Artiklar > Lomography Atoll Ultra-Wide Art Lens – anpassad för spegelfritt och video

Lomography Atoll Ultra-Wide Art Lens – anpassad för spegelfritt och video

Lomography har utvecklat en ultravidvinkel som är anpassad för spegelfria systemkameror och videofilmning.

Lomography Atoll Ultra-Wide Art Lens är anpassad för småbildssensorer (full frame) och kommer att säljas med följande fattningar: Canon RF, Nikon Z, Sony E och Leica M.

Med Leica är fokuseringen kopplad till mätsökarsystemet. Sökarramarna ställs in på 28 mm. En optisk genomsiktssökare medföljer för att underlätta komponeringen av bilden.

Brännvidden är 17 mm och ljusstyrkan f/2,8. Bländaren har 8 blad och är steglös för att kunna ändras under pågående videotagning utan att det stör. 

Fokushjälpmedel kan användas vid videotagning.

Fokuseringen är helt manuell. Närgränsen är 10 cm för Canon, Nikon och Sony. För Leica är närgränsen 10 cm. 

Objektivet är gjort i blästrad aluminum. Den optiska konstruktionen består av 13 linselement i 10 grupper och ska ge bilderna en "klassisk look" till skillnad mot moderna vidvinklar. Det är dock ganska oklart vad de faktiskt menar med en klassisk look. Det sägs dock att objektivet ska ge låg distorsion och därmed vara raktecknande.

Lomography Atoll Ultra-Wide Art Lens säljs via Kickstarter och kostar där 399 US-dollar. Tullavgift och moms tillkommer.

ExempelbilderPublicerad 2021-02-07. Läst av 1346 personer.

2 Kommentarer

Nils Bergqvist 2021-02-08 23:18  
Verkar vara en fin optik av bilderna att döma. Frågan är hur det blir med en sensor som på t.ex Canon RP? Voigtländers vidvinklar 21 och 28mm, som ger fantastiskt bra resultat med film, blir helt oanvändbara på den kameran. T.om Fujis X-T2, som skär bort kanterna av bildcirkeln fungerar dåligt med dessa två.
Svar från froderberg 2021-02-09 12:29
Det är svårt att veta, Lomography är ju inte direkt kända för att prioritera konventionell bildkvalitet. Å andra sidan är objektivet gjort för digitala kameror.
PMD 2021-02-15 01:07  
Har Leica en egen sorts centimetrar? :-)
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS