska ny företeelse vilken har blivit allmänt gods idag. Därför är det fortfarande nyhetens behag.

En färgbild som återspeglar verkligheten exakt som den var vid tillfället är oftast ganska fadd, men med lite dragande i spakar osv. blir den helt plötsligt färggrann och fin.

När man suttit och tittat på lite bilder en stund blir man ganska trött på allt som är överkolorerat, titta bara på bilderna till höger,..

Det är då ganska skönt att vila ögonen på en snygg gråskala.
Det blir inte bara klassiskt, man känner även viss "klass".
Andolo 2022-01-12 21:50  
Att visa bilderna digitalt har en STOR fördel gentemot pappersmagasin, nämligen bildkvalitén. Alltför ofta, för att inte säga alltid, misslyckas man med att återge bilderna tillräckligt bra i tryck. Detta trots att trycktekniken gått framåt alldeles oerhört iom digitaliseringen (jag har tittat på svenska fototidningar från 70- och 80-talen och kan i och för sig medge att så dåligt blir det sällan nuförtiden...).
Cygni 2022-01-14 10:39
Beror på vilka tidningar man köper/kollar i.
annons

Merläsning

ANNONS
Samyang 24-70 - Scandinavian Photo