Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Nya kvalitetsobjektiv från Olympus

Nya kvalitetsobjektiv från Olympus

Olympus ska komma med en nya serie objektiv till micro-fourthirds som håller högre kvalitet än de befintliga. 

I marknadsföringen kommer Olympus att trycka på att objektiven är märkta Zuiko, ett 75-årigt varumärke (sub-brand) för Olympus objektiv.

Sajten 43 rumors säger sig ha flera källor som anger att lanseringen av två objektiv, 12 och 50 mm, ska ske i slutet av maj. De hävdar också att ett proffsiga kamerahus för micro-fourthirds också är på gång, men något senare i år.Publicerad 2011-02-16. Läst av 6663 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-02-16 21:05   Daniel Lund
Jag ser med glädje fram emot 50mm! Och ett nytt hus ska bli intressant det med, trevligt med ombyte till min E-P2.
2011-02-16 22:40   Knight Palm
Letade efter Olympus lens roadmap på deras websidor men hittade inget där längre. Med ett sök på Google däremot hittades denna:
http://www.olympus.de/digitalkamera/images/downloads/PEN.pdf

Här framgår av den gamla planen att tre objektiv är inplanerade för i år:
■ 50mm Macro
■ 8mm Fisheye
■ 12mm Wide

Det ovan avbildade objektivet är troligtvis något av dessa tre. Av frontlinsens karaktär framgår att det torde röra sig om en skaplig vidvinkel, så min gissning är att det rör sig om det sista alternativet i listan.

Men efter att ovanstående roadmap presenterades, så har även tre convertrar nyligen lanserats:
■ MCON-P01 Macro Converter Lens
■ WCON-P01 Wide Converter Lens
■ FCON-P01 Fisheye Converter Lens

-Behöver man då lansera ovanstående trio av objektiv enligt lens roadmap? Löser inte redan dessa tre nya konvertrar detta behov?

Kanske är det nya objektivet något helt annat? Spännande är det i alla fall. Tror att när nu basbehovet av zoomar är täckt, så växlar man upp ett snäpp med en serie av ljusstarkare 'primes', dvs fasta ljustarka objektiv för entusiasterna.
2011-02-16 22:51   Qualfoot
Vågar man hoppas på att det nya huset blir av samma typ som Fuji X-100 fast med utbytbar optik. Olympus bör kunna härma grund designen utan större problem, Fuji har ju lånat den från Leica.

Hoppas det inte blir ett modernt systemkamerahus, Panasonic har redan sådana.
Det viktigaste är att den är platt och har inbyggd sökare och blixt. Om den växer lite på höjden och bredden gör inget.
2011-02-17 07:05   Knight Palm
Olympus har ju egen fin gammal tradition av små ljusstarka mätsökarkameror, såsom 35RD & 35SP, min första Olympus faktiskt. Fast den ljussvagare 35RC var minst.

Ska det vara ett proffsigt kamerahus så bör även blixten ingå, på samma sätt som E-3 fick en pop-up blixt som master för att trådlöst styra externa blixtar. Blixten måste vidare kunna höjas för att inte skymmas av de olika påmonterade objektiven. Att samtidigt få plats med den elektroniska sökaren (EVF) blir en utmaning, förmodligen blir formfaktorn i så fall klassisk och liknande Panasonics GH-2.

Skall man däremot utläsa från det formspråk som Olympus tidigare använt, så är dock min tolkning att en proffsmodell kommer att bygga vidare på E-P2. I så fall är det troligt att kameran förses med inbyggd blixt samt koppling till den externa sökaren VF-2. Samma formspråk som med E-PL2 faktiskt. Optisk sökare är dessutom ju uteslutet på en kamera som kan ta zoomobjektiv.

Ett tips till Olympus är att testa Sony's marknadsföringsmodell, när man inte vet hur vindarna blåser. Släng ut ett par modeller på marknaden och kolla vilken som säljer bäst. En modell med inbyggd blixt och extern EVF, en modell med inbyggd EVF och exxtern blixt, samt när man ändå är i gasen, en kombo-variant med båda funktionerna inbyggda (säljer förmodligen bäst på den veliga amerikanska marknaden som ska ha alla optioner).

Olympus & Panasonic har säkert inte spelat ut alla kort ännu, förmodligen har de fortfarnde flera äss kvar i rockärmarna att plocka fram, när konkurrensen hårdna iom. fler tillströmmande aktörer. T.ex. vem blir först med en vädertätad spegellös kamera?
2011-02-17 21:14   Makten
Intressant! Men jag fattar inte riktigt det där med 50 mm. Det finns ju drööösar med 50 mm-objektiv som presterar rysligt bra på MFT redan, för en spottstyver.
Värre är det med normaler och vidvinklar i smått format och med bra ljusstyrka.

Ibland verkar det som att tillverkarna av dessa små systemkameror inte begriper att de som vill ha bästa bildkvalitet använder helt andra tillverkares objektiv, med adapter. Såsom Zeiss ZM-optik, som är relativt kompakt och gruvligt bra. Det borde vara sånt de konkurrerar med, fast kanske till något lägre pris.
2011-02-18 16:52   Daniel Lund
Vilka drööösar av 50mm finns det för mft? Med autofokus.

De nya konvertrarna (fisheye, vidvinkel och macro) passar väl enbart till nya 14-42-objektivet. Och jag tror ett dedikerat objektiv ger bättre resultat.

Merläsning

Nu visas Lars Tunbjörks L.A. Office

Bokrelease och utställning på Borås Konstmuseum med Lars Tunbjörks bilder från 2004. Läs mer... 6

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 2 augusti. Läs mer...

Se SVT-dokumentären om Erik Johansson

”Längtan är en plats” - surrealistiska bilder och speciella platser. Läs mer... 3

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 7

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 39

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 82

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 10

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 5

Lastolite HaloCompact