Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

EISA, en organisation för tidningar inom bild- och ljudområdet, har utsett årets bästa fotoprodukter.

Fotosidan är sedan 2015 svensk representant i EISA:s expertgrupp för foto. Det innebär att vi är med och utser de bästa produkterna som introducerats och testats under det gångna året 2017-2018. Dessa produkter rekommenderas för det kommande året 2018-2019.

Följande fotoprodukter rekommenderas av EISA för 2018-2019


BÄSTA KAMERA 2018-2019
Sony α7 III

Med α7 III har Sony definierat en ny standard för hur fotografiskt mångsidig en spegelfri småbildskamera kan vara. Den nya bakbelysta CMOS-sensorn på 24,2 megapixel levererar bilder av mycket hög kvalitet under de mest varierande ljusförhållanden. Autofokussystemet täcker nästan hela bildytan vilket gör det enklare att följa motiv som rör sig oförutsägbart. Med en serietagning på 10 bilder per sekund och avancerade videofunktioner med bland annat 4K är α7 III kapabel att fånga alla typer av motiv.


BÄSTA DSLR, KONSUMENT 2018-2019
Canon 6D Mark II

Canon EOS 6D Mark II är en kompakt men kraftfull DSLR för fotoentusiaster. CMOS-sensorn i småbildsformat med 26,2 megapixel kan tillsammans med den snabba DIGIC 7-processorn  leverera utmärkt bildkvalitet, även i dåligt ljus. Kameran har både det pålitliga 45-punkters autofokussystemet och  Canons imponerande sensorbaserade Dual Pixel-autofokus för live view och video. Den vinklingsbara pekskärmen, något ingen annan småbildskamera från Canon har, gör det enkelt att komponera bilder och arbeta i menyerna.


BÄSTA DSLR, PROFESSIONELL 2018-2019
Nikon D850

Nikon D850 är en en enastående och kraftfull småbildskamera som klarar alla fotosituationer du kan tänkas vilja prova. Tack vare en bakbelyst CMOS-sensor på 45,7 megapixel kan fotografer både skapa högupplösta stillbilder och utnyttja hela sensorbredden för att videofilma i 4K UHD. D850 kan ta sju bilder per sekund i full upplösning (nio per sekund med batterigrepp) och har samma 153-punkters autofokussystem som Nikon D5. Det hör gör det möjligt att fånga snabba motiv med full skärpa. Den stora och ljusa optiska sökaren gör det enkelt att komponera bilder så som du vill ha dem.


BÄSTA KÖP 2018-2019
Canon EOS M50

Den här kompakta, lätta och prisvärda spegelfria kameran levererar samma bildkvalitet som sina större syskon. Tack vare APS-C-sensorn på 24,1 megapixel och en snabb processor kan den ta både högkvalitativa stillbilder och 4K-video. Den vinklingsbara pekskärmen gör det enkelt att komponera bilder oavsett hur du håller kameran - högt, lågt eller för selfies och videobloggning. Du visar enkelt var i bilden du vill lägga fokus genom att nudda skärmen. Den snabba Dual Pixel-autofokusen med mätpunkter i 88 procent av bildytan kan då snabbt och tillförlitligt fokusera både för stillbilder eller under videofilmning. Det är enkelt att överföra bilder till en mobil enhet och dela dem via sociala medier tack vare inbyggda wifi och Bluetooth.


BÄSTA SPEGELFRIA KAMERA 2018-2019
Fujifilm X-H1

Fujifilm X-H1 är det nya professionella flaggskeppet i X-systemet. För första gången har Fujfilm inbyggd stabilisering i kamerahuset, som dessutom är mycket effektiv. Ergonomin har förbättrats kraftigt jämfört med tidigare modeller tack vare saker som större knappar, rejälare grepp och en topp-LCD. Den snabba hybridautofokusen kompletteras av helt tyst serietagning i upp till 14 bilder per sekund. Den högupplösta sökaren är en av de bästa på marknaden. Videofunktionerna har utökats med Cinema-4K-upplösning, F-Log gamma och filmsimuleringsläget Eterna. X-H1 är byggd kring den utmärkta CMOS-sensorn med X-trans-teknik på 24,3 megapixel och kan därmed leverera både hög upplösning och lågt brus.


                 

BÄSTA SPEGELFRIA KAMERA, PROFESSIONELL 2018-2019
Sony α7R III   

Sony har nu hunnit till tredje generationen av sin högupplösta spegelfria kamera. α7R III har en bakbelyst CMOS-sensor på 42,4 megapixel som kan leverera fantastiskt detaljrika bilder. Detta samtidigt som den kan ta snabba bildserier i 10 bilder/sekund med följande fokus av snabbrörliga motiv. Den femaxliga bildstabiliseringen hjälper fotografen att dra nytta av kamerans enormt höga upplösning i många olika fotosituationer.


