Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Dubbla 40 MP-kameror i Huawei Mate 30 Pro

Dubbla 40 MP-kameror i Huawei Mate 30 Pro

Huawei har lanserat fem nya toppmodeller som alla heter Mate 30. Tre av dem har dubbla 40 megapixel-kameror.

De fem modellerna är Mate 30 Pro, Mate 30 Pro 5G, Mate 30, Mate 30 5G samt Porsche Design Mate 30 RS. Den sistnämnda kan liksom de 5G-märkta modellerna användas med det nya 5G-nätet.

Gemensamt för alla modellerna är att de använder det nya chipsetet Kirin 990 som är kaftfullare och batterisnålare än sina föregångare.

Huawei P30 Pro var först ut med fyra kameror, en 40 megapixels huvudkamera med lätt vidvinkel, en telekamera, en supervidvinkelkamera samt en TOF-kamera (Time of Flight), en slags radarkamera som skannar av motivet för att få avståndsinformation. De fem Mate 30-modellerna har en liknande uppsättning, men Pro- och RS-modellerna har fått 40 megapixel med supervidvinkel-kameran och telekameran har inte lika lång brännvidd. Pro-modellerna har dessutom en lite ljusstarkare huvudkamera med maxbländare f/1,6 istället för f/1,8.

Som vi tidigare kunnat berätta innehåller Mate 30-serien teknik från svenska Profoto.

Telefonerna har operativsystemet Android, men på grund av handelskriget mellan USA och Kina finns det inga Google-appar som Maps eller Docs. Även Play-butiken saknas.

Det är ännu inte klart när Mate 30-modellerna börjar säljas i Sverige. Priserna är ännu bara satta i euro, 799 euro för Mate 30 med 128 GB lagringsutrymme och 1 099 GB för Mate 30 Pro med 256 GB.Publicerad 2019-09-20. Läst av 3735 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-09-20 10:31   paddmannen
"...på grund av handelskriget mellan USA och Kina finns det inga Google-appar som Maps eller Docs."

Innebär då detta att man kan vara helt säker på att man undviker Googles spårning, kartläggning och övervakningsfascism om man använder en Huawei? I sådana fall är det ju ett positivt försäljningargument. Om jag måste välja mellan pest och kolera så vill jag hellre övervakas av Huawei än google.
MikaelSB 2019-09-20 11:14
Jag tror inte att du alls vet vad du pratar om. Att tala om Google som övervakningsfascister men samtidigt föredraga den perverterade totalitära kinesiska regimen känns för mig helt främmande. I Googles verksamhet finns en viss nivå av insyn och utrymme för reglering av både datainsamling, administrering och dataradering. Någon sådan utomstånde reglering hittar du inte inom Partiet i Kina.
paddmannen 2019-09-20 13:01
Din otrevliga von Oben-attityd kan jag klara mig utan. Men kanske kan du svara på min fråga: -Är man garanterat fri från Google om man använder Huwei? Ja eller nej?
Bruno W 2019-09-20 13:52
Ställ den frågan direkt till Huawei istället.
PerL2 2019-09-20 13:56
Jag kan tyvärr inte svara garanterat hur det ser ut där med övervakningen från Google. Däremot kan man nog garantera att man kommer bli övervakad i betydligt högre grad via Huawei så om du vill slippa övervakning kan ett alternativ vara att installera Android som en ny egen installation på valfri telefon där det går, så att du kan styra mer över alla tillbehör. Man kan blockera appar från tillgång till internet, vilket är väldigt smidigt för appar med reklam så att man slipper reklamen (så länge appen inte behöver internet för att fungera i övrigt).
PMD 2019-09-20 14:31
@Per: Är det Replicant du syftar på?

Nån som vet hur det blir med säkerhetsuppdateringar från Google till Huaweis telefoner, f.ö.?
MikaelSB 2019-09-20 14:34
Nej. Huawei använder fortfarande Android, version 9, i dessa telefoner men utan det sedvanliga batteriet Google-appar.

Om inte annat får du en kombination av det sämsta av båda världar, om man ska vara så'n.

https://m.sweclockers.com/nyhet/28213-huawei-presenterar-mate-30-pro-utan-googles-ekosystem
Third eye 2019-09-20 15:22
Alltså, varför inte bara skaffa ett blankt googlekonto, slå av funtionerna och välja vilken telefon du vill?
Din person och aktivitet behöver inte synas över huvud taget.
Du väljer själv.
paddmannen 2019-09-20 16:04
Är det verkligen så enkelt?
Stene_68 2019-09-20 16:48
Ja, om man skriver eller gillar något som inte Kinas makthavare gillar så riskerar man åtminstone inte att förlora sin anställning och att inte kunna få något nytt jobb på något stort företag i Väst.
Tony johansson 2019-09-20 18:08
@Ronny Tiljander; Det där lät väldigt intressant, kan du mer i detalj förklara hur man skall gå tillväga för att uppnå målet att bli "osynlig" ?
Third eye 2019-09-20 19:57
Köper telefonen kontant, registrerar och sms-verifierar googlekonton via ett kontantkort i telefonen. Det "rena" googlekontot skapas förslagsvis i telefonen under setupen.
Googlekontot behövs till appstore och ett ev ms-konto skapas på samma sätt. Köpa kontant känns overkill såklart.
Det är egentligen d 2 kontotyper som lämnar fotoavtryck om personen. Och om man inte är konspiratorisk så loggar man in och stänger av funtioner.
Har inte gjort ovanstående själv dock.
PMD 2019-09-20 23:41
@Mikael:
En intressant sak som påstås på Sweclockerssidan är att varken Bankid eller Swisch kommer att fungera på de nya Huaweitelefonerna. Det tror jag gör dem ointressanta för ganska många i Sverige.
PMD 2019-09-20 23:43
@Ronny:
Man måste också komma ihåg att inte använda Google Chrome för att surfa med och inte använda Google för nätsökningar.
knobloch 2019-09-21 00:16
Jag skulle rekommendera, om man nu inte vill bli bevakad, att undvika uppkopplad hårdvara helt och hållet. Jag tror att det vore det bästa alternativet för att undvika spårning, kartläggning och övervakning.

Ytterligare ett steg i detta, och jag är medveten om att det kan låta som en kliché, vore att linda in huvudet med folie (typ som en hatt) så att de inte heller kan läsa dina tankar. På så sätt är du förhoppningsvis helt fri från övervakning i alla dess former.

Fast man vet ju aldrig... De kan ju ha uppfunnit nån form av folie-penetrerande strålning vid det här laget. Kanske bättre att inte försöka tänka alls. Det steget är väl inte så långt att ta egentligen?
Third eye 2019-09-21 07:17
Fast det borde ju funka ändå så länge det anonyma googlekontot används? Alltså att inte lämna spår som knyts till person.Eller tänker jag galet?
martinot 2019-09-21 09:50
mikael janghov: "Om jag måste välja mellan pest och kolera så vill jag hellre övervakas av Huawei än google."

Upp till var och, men i valet "mellan pest och kolera" så är jag klart mycket hellre övervakad av ett företag och öppen demokrati, än av det Kinesiska Kommunistpartiet och en brutal diktatur.

Jag undviker dock personligen Android på mina telefoner, så där slipper jag att välja mellan sjukdomarna.😃
PMD 2019-09-21 11:05
@Ronny:
Google bygger en profil för det kontot så de kan skicka riktade annonser baserade på vilka sökningar man gör.
ztenlund 2019-09-21 11:25
@PMD
Det går att slå av relativt mycket hos Google om man gräver ordentligt, liksom att logga ut ur en del av apparna o dyl, men det är klart att man inte blir fullständigt anonym inför Googles datorer för det.

Man kan säga mycket om Google, men jämfört vilken röra det var hos Microsoft när jag hade en Windows-telefon så är möjligheterna betydligt bättre att ställa in saker. Microsoft tvångsskapade dessutom ett Skype-ID (jag hade redan ett separat rent ej kopplat...) och loggade in en där så fort man loggade in i vissa tjänster via webben. Oerhört irriterande. Försökte man stänga det så kopplades kontona isär och det tvångsskapade låg kvar ej tillgängligt och så skapades bara ett nytt ytterligare nästa gång. Nu har jag inte undersökt riktigt om och hur mycket de fått styr på efter GDPR, men jag gissar att det fortfarande är rätt rörigt.
PMD 2019-09-21 12:04
Ja, jag tycker att fördelarna med Google överväger och använder både en Android-telefon och Chrome på min dator. Jag har "stängt av" sånt jag inte vill vara med på. Det går dock inte att veta hur mycket data Google samlar in om mig utan att jag har medgivit det.
Third eye 2019-09-21 14:25
@Per
Jo jo, det vet jag, det är ju ett konto så det byggs ju och samlas info kring det.
Men det är ju inte mot mig som person, de bygger det då mot ett alias och påhittad användare. Så det ska gå att använda en android fullt anonymt med full tillgång till gratisappar.

Någon som vet om det går att göra samma med Iphone? Påhittat appleid?
PMD 2019-09-21 19:44
Jo, så länge du bara använder telefonen med det anonyma kontot så blir det svårt att koppla det till dig, men om du dessutom har ett konto i ditt eget namn så kan Google kanske lista ut att de båda kontona används av samma person. (Fast varför Google skulle vilja göra det vet jag inte.)
Visom 2019-09-23 15:04
Som Per skriver, skapar man ett anonymt konto och har en anonym telefon (för jag är övertygad om att Google har koll på alla konton i telefonen) så kan du med den telefonen inte kolla din facebook, läsa mail, logga in på fotosidan, köpa appar (om du inte också har fake betalningsmetod där konto/-kort inte står i ditt namn?) eller generellt använda appar där du vill använda ditt riktiga namn. Swisch/bankid tex.
2019-09-20 11:32   PMD
En TOF-kamera är väl helt enkelt en ny variant av "aktiv" autofokus? Fast med laser istället för IR den här gången.
Grevture 2019-09-20 23:27
Autofokus bara är en av flera saker som TOF-tekniken kan hjälpa till med, det handlar ju i praktiken om något som kan liknas vid laserbaserad radar och ger därmed en rätt hyfsad uppfattning om motivet i 3D. Tekniken kan till exempel ge en rätt bra approximation av ett rums volym och andra liknande mätdata. Riktigt koolt blir de ju om man kombinerar det med motivigenkänning. Då skulle man ju till exempel inte bara identifiera att kameran har låt säga apelsiner framför sig, utan hur stora de är och vad de väger. Mat-bilder på FB kan ju då potentiellt få kaloriinnehåll som EXIF-data :-)

Men om vi kikar på just AF så har ju traditionell sådan, även kompletterad med motivigenkänning, alltid utgått från en 2D-rendering av motivet. Att få tillgång till 3D-information borde kunna göra autofokussystem mycket smartare i att lista ut hur olika delar av motiv (t.ex. spelare i fotboll) rör sig i relation till varandra.
2019-09-20 17:56   jkm
Är det pyttesensorer i dessa kameror som det brukar vara i mobiler??
Blir ju rätt kass när ljuset tryter... Ha det gött!!
Svar från froderberg 2019-09-20 18:03
Nej, 40 megapixel-sensorn har samma sensorstorlek som många kvalitetskompakter haft, ex Lumix LX-serien.
Tony johansson 2019-09-20 18:07
Jag väntar på en mobil med FF sensor ;-).
ztenlund 2019-09-21 01:43
"Nej, 40 megapixel-sensorn har samma sensorstorlek som många kvalitetskompakter haft, ex Lumix LX-serien."

Kanske något missvisande med tanke på att LX-serien fortfarande finns med 1" och en något kapad 4/3. Du avser ju 1/1,7" som LX7, eller Olympus XZ-2 som jag köpte ganska billigt och hade ett tag. Jag tyckte väl att det trots allt var lite fjunigt och det slutade med att jag köpte en Ricoh GR efter ett tag.
martinot 2019-09-21 09:55
Nokia hade ju på sin tid telefoner med sensorer som var nära i storlek som bra 1"-kompakter (de Magnus hänvisar till är skit, allra sämsta kompakterna, som är helt på utdöende på dagens marknad), och dessutom riktig blixt i sina telefoner. Var underbara att fota med både inomhus och utomhus på kvällen!

Denna Huawei (och alla andra telefoner idag, tyvärr) är långt där ifrån.
ztenlund 2019-09-21 11:17
" (de Magnus hänvisar till är skit, allra sämsta kompakterna, som är helt på utdöende på dagens marknad)"

1/1,7" är inte den sämsta sorten. Det är lite större än 1/2,3" som satt i majoriteten av kompaktkamerorna och som fortfarande sitter i en del av superzoomarna. Före 1"-sensorerna kom var 1/1,7" normalt det största man kunde få, undantaget Fuji som väl hade 2/3" i några. Men visst, det är ganska litet, men samtidigt har vi fått en del telefoner nu med samma sensorstorlek som kompaktkamerorna hade och med nyare sensorteknik. Zoomen är det ju sådär med, men samtidigt har de bra telefonerna bättre ljusstyrka än vad kompakterna oftast hade.

Sedan begriper jag inte varför nästan ingen mobiltillverkare kan sätta dit en tvåstegsavtryckare längre... Fast man kan ju ofta inte sätta dit hörlursuttag heller. Snart ryker väl även USB-porten och enbart trådlös laddning och dito hörlurar erbjuds.
martinot 2019-09-23 17:57
Du har rätt. Visst finns det några kompakter med jättesmå bildsensorer, men för dagens fotointresserade (och det är snart bara vi kvar som ens köper kameror) så skulle jag nog säga att 1"-sensorer (som märkligt nog inte är ens 1" på diagonalen) numera (år 2019) nästan är lite av miniminivån i praktiken.

Gällande avtryckare så håller jag med dig. Återigen så var Nokia steget före även där, och jag hade just en sådan dubbellägesavtryckare på min underbara Lumia 1020 (fantastisk fotokamera som stått sig väl mot alla andra telefoner som släppts upp till fem år efter den).
PMD 2019-09-23 20:15
Jag tycker nog att din Lumia får god konkurrens av Samsung Galaxy K Zoom.
ztenlund 2019-09-23 20:30
Sensorstorlekarna i tum är historiens vingslag och syftar på videorör. En sensor som faktiskt hade haft 1" i diagonal hade ju varit att betrakta som ganska stor. Utan att räkna får jag känslan av att det nästan borde vara APS-C.

Jag hade en Samsung Ativ S och den hade också avtryckare, även om den var lite svampig. Om jag inte missminner mig var det så att Windows Phone hade krav på det på alla telefoner från början, men jag kan förstås minnas fel.
2019-09-20 22:31   otto.eimar
Vem behöver 40MP? Du måste ha ett SD på 512GB för att inte riskera att det blir fullt så snabbt. Sen när det blir fullt så måste du tömma allt på en usb-hårddisk
2019-09-21 02:12   jonas18z
Android utan playbutik är ju faktiskt ingen vidare, det betyder att man inte kan ladda ber några appar på normalt sätt.
martinot 2019-09-21 10:01
Exakt. Du kan varken använda Googles appbutik, och inte heller använda appar som kräver de API:er som bara finns i Googles slutna version av Android.

Den öppna versionen, AOSP, saknar appbutiken, viktiga API:er, och även kopplingar till Googles tjänster (tex. karttjänster som många appar använder i botten). Faktum är att det inte ens får lov att kallas Android (det är fel av Huawei och Fotosidan att göra så).

Mycket dålig journalistik av Fotosidan att inte upplysa om något sådant i artikeln. Tyvärr är de flesta av deras "nyheter" numera endast positiva pressreleaser som aldrig tar upp något ens sådant uppenbart negativt och extremt viktig fakta för konsumenterna och läsarna. Är hur oseriöst som helst.

Tips: gällande denna typ av nyheter så läs hellre först på andra seriösare sajter med mer journalistisk etik och pondus!
2019-09-21 11:41   Larsakarlsson
Finns det några belägg för övervakningsprogram i Huawei eller går alla på vad några i Amerika säger?
Kan ju googla men en del här är ju tvärsäkra så det vore intressant att höra hur man övervakas av Kineserna om man råkar skaffa en telefon därifrån.
MikaelSB 2019-09-21 14:41
Det handlar inte om vad USA säger, utan vad Kina gör. Titta på den groteska övervaknings- och kartläggningsdoktrinen som råder i Kina. Det får England, med sin paranoida övervaknings-fetisch, att rodna som glada amatörer i jämförelse.

Kina vill sprida sitt inflytande överallt de kan medan deras pengar fortfarande är eftertraktade och deras strategiska produkter bitvis oumbärliga. Inte olikt Amerika i efterkrigets Europa, men med ännu mindre insyn och desto större krockande uppfattningar om mänsklig rätt och etik.
Larsakarlsson 2019-09-22 08:50
Nu var det ju inte vad som händer i Kina som var frågan utan vad finns det i telefonen som skulle göra att styrande kineser kartlägger mig.
Skulle inte förvåna mig om dom även tillverkar apples produkter där, dom gör det säkerligen inte gratis.
PMD 2019-09-22 12:35
De nya Huweitelefonerna har väl knappt kommit ut på marknaden (åtminstone inte i Sverige) så det är nog lite för tidigt för att någon ska ha hunnit plocka isär en än.

Vad som finns i och runt Huawei är dock att bolaget finns i ett land som styrs av en repressiv kommunistregim som har full kontroll över sånt som den vill ha kontroll över. Ägarförhållandena för Huawei är lite svåra att få grepp på men en del tyder på att kommunistpartiet har stort inflytande via fackföreningen som är största ägare i Huawei (fackföreningar som inte styrs av kommunistpartiet får inte förekomma i Kina).

Apples telefoner tillverkas inte av Huawei. Här finns en intressant artikel om hur en iPhone kommer till:
https://www.lifewire.com/where-is-the-iphone-made-1999503
Larsakarlsson 2019-09-22 15:26
Att Kinas regim är rutten på många sätt är jag så klart medveten om men nu var det ju själva telefonen det handlade om.
Får väl se när någon dissekerar en telefon vad som döljs om det nu är möjligt att se vad det ska vara för några mystiska övervakningskomponenter eller program. Trodde nog inte heller att det var just Huawei som skulle tillverka Iphone, tänkte Kina som ju tillverkar allt möjligt.
Men tack för länken Per :)
PMD 2019-09-22 18:34
Ja, som sagt så tar det väl lite tid innan någon har undersökt en Huawei Mate 30 grundligt.

Jag tror inte att det finns några hårda bevis för att tidigare modeller av Huaweis telefoner skulle ha hemliga övervakningsprogram installerade. Jag vill dock inte ha en Huaweitelefon just eftersom bolaget kontrolleras av Kinas kommunistparti. Att det (förmodligen) inte finns något övervakningsprogram i en Huaweitelefon betyder ju inte att det kommer att vara så för evigt.
2019-09-21 20:17   lonian
Huawei kanske skulle börja göra kompaktkameror i stället.
Tror detta floppar.
Abe Normal 2019-09-21 21:36
Jag tror inte det, tror idéen med mobila kameror ligger helt rätt i tiden. Sen kan Huawei som Co få problem, pga att de blir utestängda. Har fotat mycket med min nya iPad i sommar. Vet inte om Apple har lagt nån mjukvara som förstärker kvaliten i bilderna. Men jag är imponerad, plus användargränssnittet. Tycker det är överlägset för sociala medier.
Abe Normal 2019-09-22 11:04
Intressant artikel, ska läsa igenom den noga senare. Men artikel ser ut att stödja mitt påstående. En viktig faktor är hur bilderna presenteras, för sociala medier räcker smartphones och iPad hur långt som helst, plus att användargränssnittet är väldigt användarvänligt.

Bara att kunna se bilden direkt på en 9,5 tums skärm med en bra processor är en killer. Kommer det nu också olika brännvidder i mobilkameran och även i iPad på sikt, sedan bättre/större sensorer och objektiv. Så är det case closed :)
Tony johansson 2019-09-22 11:39
Jo, det var därför jag länkade den till dig; Artikeln stödjer i viss mån ditt påstående.

Innan du börjar läsa den, förslår jag att du läser den första delen (den är länkad i den ovanstående artikeln).

Sedan finns det mycket intressant att ta del av, på photographylife, generellt. Rekommenderas !
Abe Normal 2019-09-22 12:23
Tack för tipsen, ska kolla upp Photography Life.
Tony johansson 2019-09-22 12:47
Tycker jag att du (och alla andra) skall göra, ni kommer inte att bli besvikna.

Merläsning

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer...

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 26

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 64

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 1

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 3

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 20

Miops Capsule360