Artiklar > Fem nya objektiv till Leica SL

Fem nya objektiv till Leica SL

Leica utökar objektivutbudet till sin spegelfria systemkamera Leica SL med fem nya objektiv. Först ut är ett normalobjektiv som ska vara lika bra som Zeiss Otus 55/1,4.

Normalobjektivet Leica Summilux-SL 50 mm f/1,4 Asph är ingen liten och lätt sak. Leica uppger ingen vikt, men objektivet är stort och byggt i metall.

Den optiska konstruktionen består av 11 linselement varav två är asfäriskt formade. Leica säger sig ha strävat efter att åstadkomma en behaglig bakgrundoskärpa och jämn kontrast oavsett bländaröppning.

Objektivet börjar levereras i början av 2017. USA-priset är 5 295 dollar.

Sedan följer fyra objektiv med samma kvalitetsambition. I sitt pressmeddelande antyder Leica att dessa objektiv kommer att bli kompaktare och lättare. Det är tre objektiv med fast brännvidd och en zoom:

Leica Summicron-SL 35 mm f/2 ASPH
Leica APO-Summicron-SL 75 mm f/2 ASPH
Leica APO-Summicron-SL 90 mm f/2 ASPH
Leica Super-Vario-Elmar-SL 16-35 mm f/3,5-4,5 ASPH 

Läs alla nyheter från Photokina 2016 här.Publicerad 2016-09-20. Läst av 2778 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-09-21 21:01   TomasKronberg
Leica SL är säkert bra, men varför har allting blivit så stort? Fördelen med kameror utan spegel och retrofokusobjektiv skall väl vara storleken. Varför är M-objektiv så mycket mindre?

En av de största fördelarna med M-systemet är ju att det är litet och samtidigt småbildsformat. M9 är fortfarande den minsta småbildsformatskameran i digital version jag känner till (ja, jag känner också till Sony A7, men den är kantigare och på det sättet större, låt vara väger lite mindre).

Mitt bästa objektiv: Elmarit 28/2.8 Asph väger 180 gram(!), passar perfekt till M9.

/T
Svar från froderberg 2016-09-21 21:48
Alla objektiv till spegelfria blir inte kompakta. Det är främst vidvinklar som kan bli mindre, men inte längre brännvidder.

Vid förra Photokina, när Zeiss precis hade lanserat Otus 55/1,4 som är enormt stor, så fick en Zeiss-chef frågan i en videointervju om Otus 55 var ett perfekt objektiv? "Nej, ett perfekt normalobjektiv hade blivit en meter långt", blev svaret.

Trenden går mot att objektiv blir större eftersom de får fler linselement för att korrigera för fler optiska fel. Men jag anar att kunderna tyckt att objektiven till SL blivit för stora. Därav att pressmeddelandet att objektiv som kommer senare ska blir mindre.
TomasKronberg 2016-09-21 22:20
Apo-Summicron 50/2 Asph för Leica M väger 300 gram, Otus 55/1.4 väger nästan ett kilogram ... Visserligen ett bländarsteg mindre än Otus 55/1.4, men ändå. Jag är fortfarande undrande. Har svårt att tro att Summicronen skulle vara så mycket sämre (fast kanske onödigt mycket dyrare).

Merläsning

Vallerret - handskar för kall miljö

Slipp ta av dig handskarna för att hantera din kamera. Läs mer... 14

Sony Xperia 5 II har AF från Alpha-kamerorna

Sony Xperia 5 Mark II är en mindre version av flaggskeppet Xperia 1 Mark II. Jämfört med föregångaren har Xperia 5 II bland annat större sensor och snabbare serietagning. Läs mer... 6

The Thin Line - Björn Persson till Naturhistoriska riksmuseet

UPPDATERAD. 30-tal bilder som visar på den tunna skiljelinjen mellan överlevnad och utrotning. Läs mer... 4

Använd din Canon som webbkamera med EOS Webcam Utility

Likt flera andra kameratillverkare har Canon utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att använda en lång rad Eos-kameror som webbkamera för exempelvis videokonferenser. Läs mer... 1

GoPro Hero9 kan byta objektiv

Nya GoPro Hero9 Black får nästan dubbelt så hög upplösning som föregångaren och objektiv som kan bytas ut. Läs mer... 2

Säljer du bilder online? Detta måste du veta om Google Image Licensing

Om du har dina bilder online i ett bildarkiv där man kan köpa bilderna så har Google nu implementerat logik som gör att rätt uppmärkta kommer bilderna presenteras som köpbara. Läs mer... 3

Nya proffsobjektiv från Nikon: Z 14-24/2,8 S och Z 50/1,2 S

Nikon har lanserat två nya proffsobjektiv i sin Z-serie: en ljusstark normal och en extrem vidvinkelzoom. Läs mer... 22

Dags för Galleri Kontrasts stora auktion

83 verk av 73 fotografer till salu. Läs mer... 3

Vi har provat lilla Sony A7C

Plus Fotosidan har provat Sony A7c under några dagar. Med rätt objektiv känns det inte som en fullformatare utan som en APS-C-kamera. Läs mer... 33

Sony A7C – en liten fullformatare

Sony har utvecklat en mindre småbildskamera (fullformat) som bara är tio procent större än deras APS-C-kamera A6600 och som bara väger en procent mer. Läs mer... 23

Lastolite HaloCompact