Artiklar > Lägre inlärningströskel i PhotoGIMP till Linux

Lägre inlärningströskel i PhotoGIMP till Linux

Ny patch till Gimp efterliknar Photoshop.

Adobe har inget Creative Cloud för Linux-användare, där bland annat Photoshop ingår. Till Linux har länge Gimp funnits som alternativ till Photoshop. Programmen har många likheter funktionsmässigt, men utseendemässigt skiljer de en del. Med nya patchen till GIMP 2.10, som heter PhotoGIMP, får man ett interface som liknar Photoshop.

Enligt programmerarna ska fotografer som är vana vid Photoshop kunna gå över till Gimp och känna sig hemma, med en lägre inlärningskurva än tidigare. Bland annat är kortkommandon samma och verktygens placering liknar Photoshop.Publicerad 2020-06-28. Läst av 1946 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2020-06-28 13:50   MrKarisma
Hade gärna bytt till Gimp, men har inte Linux utan Windows likt säkert 98% av alla PC användare..
PeterWem 2020-06-28 15:10
GIMP finns till Linux, Windows och OS X. Kör man GIMP är ett tips att installera G'MIC som är ett kompetent filtertillägg.
2020-06-30 15:52   Tony johansson
Om man laddar ner och extraherar filerna, lägger dom sig där dom skall då !?

Jag har laddad ner både Gimp Photo (är Gimp photo samma som "Gimp !?) och G'MICK men jag har inte fått upp någon Windows installer...
PeterWem 2020-06-30 21:24
GIMPPhoto ser ut att ha uppdaterats 2015. Kanske helt enkelt bättre att bara köra vanliga GIMP 2.10
Nu sitter jag i Linux men gör GIMP 2.10 ser det ut som att man bara kör instsllationsfilen från G'MIC när GIMP 2.10 är installerat.

Discuss.pixls.us är annars ett forum när progrsmmerarna håller till bland annat G'MIC. Jag har fått många svar därifrån och ökad förståelse för bildbehandling.
Tony johansson 2020-07-01 12:18
Ok Peter, tack för det. Jag kör på med vanliga Gimp. Jag får gå in på Discuss.pixls.us om jag får problem med att installera G'mick.

Allt gott !
// Tony.
Staffan_T 2020-07-01 17:39
"PhotoGIMP" och "Gimphoto" är olika saker. Den senaste versionen av den förstnämnda tycks ha släppts i mitten av juni 2020, så den är inte föråldrad.

Om man kikar på https://github.com/Diolinux/PhotoGIMP och skrollar ned till avsnittet "Want to use on Windows, macOS or Ubuntu(Snap)?", så står det att den så kallade "patchen" består av ett antal filer som ska kopieras till rätt ställe (det är olika ställen beroende på vilket operativsystem man använder).

Som jag tolkar beskrivningen, ska man nog inte vänta sig att det poppar upp en installationsapp, utan man ska först ha installerat GIMP 2.10.x (på ett sätt som passar ens OS, kanske med någon installationsapp) och sedan hämta hem och packa upp filerna för PhotoGIMP. Därefter ska man manuellt (med filhanterare eller kommando) kopiera filerna till "rätt ställe". I fallet Windows, ska detta ställe vara "C:/Users/YOUR_USER/AppData/Roaming/GIMP/2.10" (där "YOUR_USER" byts ut mot ens eget användarnamn). Jag har ingen dator med Windows, så jag kan inte testa att det funkar, men det borde inte vara något större problem eftersom det handlar om att skriva över vanliga filer. Möjligtvis skulle "rätt ställe" kunna variera beroende på vilken version av Windows man har.

I och med att installationen kräver detta extra steg, får man väl säga att det inte är en patch som riktar sig till vem som helst utan framförallt till dem som känner sig lite vilsna i GIMP men kan Photoshop och är beredda att meka lite vid installationen. Patchen verkar vara konstruerad i första hand för dem som installerar program med hjälp av Flatpak (och då kan installationen göras mer eller mindre automatiskt om man kör Linux), men eftersom det bara handlar om vanliga filer så kan man med lite handpåläggning använda patchen på i stort sett vilket OS som helst ("This build is all about flatpak, but also 'just files' that you can use on any version of GIMP (.deb, .rpm, Snap, AppImage, Windows, macOS)").
PeterWem 2020-07-03 20:01
Tack Staffan!

Merläsning