Annons
Artiklar > Test: Apple Studio Display 27" – snygg men inget för den som jobbar med tryck och utskrifter

Test: Apple Studio Display 27" – snygg men inget för den som jobbar med tryck och utskrifter

Plus

Det är inte alla fotografer som lägger lika stor vikt vid val av bildskärm som för fotografisk utrustning. Men för den som börjar inse begränsningarna med att arbeta på en laptop-skäm kan det ändå kännas lite smärtsamt att behöva lägga en bit över tio tusen kronor på en skärm. Men frågan är hur Apple kan sälja en åttabitars panel som inte går att hårdvarukalibrera för det dubbla. Vi har svaret.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2022-12-14.

12 Kommentarer

Anders P Hansson 2022-12-14 15:31  
Intressant men hur kommer det sig att många använder fotografer just använder Macar för fotoredigering, video trots att man inte kan kalibrera mm?
Svar från saraarnald 2022-12-14 16:09
Många av oss använder Mac som dator, men inte en Apple-skärm utan en hårdvarukalibreringsbar skärm av god kvalitet som t.ex. någon ur Eizos ColorEdge-serie. Det finns också modeller från BenQ och ASUS som håller okej kvalitet.
thommym 2022-12-14 16:52
Och om man vill hålla sig till Apple så finns Pro Display XDR för bättre färgåtergivning (och ännu större hål i plånboken).
Syvertsen 2022-12-14 23:04
Anders, om det är en genuin fråga;

Apple har fortfarande ett stort fotfäste i folks uppfattning som mer pålitliga och bättre för kreativa yrken. För 15-20 år sedan slaktade de allt motstånd på en nivå som var närmast komisk och hade en uppsättning plattformsexklusiva mjukvaror som också mer eller mindre ledde sina branscher. En del av det äldre gardet föredrar Apple av den orsaken, en del yngre gör det för att de är vackert designade och bekväma att handskas med materialmässigt. Statussymbolen är nog ingen slump, och på ekosystemenlighet för folk som redan använder iPhone så är Apple ganska långt före konkurrenter i smidighet.

Det finns orsaker för och emot och bara för att man använder en Apple-dator behöver man inte ha en Apple-display, men nuförtiden spelar det mindre roll då båda plattformarna har starka argument mot varandra. Jag har själv kört en ohelig mix och använt Windows privat och MacOS på jobbet t.ex. bara för att studion jag började jobba i redan hade Apple-grejer.
Anders P Hansson 2023-01-18 17:12
Har du tips på bra skärmar av god kvalitet? Du jobbar kanske med en bra skärm idag?
Svar från saraarnald 2023-01-24 09:38
Anders: Du kan köpa vilken som helst av Eizos ColorEdge-skärmar så får du en kvalitetsskärm som också håller länge. Du behöver inte stirra dig blind på 4K-upplösning om du främst jobbar med stillbild. Kolla gärna efter begagnade skärmar, det dyker upp då och då. Vill du ha en trevlig budgetskärm och känner att pengarna inte riktigt räcker till för Eizo så kolla in Benq SW270C Photovue.
Anders P Hansson 2023-01-24 10:16
tack haft Eizo HD skärm tidigare dags för en 4K med nya macmini!
Anders P Hansson 2023-01-24 19:26
Läste ett test på youtube och då nämns det att man kan ställa in en profil på skärmen för fotografer som Apple tagit fram. Kallas Photography P3-D65 finns under ctrl center - display
torbeno 2022-12-15 06:53  
Bra text. Jag hoppas kommande Imac 27” rättar till de brister som denna skärm har. 5k är verkligen ett lyft och MacOS är optimerat för det.
gunnargren 2022-12-15 11:03
Något som sällan lyfts är att MacOS däremot är ganska dåligt optimerat mot vanliga 4k-skärmar, och får en del skalningsproblem då dem är anpassade för 5k och 4k-skärmar.
Svar från saraarnald 2022-12-15 14:43
iMac har aldrig varit, och kommer nog inte att bli, en dator med skärm som är anpassad att jobba med professionell bild. Vill du ha en bättre lösning kan du t.ex. köpa en Mac Mini och en riktig bildskärm till.
torbeno 2022-12-15 19:22
Hittar ingen som är snygg nog och 5k ...
Bruksbild 2022-12-19 19:47
Om man skall lita på den här artikeln så är det minst sagt ett begränsat utbud tyvärr.
https://bjango.com/articles/macexternaldisplays2/
Martin Ekwall 2022-12-16 22:20  
Hade en iMac 2017 i några år och jag märkte att hur svårt att det var att kalibrera den med i1 Display Pro, det blev för varmt på Kelvinskalan. Då fick jag sänka Kelvin rejält - då kände jag att det var ett steg ned från Eizo. En skärm som inte går att hårdvarukalibrera tex iMac och Mac Book Pro och annat dylikt då kalibrerar man mot grafikkortet och det är då det skiter sig, det blir inte mycket fel men lite eller en held del som finns där hela tiden.

Nu har jag gått tillbaka till Eizo och en Mac M1 Studio-dator. Eizo kan jag lita på, fabrikskalibrerad ingen skillnad efter egen kalibrering. Bedöma färgerna går så mycket enklare och snabbare med en kvalitetsskärm. Jag tycker Apple gör bra skärmar men det är skillnad jämfört med Eizo. Det många nog inte tänker på är att det behövs en riktigt bra mjukvara som pratar med skärm och kalibreringsverktyget och Eizo's mjukvara heter ColorNavigator, den tycker jag är jättebra för det ser neutralt ut och rätt ut. Exrite's blir för varm (när jag använde den med iMac och i1 Display kalibreringsverktyg) då får man myror i skallen.
Eizo och Color Navigator med i1 Display Pro = funkar fantastiskt bra, äntligen : )

Mer premiumläsning