X. Oanvända vyer > Nyheter > Kompakt systemkamera utan spegelreflex

Kompakt systemkamera utan spegelreflex


PMA-mässan i USA börjar i dag och produktnyheterna har redan börjat dyka upp. Samsung gick nyligen ut med den nya kameraserien NX, kompakta systemkameror utan spegelreflex.

Samsung NX-kamerorna kommer att bygga på ungefär samma teknik som konceptet Micro Four Thirds, utvecklat av konkurrenterna Olympus och Panasonic. I stället för en spegelreflex kommer kameran att förlita sig på förhandsvisning på skärmen som på många kompaktkameror. Den har också en elektronisk sökare.

Sensorn är lika stor som hos många DSLR-kameror, och är av typen DX. Tanken är att kamerorna i NX-serien ska vara kompakta men att bildkvaliteten ska vara lika bra som hos en DSLR-kamera.

Den första kameran i NX-serien kommer att lanseras i höst.

Diskutera kameran i forumet.

Publicerad 2009-03-03. Läst av 5543 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2009-03-03 14:27   -big kahuna-
intressant koncept. Frågan är bara hur pass bra den elektroniska sökaren blir jämfört med en optisk sökare. Men antagligen ser man att det finns en marknad där ute som skiter i om sökaren är optisk eller elektronisk.
2009-03-03 17:31   paco
Väldigt intressant, men den måste bli ännu mindre. Då menar jag inte optiken, utan allt det som sitter fast på optiken där bak.
2009-03-03 20:24   Kaffeperkulator
En snabb jämförelse över blixtskon så skulle ja säga att den är ganska exakt lika stor som en oly e420, får bli lite mindre innan ja byter bort spegeln... Hoppas på att olympus visar upp en färdig m4/3, likt mockupen dom hade på photokina, nu i dagarna
2009-03-04 00:12   larsborg
Det här visar tydligt trenden,
- klumpiga digitala systemkameror är snart ute, in kommer motsvarande kompakta!
Det gäller både khus och optik!
Exakt samma trend var det tidigare för A-SLR!
2009-03-05 22:18   TH-56
Mycket bra att de behåller APS-C-sensorn.
Det borgar för klart bättre bildkvalitet än
konkurrenterna.
2009-04-07 19:24   Knight Palm
Inom APS-C klustret skiljer sig inte sensorstorlekarna särskilt mycket åt:
-1/3EV mellan Sigma Foveon X3 och (Micro) Four Thirds
-1/2EV mellan Canon EF-S och (Micro) Four Thirds
-2/3EV mellan Samsung/Pentax och (Micro) Four Thirds

En så liten skillnad i sensorprestanda överskuggas väsentligen av de aktuella objektivens individuella egenskaper. Kortare registeravstånd hos µFT ger även substantiella konstruktionsfördelar som t.ex. ljusstarkare objektiv samt kompaktare vidvinkeloptik.

Vem skall föresten tillverka objektiven åt Samsung? Är det någon tredjepartsleverantör typ Sigma, som ju knappast gjort sig berömd för sin kvalitetskontroll.

Kinesiska entrepenörer kan dock se fram emot goda tider med att tillverka adaptrar till gamla manuella objektiv som inte tidigare kunnat anpassas till klustret av APS-C kameror, såsom:

• Leica M 27.95
• Leica LSM 39 28.8
• Olympus Pen F 28.95
- - - - - - - - - - - -
• Konica F 40.50
• Canon R/FL/FD 42.00

Merläsning