BÄSTA SUPERZOOM 2018-2019 
Sony Cyber-shot RX10 IV

RX10 IV är den fjärde generationen av Sonys kompakta superzoom och är uppbyggt kring kombinationen av sitt mångsidiga och ljusstarka zoomobjektiv, motsvarande 24-600 mm f/2,4-4, och en relativt stor entumssensor med stackad uppbyggnad. Det här gör de möjligt att få skarpa bilder genom hela zoomomfånget, från vidvinkel till rejält tele, utan att byta objektiv. Den snabba hybridautofokusen tillhandahåller samma förmåga att följa snabba förlopp som i Sony α-serien. Det här gör det enklare att till exempel följa flygande fåglar.


BÄSTA DSLR-ZOOM 2018-2019
SIGMA 14-24mm F2.8 DG HSM | Art

Det här Sigma-objektivet har verkligen imponerande prestanda. Det är sällsynt att hitta en ljusstark extrem vidvinkelzoom med så bra skärpa, knappt någon distorsion och knappt några spår av kromatisk aberration. Tack vare utmärkt byggkvalitet och vädertätad konstruktion är de här ett objektiv du tryggt kan använda även i dåligt väder. Som ett attraktivt prissatt DSLR-objektiv, utmärkt för landskaps- och arkitekturfoto, sticker det verkligen ut.


BÄSTA DSLR-TELEZOOM 2018-2019
Tamron 70-210mm F/4 Di VC USD

Tamrons senaste telezoom kombinerar högkvalitativ optik med en fast maxbländare på f/4, snabb och tyst autofokus samt optisk stabilisering. Allt detta till en bråkdel av priset hos liknande objektiv. Objektivet ger imponerande skarpa bilder med ett minimum av aberrationer och en snygg oskärpeteckning. Det är relativt lätt och dess fukttåliga design kommer att tilltala alla som ofta fotograferar utomhus. Med en bra balans mellan bildkvalitet, tålighet och bärbarhet är det ett bra val för fotoentusiaster.


BÄSTA PROFESSIONELLA OBJETIV 2018-2019
Nikon AF-S NIKKOR 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR

Nikons första objektiv med inbyggd telekonverter är också ett drömobjektiv för många professionella sport- och actionfotografer. Tack vare den smidiga telekonvertern erbjuder det brännvidder på upp till 560 mm med maxbländare f/5,6. Objektivet ger skarpa bilder genom hela zoomomfånget, även vid maxbländaren. Den effektiva stabiliseringen låter dig ta skarpa bilder vid upp till fyra gånger längre slutartider än vad som annars skulle vara möjligt. Objektivet är helt vädertätat och en fluorbeläggning skyddar frontlinsen mot vatten, damm och smuts.


 

BÄSTA FASTA DSLR-OBJEKTIV 2018-2019
Canon EF 85mm f/1.4L IS USM

Ett unikt objektiv som kombinerar optisk stabilisering med mycket stor ljusstyrka. Kombinationen gör det möjligt att ta handhållna bilder i mycket svagt ljus. Objektivet är byggt för professionell användning, med vädertätning och snabb, exakt fokusering. Skärpan har förbättrats jämfört med äldre 85 mm-objektiv från Canon samtidigt som oskärpeteckningen är mjuk och snygg. Ett perfekt val för porträtt- och bröllopsfotografer som arbetar med högupplösta spegelreflexkameror.


BÄSTA VIDVINKELZOOM FÖR SPEGELFRIA 2018-2019
Sony FE 16-35mm F2.8 GM

Som en del av Sonys påkostade G Master-serie erbjuder den här utmärkta vidvinkelzoomen imponerande skärpa över hela bildytan. Objektivet är vädertätat och är byggt för att klara proffsanvändning. Samtidigt är det lättare än sina konkurrenter och överglänser dem prestandamässigt. Det gäller inte bara skärpa utan också väl dämpad vinjettering och distorsion. Ett perfekt objektiv för den som fotograferar landskap, arkitektur eller cityscape.


BÄSTA NORMALZOOM FÖR SPEGELFRIA 2018-2019
Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD

Det  här Tamron-objektivet är en snabb normalzoom framtaget för spegelfria småbildskameror. Med sitt kompakta format och låga vikt, bara 550 gram, passar det utmärkt till små kamerahus som Sonys α7-serie. Det är utformat för att kunna ge bra detaljteckning även med nya högupplösta sensorer. Den stora maxbländaren kan ge tydlig och snygg bakgrundsoskärpa. Den snabba tysta autofokusmotorn kan hålla rörliga motiv i fokus. Totalt sett ger objektivet mycket bra prestanda till ett attraktivt pris.


