Annons
Kalender > Visa aktivitet

Passage - Sini Pelkki

27 januari - 27 februari
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Stockholm

(På bilden verket Sheet 12)

Passage är ett videoverk som består av fyra fotografier. Dammet i en diaprojektor blir synligt när maskinen tänds utan att visa en diabild. En bild utan bild. Konstverket förmedlar tanken om en process, om att se och om att hitta, om att fånga ett ögonblick. Utrymmet i utställningens fotografier fylls upp, töms och formas om. Att lämna spår kan jämföras med en fotograferingsprocess.

Passage knyter an till Pelkkis tidigare videoverk, en serie som består av verken Statue (2006), Concealment (2007) och Ceremony (2008), som också är konstruerade av stillbilder. Centralt för serien är intresset för bildytan och starka känslor. Förhållandet mellan platsen, den registrerade och erinrade tiden är huvudinnehållet i helheten. Dessa verk befinner sig, likt Passage, mellan den rörliga och stilla bilden.

Sini Pelkki är fascinerad av fotograferandets gränser, vart det kan leda – vad ett foto kan vara och vad det kan bli. Verken har sin utgångspunkt i blickens subjektivitet, i intresset för vad man ser och på vilket sätt, i bilder inom bilder. Små, nästan osynliga saker som konstruerar bilderna är viktiga för Pelkki: bildens hörn och ramar, sådana punkter som nästan lämnas utanför.

Sini Pelkki har varit gäst på Centrum för fotografis (CFF) residens i Stockholm fr.o.m. december 2009 t.o.m. januari 2010. Utställningen är ett samarbete mellan Fotogalleri Hippolyte / Förbundet för fotografiska konstnärer i Finland och CFF – Centrum för fotografi i Stockholm.

Sini Pelkki (f. 1978) bor och arbetar i Helsingfors. Hon blev utexaminerad kandidat i bildkonst från Chelsea College of Art & Design år 2002 och magister i bildkonst från Bildkonstakademin i Helsingfors år 2008. I Sverige har Pelkki tidigare ställt ut i Stockholm, Malmö och Hamburgsund. I februari 2010 medverkar hon i konstmässan Supermarket 2010 i Stockholm. Mera info: www.sinipelkki.net.

Finlandsinstitutets galleri ligger vid Snickarbacken 4 (vid Birger Jarlsgatan 35), Stockholm. 

Öppettider:
tisdag-torsdag kl. 12-18
fredag-lördag kl. 11-15.


www.finlandsinstitutet.se

Intresse - Konstfoto, Utställning
Tipsare: Finlandsinstitutet

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elinchrom ELB 500 TTL