Annons
Artiklar > Fujinon XF 8 mm f/3,5 R WR – extrem vidvinkel från Fujifilm

Fujinon XF 8 mm f/3,5 R WR – extrem vidvinkel från Fujifilm

Med en bildvinkel motsvarande 12 mm är Fujinon XF 8 mm f/3,5 R WR det mest vidvinkliga objektivet från Fujifilm med fast brännvidd.

Fujifilm har sedan tidigare den ljusstarka vidvinkelzoomen Fujinon XF 8-16 mm f/2,8 R LM WR, men det är både tungt och dyrt. Därför lanseras nu Fujinon XF 8 mm f/3,5 R WR som är både lättare och billigare.

Fujifilm uppger att objektivet är främst tänkt för arkitektur, landskap och mäklarbilder, men tack vare sin vädertätning kan det även passa par för actionfoto.

Exempelbild tagen med Fujifilm X-S20 och Fujinon XF 8 mm f/3,5 R WR. Foto: William Hamilton 

Objektivet kan också vara intressant för den som vloggar och då blir bildvinkeln motsvarande 13 mm när digital bildstabilisering tillämpas med nya X-S20. Objektivet har ingen optisk bildstabilisering.

Fujinon XF 8 mm f/3,5 R WR är utrustad med bländarring med urkopplingsbara klicklägen. Bländaren har 9 rundade blad.

En udda möjlighet för den här typen av extrema vidvinklar är att använda glasfilter utan adapter. Filterdiametern är 62 mm.

Objektivet väger 215 gram och är 53 mm långt. Den optiska konstruktionen består av 12 linser, varav tre är asfäriskt formade och två gjorda av ED-glas. Frontlinsen har fluorbehandlats för att skydda bättre mot väta, damm och fett.

Fujinon XF 8/3,5 R WR börjar levereras i slutet av juni. Det rekommenderade priset är 9 999 kronor.Publicerad 2023-05-24.

Bli först att kommentera


Merläsning

ANNONS