Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Nya kompaktkameror från Fujifilm och Olympus

Nya kompaktkameror från Fujifilm och Olympus

Fujifilm släpper ett nytt alternativ till spegelreflexkamerorna och Olympus lanserar en ny tuffing i sin vattentåliga och stötsäkra serie Though.
I dagarna lanseras ett gäng med digitala kompaktkameror från Fujifilm och Olympus - med många olika inriktningar beroende på vad fotografen önskar och priser från 1 400 till 6 000 kronor.

Djungeln av kompaktkameror är stor och tillverkarna släpper nya produkter med jämna mellanrum. Fotosidan.se har kikat närmare på de senaste nyheterna inom de digitala kompaktkamerorna.

Två nya kameror från Fujifilm

FinePix F70EXR är en kompaktkamera med långzoom (10x zoom) och TIPA-belönad EXR-teknologi - en teknik som har sin utgångspunkt i det mänskliga ögats uppbyggnad och anpassar sig efter ljusförhållandena för att ge en bra exponering. Du kan välja mellan tre inställningar eller låta kameran själv göra jobbet i EXR Auto. Kameran har 10 megapixlar, motivavkänning och multibildteknologi vilket innebär att kameran kan ta bilder med kort skärpedjup likt en spegelreflexkamera. FinePix F70 kommer till Sverige i september. Priset väntas ligga på cirka 3 500 kronor. Läs mer om kameran här.

FinePix S200EXR är efterföljaren till S100FS och är tänkt att passa för den som vill ha en allt-i-ett-lösning istället för en spegelreflexkamera med flera objektiv. FinePix S200EXR är utrustad med ett 14,3x Fujinon manuellt zoomobjektiv (30,5-436mm, F2,8 - F5,3) och den senaste Super CCD EXR-teknologin för bra exponeringar under alla ljusförhållanden. Kameran har 12 megapixlar, en blixt som anpassar sig efter motivet, multibildteknologi och motivavkänning. Kameran är tillgänglig på den svenska marknaden från september med ett pris på ca 6 000 kronor. Läs mer om kameran här.

4 budgetkameror och 2 kompaktare från Olympus

FE-520, FE-4000, FE-46, FE-26 är fyra kameror där Olympus vill ta bort känslan av en budgetkamera. Kamerorna är utrustade med 12 megapixlar och en rad funktioner som gör det lättare att fotografera. Med olika filter som pop art, skiss, hålkamera och fish eye vill Olympus locka till kreativ fotografering. iAUTO är en funktion som automatiskt skannar av bilden och väljer rätt exponering. Kameran har även ansiktsigenkänning och digital bildstabilisering. Toppmodellen har 5x optisk vidvinkelzoom motsvarande 24-120mm i småbildsformat - mellanmodellen FE-4000 har 4x optisk zoom (motsvarande 26-105mm) - FE-46 har 5x optisk zoom (36-180mm) - och minstingen har 3x optisk zoom (36-108mm). Rekommenderat pris för kamerorna är, räknat från toppmodellen till den mindre modellen; 2 400:-, 2 000:-, 1 600:- och 1 400:- kronor. De väntas komma i butik i augusti. Läs mer om kamerorna i pressmeddelandet (PDF).

µTOUGH-6010 är en kamera som ska tåla riktigt tuffa tag. Den är vattentät, stötsäker, frystålig och innehåller fler pixlar, bättre optik och tuffare design än föregångarna i serien Tough. Kameran har 12 megapixlar, en vidvinkelzoom (motsvarar 28-102mm i småbildsformat) och kreativa filter som hålkamera, popkonst eller fish eye. µTOUGH-6010 har dubbla bildstabilisatorer inbyggda för skarpare bilder - ett mekaniskt och ett digitalt system för att kompensera rörelseoskärpa. iAUTO skannar av bilden och väljer ett passande motivprogram. Kameran har ansiktsigenkänning ett unikt användarinterface där flera funktioner kan styras genom en lätt "knackning" på kamerahuset. µTOUGH-6010 kan levereras omgående och har ett rekommenderat pris på ca 4 000 kronor.
Läs mer om kameran i pressmeddelandet (PDF).

µ-7010 har rätt fokus även om motivet råkar försvinna ur bild - kamerans autofokus kan låsas på ett motiv, till exempel vid sporthändelser eller lekande barn. Kameran har 7x zoomoptik (motsvarar 28-196mm) utan att vilja tumma på bildkvaliteten. 12 megapixlar, en snabb bildprocessor (TruePic III) och kreativa filter likt de övriga kompaktkamerorna från Olympus. µ-7010 har dubbla bildstabilisatorer inbyggda och iAUTO. Kameran kan också videofilma med ljud. µ-7010 finns för försäljning i butik under augusti månad och kostar ca 3 300 kronor. Läs mer om kameran i pressmeddelandet (PDF).

Publicerad 2009-07-22. Läst av 5163 personer.

FE-26.

mjuTough 6010.

mju7010.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2009-07-22 18:55   mighty mattis
FinePix S200EXR verkar vara lösning för den som vill ha mycket utan att släppa runt på en massa. Är den bättre på att hantera kromatisk än föregångaren så kan den nog bli en vinnare.

Merläsning

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 1

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 2

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 18

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 8

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 4

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 18

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Elinchrom ELB 500 TTL