Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Canon satsar på större sensorer och stort zoomomfång

Canon satsar på större sensorer och stort zoomomfång

Canon ser en fortsatt tillväxt för kompaktkameror med stor sensor eller med stort zoomomfång och ska satsa på dessa två områden. Först ut är: Canon Powershot G7 X med 1"-sensor och Powershot SX60 HS med 65 gångers zoom.

Canon Powershot G7 X har en sensor i storleken 1 tum. Nikon var först ut med denna sensorstorlek i sin 1-serie. Sony har sedan gjort succé med sin RX100-serie med samma typ av sensor.

Sensorns storlek har stor inverkan på bildkvaliteten. En större sensor fångar mer ljus och kan ge lägre brus och större tonomfång. G7 X-sensorn är cirka 4 gånger större än en 1/2,3-tums sensor som sitter i en ordinär kompaktkameror. En del så kallade kvalitetskompakter har en större sensorstorlek, 1/1,7 tum. Sensorn i G7 X är 3 gånger större.

Canon har försökt göra G7 X så liten som möjligt, därför finns varken elektronisk sökare eller blixtsko. Samtidigt har de lyckats få kameran att kännas rejält byggd med metallskal och försett kameran med ett ljusstarkt objektiv med 4,2 gångers optiskt zoomomfång. Ljusstyrkan är f/1,8-2,8.

G7 X har en programmerbar ring runt objektivet och en särskild ring för exponeringskompensation. Kameran kan lagra stillbilder i råformat och det går att exponeringen manuellt, även vid videofilmning. Kameran kan ta 6,5 jpeg-bilder per sekund.

För den som vill dela med sig av sina bilder finns inbyggd wifi-funktion med nfc-koppling. Med hjälp av en smartfon kan bilderna geotaggas.

Canon Powershot G7 X har formatet 103 x 60 x 40 mm och väger 304 gram. Det rekommenderade priset är 6.700 kronor. Leverans från oktober.

Canon Powershot SX60 HS har namnet till trots hela 65 gångers optiskt zoomomfång. Bildvinkeln motsvarar ett zoomomfång på 21 - 1365 mm!

För att hantera en sådan extrem brännvidd har Canons två funktioner.Dels zoom assist som även fanns i föregångaren SX50 HS som gör att objektivet zoomar ut så att man kan hitta rätt motivet och sedan hjälper till att hålla motivet inom bildrutan. Den andra funktioner förstärker tillfälligt effektiviteten hos bildstabiliseringen. Det skulle dra för mycket batterikraft om bildstabiliseringen alltid jobbade så intensivt.

SX60 HS bjuder även på mikrofoningång och råformat. Handgreppet har gjorts om för att likna Eos-kamerorna.

Kameran väger 650 gram och har ett rekommenderat pris på 5.300 kronor inklusive moms. Leveransstart i oktober.

Irista utveckas

Canon meddelar också att de kommer att utveckla molntjänsten Irista. Canon kameror med wifi-funktion får menyval för Irista.

Från december 2014 kan tjänsten användas tillsammans med Ios- och Android-surfplattor och speglar Iristas PC-funktioner, men med ett gränssnitt som är utformat för att visa bildbibliotek på de flesta populära surfplattorna.

Integrering med Adobe Lightoom, så att användare direkt kan ladda upp och synkronisera Lightroom-redigeringar i Irista – även detta blir tillgängligt från december

Lagom till jul introduceras en fotobokstjänst. Tryckta böcker kan skapas och beställas direkt i Irista. Dessutom kommer det att finnas möjligheter att skriva ut bilderna direkt från Irista.Publicerad 2014-09-15. Läst av 4603 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2014-09-15 15:50   nikitin

Merläsning

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer...

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 11

H&Y Revoring låter dig använda samma filter

Använd samma filter till objektiv med flera olika diametrar. Läs mer... 6

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Skärpning av lagen om fotografering i rättsal

I mer än 70 år har det varit förbjudet att fotografera i rättssalar. För ett år sedan skärptes lagen så att det även blev förbjudet att fotografera in i rättssalen. Från och med den 1 juli skärps lagen ytterligare. Läs mer... 4

Dokumentärt foto i tider av förändring

Se Sune Jonson bilder på Värmlands Museum i utställningen ”Om tiden blir… ett förunderligt ting”. Läs mer... 11

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

Lowepros Pro Tactic-serie blir större

Utvidgar väskserien med nya modeller och en messengerväska. Läs mer...

Efterlikna klassisk film med RNI Aerochrome

RNI Aerochrome till Lightroom efterliknar Kodak Aerochrome. Läs mer...

Miops Capsule360