Artiklar > Panasonic Lumix GH5 med 6K-video?

Panasonic Lumix GH5 med 6K-video?

Panasonics nya toppmodell GH5 kommer att ha ännu mer avancerad 4K-video än sin föregångare. Kameran tycks filma i 6K och sampla ner till 4K. Samtidigt lanseras Panasonic Lumix G80 och en ny objektivserie.

Panasonic Lumix GH5 är fortfarande under utveckling och därför är alla specifikationer inte klara än. Vi vet exempelvis inte om hela sensorbredden används vid 4K-video, men vi gissar på det eftersom videofunktionen använder 18 miljoner pixlar. Med funktionen 6K Photo går det att spara ner 18-megapixels stillbilder. 

Om det även kommer att gå att filma i 6K är oklart. Mer information kommer när kameran är färdigutvecklad.

Klart är i alla fall möjligheten att filma 4K i högre bildfrekvenser jämfört med Lumix GH4: 60 och 50 bildrutor per sekund. Sänker man hastigheten till 30p går det att istället utöka bitdjupet till 10 bitar och 4:2:2 färg.

Lumix G80 är vädertätad

Panasonic Lumix G80 är en uppdatering av Lumix G7 och har fått ett magnesiumskal och vädertätning. Sensorn har 16 miljoner pixlar och max-ISO är 25 600. Lågpassfiltret är bortplockat för att ge en skarpare detaljåtergivning.

Den största skillnaden jämfört med föregångaren G7 är att G80 har inbyggd bildstabilisering. Den kan kombineras med stabiliseringen i Panasonics objektiv för att ge ännu effektivare stabilisering. Funktionen kallas Dual IS.

Enligt Panasonic är stabilisering i objektiven bäst vid längre brännvidder och sensorstabilisering bäst för korta brännvidder.

Till G80 kommer ett nytt batterigrepp kallat DMW BGG1.

Panasonic Lumix G80 kostar 9 999 kronor enligt cirkaprislistan. För en extra tusenlapp ingår en 12-60 mm normalzoom. Säljstart i oktober.

Ny objektivserie

Panasonic lanserar också en ny objektivserie med det gemensamma namnet Leica DG Vario-Elmarit f/2,8-4,0. Det rör sig om tre zoomar med samma ljusstyrka (f/2,8-4), men olika brännvidder: 12-60 mm, 8-18 mm samt 50-200 mm.

Läs alla nyheter från Photokina 2016 här.Publicerad 2016-09-19. Läst av 6469 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Merläsning

Ralph Nykvist donerar sitt livsverk till Helsingborgs museer

Retrospektiv utställning planeras inom något år på Dunkers kulturhus. Läs mer... 1

Vallerret - handskar för kall miljö

Slipp ta av dig handskarna för att hantera din kamera. Läs mer... 20

Sony Xperia 5 II har AF från Alpha-kamerorna

Sony Xperia 5 Mark II är en mindre version av flaggskeppet Xperia 1 Mark II. Jämfört med föregångaren har Xperia 5 II bland annat större sensor och snabbare serietagning. Läs mer... 7

The Thin Line - Björn Persson till Naturhistoriska riksmuseet

UPPDATERAD. 30-tal bilder som visar på den tunna skiljelinjen mellan överlevnad och utrotning. Läs mer... 4

Använd din Canon som webbkamera med EOS Webcam Utility

Likt flera andra kameratillverkare har Canon utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att använda en lång rad Eos-kameror som webbkamera för exempelvis videokonferenser. Läs mer... 1

GoPro Hero9 kan byta objektiv

Nya GoPro Hero9 Black får nästan dubbelt så hög upplösning som föregångaren och objektiv som kan bytas ut. Läs mer... 2

Säljer du bilder online? Detta måste du veta om Google Image Licensing

Om du har dina bilder online i ett bildarkiv där man kan köpa bilderna så har Google nu implementerat logik som gör att rätt uppmärkta kommer bilderna presenteras som köpbara. Läs mer... 3

Nya proffsobjektiv från Nikon: Z 14-24/2,8 S och Z 50/1,2 S

Nikon har lanserat två nya proffsobjektiv i sin Z-serie: en ljusstark normal och en extrem vidvinkelzoom. Läs mer... 22

Dags för Galleri Kontrasts stora auktion

83 verk av 73 fotografer till salu. Läs mer... 3

Vi har provat lilla Sony A7C

Plus Fotosidan har provat Sony A7c under några dagar. Med rätt objektiv känns det inte som en fullformatare utan som en APS-C-kamera. Läs mer... 38

Lastolite HaloCompact