Artiklar > Tamrons supertelezoom blir ännu bättre

Tamrons supertelezoom blir ännu bättre

Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD är en riktig storsäljare, ändå kommer Tamron med en ny version som ska vara snabbare och skarpare. Den nya versionen får tillägget "G2" i modellbeteckningen. Tamron lanserar även två telekonvertrar.

Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 väger cirka 50 gram mer än den föregående versionen. En del av vikten kommer från att supertelezoomen fått liknande metallhölje som de fyra föregående modellerna i den nya SP-serien som lanserats under det senaste året. Liksom den föregående versionen är objektivet vädertätat och har en skyddande fluorbehandling av frontlinsen.

Närgränsen har förbättrats från 2,7 till 2,2 meter. Även bildstabiliseringen har förbättrats och effekten uppges motsvara 4,5 steg kortare slutartid. Stabiliseringen går att ställa in i tre steg: normal, panorering samt stabilisering endast vid exponering för att spara batteri. Med den nya versionen går det att låsa zoomringen vid valfri brännvidd.

Det nya objektivet säljs med följande fattningar: Canon EF, Nikon F och Sony A. Alla versioner har elektromagnetiskt styrd 9-bladig bländare. Sony-versionen lanserar senare än versionerna för Canon och Nikon.

Den optiska konstruktionen har gjorts om för att ge högre skärpa och består av 21 linselement jämfört med 20 i den föregående versionen. Det är främst i läget mellan 400 och 600 mm som föregångaren tappade skärpa. Tamron uppger att de även ökat precisionen vid tillverkningen som ett led i jakten på ökad skärpa. Även antireflexbehandlingen ska ha förbättrats.

En smart detalj är att stativfästet är Acra Swiss-kompatibelt och därmed passar direkt i många snabbfästen till stativhuvuden. Objektivets mjukvara kan uppdateras i efterhand med en adapter.

Tamron kommer att avslöja priset och leveransstart på fotomässan Photokina senare i september. 

UPPDATERING: G2-versionen kommer att börja levereras i oktober och säljas parallellt med den äldre versionen, likt Sigma som också har två versioner med detta zoomomfång. Skärpan i G2 skall vara tydligt förbättrad vid 600 mm. Den snabbare autofokusen åstadkoms genom annan firmware än första generationen.

Två telekonvertrar

Samtidigt med Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD G2 släpps också två telekonvertrar med 1,4 respektive 2 gångers förstoring. Ihop med den nya supertelezoomen ger telekonvertrarna brännvidder på 840 respektive 1200 mm.Publicerad 2016-09-01. Läst av 12117 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-09-03 15:44   Håkan Lindgren
Jag har undrat hur länge det dröjer innan någon skulle börja härma det formspråk som Zeiss har utvecklat för Otus och Milvus. Det verkar ha börjat nu.
MikaelSB 2016-09-03 18:21
Men Sigma har ju kört ett liknande stuk i flera år redan med sin Art-serie. I detta fallet är det snarare Tamron som försöker närma sig Sigma.
martinot 2016-09-05 23:02
Tycker den ser väldigt lik den övriga SP-serien ifrån Tamron.

Sedan så är väl designspråket rätt typiskt allmänt modernt och inte jättespecifikt likt varken Sigma eller Zeiss. Däremot är alla tre "moderna" i formgivningen i många av sina nyare serier, och blir väl därför rätt lika varandra i sitt "formgivningsspråk".

Detta till skillnad ifrån tex Fujinon och Olympus som är mer retro/klassiska i sin formgivning av objektiven (den andra stora designtrenden förutom den "moderna" ovan).

Gällande Zeiss så startade deras nya moderna formgivning med Touit. Den designen och formspråket togs fram av en extern designbyrå, Phoenix Design (http://www.phoenixdesign.com/en/products/touit-1.8-32/).

Efter Touit-serien tagits fram (2012) så anammande Zeiss samma formspråk och "design-DNA" för många av sina andra objektivserier som de ville uppdatera med en mer modern design.

Så den serien var väl kanske lite mer föregångare än övriga, men som alltid svårt att säga exakt vem som var först...

Själv så gillar jag de klassiska Zeiss-objektiven för Leica M-fattning. Klart snyggast förutom Leicas egna klassiska M-objektiv (oftast ännu snyggare).

Här är förresten en YouTube om formspråket togs fram i och med Touit: https://www.youtube.com/watch?v=gqn--zEC35s
2016-09-04 11:47   Tiny Turtle
Om hastighetsskillnaden i AF åstadkoms med enbart firmware så borde man väl kunna uppdatera även G1 till samma?
Christian Hemborg 2016-09-06 22:03
Att kunna och vilja är inte samma sak. :)
Det är viktigt att skapa nya produkter som får konsumenterna att vilja öppna plånboken igen.
Ibland behåller företagen den äldre produkten ett tag, för att ha något att erbjuda kunder i ett annat segment.
2016-09-04 17:08   Surgeon
NI menar väl att det är Sigma som har 2 varianter inte Sony
2016-09-14 19:20   Skrotfotaren 2.0
Undrar om det här är en proffsigare variant eller om det är en ny variant som ersätter den gamla..............................................?
Svar från froderberg 2016-09-14 20:34
G2 är en proffsigare variant som ska säljas parallellt med den förra versionen.

Merläsning

Vallerret - handskar för kall miljö

Slipp ta av dig handskarna för att hantera din kamera. Läs mer... 14

Sony Xperia 5 II har AF från Alpha-kamerorna

Sony Xperia 5 Mark II är en mindre version av flaggskeppet Xperia 1 Mark II. Jämfört med föregångaren har Xperia 5 II bland annat större sensor och snabbare serietagning. Läs mer... 6

The Thin Line - Björn Persson till Naturhistoriska riksmuseet

UPPDATERAD. 30-tal bilder som visar på den tunna skiljelinjen mellan överlevnad och utrotning. Läs mer... 4

Använd din Canon som webbkamera med EOS Webcam Utility

Likt flera andra kameratillverkare har Canon utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att använda en lång rad Eos-kameror som webbkamera för exempelvis videokonferenser. Läs mer... 1

GoPro Hero9 kan byta objektiv

Nya GoPro Hero9 Black får nästan dubbelt så hög upplösning som föregångaren och objektiv som kan bytas ut. Läs mer... 2

Säljer du bilder online? Detta måste du veta om Google Image Licensing

Om du har dina bilder online i ett bildarkiv där man kan köpa bilderna så har Google nu implementerat logik som gör att rätt uppmärkta kommer bilderna presenteras som köpbara. Läs mer... 3

Nya proffsobjektiv från Nikon: Z 14-24/2,8 S och Z 50/1,2 S

Nikon har lanserat två nya proffsobjektiv i sin Z-serie: en ljusstark normal och en extrem vidvinkelzoom. Läs mer... 22

Dags för Galleri Kontrasts stora auktion

83 verk av 73 fotografer till salu. Läs mer... 3

Vi har provat lilla Sony A7C

Plus Fotosidan har provat Sony A7c under några dagar. Med rätt objektiv känns det inte som en fullformatare utan som en APS-C-kamera. Läs mer... 33

Sony A7C – en liten fullformatare

Sony har utvecklat en mindre småbildskamera (fullformat) som bara är tio procent större än deras APS-C-kamera A6600 och som bara väger en procent mer. Läs mer... 23

Lastolite HaloCompact