Artiklar > Laowa 14/4 FF RL Zero-D: Kompakt vidvinkel som ger raka linjer

Laowa 14/4 FF RL Zero-D: Kompakt vidvinkel som ger raka linjer

Venus Optics har utökat sin Zero-D-serie med raktecknande Laowa-objektiv som inte ger synbar distorsion.

Laowa 14 mm f/4 FF RL Zero-D tecknar ut hela småbildsformatet, men väger ändå bara 228 gram. Bildvinkeln blir 114 grader med småbild.

Objektivet är kompakt, måtten är 58 x 59 mm. Närgränsen är 27 cm. Det går att använda 52 mm skruvfilter, men även kvadratiska glasfilter med hjälp av en magnetiskt filterhållare, om man exempelvis vill styra var i bilden toningen hamnar med ett avtonat gråfilter.

Zero-D i modellbeteckningen syftar på att distorsionen är så låg att den inte är märkbar. Man kan därför säga att objektivet är raktecknande.

Den optiska konstruktionen består av 13 linselement i 9 grupper, varav 2 är asfäriskt formade och 3 är gjorda av högbrytande ED-glas. Bländaren har 5 blad vilket ger tiouddig stjärnteckning från starka ljuskällor.

Foto: WenTaiDaShu

Laowa 14 mm f/4 FF RL Zero-D kostar mellan 549 och 649 US-dollar beroende på fattning. Objektivet säljs med fattningar för Canon RF, Leica L, Leica M, Nikon Z och Sony E.

Leica M-objektiven har koppling till kamerans avståndsmätare och säljs både i silver och svart. 

ExempelbilderPublicerad 2020-09-21. Läst av 1276 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Merläsning