BÄSTA TELEZOOM FÖR SPEGELFRIA 2018-2019
Sony FE 100-400mm F4.5-5.6 GM OSS

En telezoom idealisk för sport- och naturfoto med utmärkt skärpa genom hela zoomomfånget. Vinjetteringen är marginell och distorsionen väl dämpad, objektivets egenskaper är väl balanserade för den typ av fotografering det är byggt för. Autofokusen är snabb, exakt och tyst. Den optiska stabiliseringen hjälper till att ge skarpa bilder även vid långa slutartider. Objektivet är byggt så det klarar tufft väder. Kort sagt, ett utmärkt objektiv med mycket hög bildkvalitet.


BÄSTA FOTOTJÄNST 2018-2019
CEWE Photobook Pure

Den här appen är ett billigt och enkelt sätt för  smartfonanvändare att skapa fotoböcker där de kan visa upp sina bilder. Appen är kostnadsfri för Android och iOS. Användaren väljer ut 22 bilder ur galleriet och appen skapar en fotobok som kan anpassas ytterligare innan boken beställs. En anger en egen personlig rubrik som läggs in på framsidan samt en kort text eller dedikation i början av boken. Bilderna trycks på matt papper av hög kvalitet och boken packas i ett hårt fodral innan den skickas hem till beställaren. Tjänsten är tillgänglig i 19 europeiska länder och det till ett lockande pris.


BÄSTA FOTOINNOVATION 2018-2019
Canon Speedlite 470EX-AI

Speedlite 470EX-AI gör livet enklare för fotografer som slipper gissa effekten av reflekterat blixtljus. Blixten tar själv reda på hur ljuset kan reflekteras via tak och väggar med hjälp av en serie automatiska provblixtar. Den riktar sedan själv blixthuvudet till en bra vinkel för mjukt och snyggt ljus. Alternativt kan fotografen manuellt rikta in blixten och sedan låta den automatiskt bibehålla ljusvinkeln även om kameran vrids. Ljusstyrkan för korrekt exponering sköts automatiskt av E-TTL-styrningen.


UTMÄRKELSE TILLSAMMANS MED HT VIDEO & DISPLAY GROUP

BÄSTA STILLBILDS-/VIDEOKAMERA 2018-2019
Panasonic LUMIX DC-GH5S

Den här kameran är speciellt framtagen för krävande videofilmare. Four Thirds-sensorn på 10,2-megapixel optimerar prestanda för både starkt och svagt ljus med hjälp av dubbla utläsningsmekanismer. Den erbjuder ett stort urval av inspelningsformat, inklusive 10-bit ars 4K-video i 30p med 4:2:2 direkt till minneskort, utan tidsbegränsning. Den kan att skapa jämn snygg slow motion tack vare mycket höga bildhastigheter, som 240 fps med Full HD. Den erbjuder V-Log och HDR-läge för större dynamiskt omfång och bättre tonalitet. Andra användbara funktioner är zebra, tidskoder (in/ut) och visning av exponering som vågform eller visning av färger som vektorskop.


UTMÄRKELSE TILLSAMMANS MED MOBILE DEVICES GROUP

BÄSTA SMARTFON 2018-2019
Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro är en av de mest avancerade, innovativa och tekniskt överlägsna telefonerna hittills. En perfekt följeslagare för mobilanvändare och en trendsättare inom mobil fototeknik. Den imponerar med sitt eleganta glashölje, sin stora 6,1-tums AMOLED-skärm med 1080 x 2240 pixlar i 18:9-format och sitt kraftfulla batteri på 4000 mAh med Super Charge-funktioner. Sist men inte minst imponerar dess avancerade kamerasystem framtaget tillsammans med Leica. Bilderna skapas med hjälp av en huvudsensor och två sekundärsensorer. Huvudsensorn är på 40-megapixel med ett ljusstarkt f/1,8-objektiv, den ena sekundärsensorn är svartvit, 20 megapixel och vars optik har ljusstyrkan f/1,6 den andra sekundärsensorn är en färgsensor på 8 megapixel med zoomoptik och ljusstyrkan f/2,4. Det här är en vinnande kombination av fantastisk hårdvara, optik och hantverksskicklighet.  


Alla vinnare

Här finns en komplett lista över alla vinnare inom alla produktområden.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-08-15. Läst av 5370 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-08-15 08:18   jpgrahn
Texten till Nikons 180-400 är helt fel.
Svar från froderberg   2018-08-15 08:22
Nu är det fixat. Tack.
2018-08-15 10:05   larsborg
Tamron 70-210 är väl inte identisk med Sony RX10 III, - så läser man texten?!
Svar från froderberg   2018-08-15 17:50
Fixat. Tack
2018-08-15 16:35   sears
Ni har missat bästa proffskameran. Nikon D850.

Andra raden.
https://www.eisa.eu/awards/photography/

MvH
Johnny
Svar från froderberg   2018-08-15 17:51
D850 ska naturligtvis få vara med :) Fixat nu.
sears   2018-08-15 19:14
Trevligt :) Tack.

MvH
Johnny
2018-08-15 17:44   azek99
Kul att se.
En extrasiffra i början också, "Dessa produkter rekommenderas för det kommande året 20178-2019".
Svar från froderberg   2018-08-15 17:50
Fixat. Tack.
2018-08-15 18:36   PMD
Är det samma kategorier varje år?

Om inte, när och hur ofta byter man kategorier?
Svar från froderberg   2018-08-15 18:42
Det är inte samma kategorier varje år. Ibland finns det helt enkelt inga produkter inom vissa kategorier. VI har också försökt minska antalet kategorier. En större översyn kommer ske till nästa år och förhoppningen är att det ska bli mer konsekvent. Men man måste också anpassa sig för hur marknaden utvecklar sig, det spegelfria segmentet växer och spegelreflex minskar.
PMD   2018-08-15 20:09
Ja, om man aldrig hade bytt ut någon kategori så hade det nog inte funnits speciellt många EISA-priser att dela ut idag. :-)

Ibland får jag dock intrycket att man hittar på kategorier så att så många tillverkare som möjligt ska få ett pris, men det kan nog ha blivit lite bättre på den fronten de senaste året eller tre. Bra med en översyn!
Svar från froderberg   2018-08-15 20:49
Det finns en lång rad tillverkare som inte fått pris i år: Olympus, Pentax, Leica, Hasselblad, Zeiss, Samyang, Tokina med flera.

Konkurrensen är naturligtvis varierande i de olika kategorierna. Det kommer ut många objektiv varje år så där blir diskussionerna långa på jurymötet.
2018-08-16 10:30   Jeremiah2
Är inte displayen upptill på H1 en e-ink? Inte en LCD...
Grevture   2018-08-16 12:46
Displayen är en monokrom-LCD. Med Fujifilms egna ord: "1.28-inch monochrome LCD monitor"

Merläsning

Ljusstark vidvinkelzoom från Tokina

Andra objektiv ut i Tokinas kvalitetsserie Opera är en ljusstark vidvinkelzoom. Läs mer... 4

Ricoh GR III äntligen lanserad

Kvalitetskompakten Ricoh GR III har officiellt varit på gång sedan i höstas. Nu är kameran klar och Ricoh avslöjar alla detaljer. Läs mer... 25

Fotosidan inleder samarbete med SFF

Fotosidan har inlett ett samarbete med Svenska Fotografers Förbund. Läs mer... 7

Martin satsade på en digital Texas-Leica

Fotosidan-medlemmen Martin Hertsius har skaffat sig mellanformatskameran Fujifilm GFX 50R som kan kallas en digital Texas-Leica. I sin blogg förklarar han ingående varför han föredrar sin mellanformatskamera före fullformataren. Läs mer...

Nisi lanserar filtersystem för mindre kameror

Med den kompakta filterhållaren M75 och fyrkantiga filter i 75 mm storlek erbjuder Nisi ett filtersystem som passar kameror och objektiv av det mindre slaget. Läs mer... 8

Historien om Robert Capas legendariska bild från Normandie

I den här kortfilmen berättar Life-redaktören John Morris om hur nästan alla Robert Capas bilder från invasionen av Normandie förstördes. Läs mer... 9

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Video: De ska rädda 100 000 analoga kameror

Finska Camera Rescue har satt upp ett högt mål. Vid slutet av nästa år ska de ha räddat 100 000 analoga kameror. Läs mer... 16

Test: DJI Mavic 2 Pro

Plus Det blir allt fler som lockas av de nya möjligheter som öppnar sig genom att fotografera med drönare. Vi testar hur lätt det är att komma igång. Läs mer... 37

Två nya Lumix-kompakter med mycket zoom

Lumix FZ1000 II är en ny version av Panasonics superzoom med entumssensor. Panasonic lanseras också ny resekompakt – Lumix TZ95. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes