Artiklar > Polaroid gör comeback

Polaroid gör comeback

Direktbilder är extremt trendigt idag. För många är detta synonymt med Polaroid. Därför gör Polaroid nu comeback med ny film och en kamera.

Polaroid la ner sin filmtillverkning 2008. För några år sedan tog några entusiaster över Polaroids nedlagda maskiner för tillverkning av direktbildsfilm. De kallade sig The Impossible Project och lyckats med sin till synes omöjliga uppgift att få igång tillverkningen igen.

Idag är direktbilder lika populärt som på 70-80-talet. Fujifilm har tagit mycket av marknaden med sina Instax-kameror. För att få större spridning av The Impossible Projects filmer döps dessa nu om till Polaroid Originals.

Det nya varumärket kommer med nya filmförpackningar och förbättrade filmemulsioner, fast med samma format och framkallningsteknik som förut. Polaroid Originals-filmerna finns i både färg, svartvitt och en rad olika specialversioner.

Samtidigt passar man också på att lansera en helt ny men ändå välbekant kameramodell – Polaroid Originals OneStep 2!

Objektivet i OneStep 2 har fixfokus som ger skärpa från ca 60 cm till oändligt. Exponeringen är helt automatiskt och kameran har inbyggd blixt. Kameran är nästa identiskt med det 40 år gamla originalet, men ett par moderniteter finns trots allt – självutlösare och batteriladdning via USB.

Polaroid OneStep 2 kan användas med den nya generationen direktbildsfilm från Polaroid Originals samt med äldre film som går under varumärket The Impossible Project.

Polaroid OneStep 2 har ett rekommenderat pris på 1 215 kronor inklusive moms.

Bilder från tillverkningen av Polaroid-film:


Polaroids historia

Polaroid grundades för 80 år sedan av amerikanen Edwin Land och 1977 kom den lättanvända direktbildskameran Polaroid OneStep. Den tog världen med storm och Polaroid fick så småningom kultstatus. Det berodde inte minst på kamerornas popularitet bland kända konstnärer och fotografer som Andy Warhol, Helmut Newton och Robert Mapplethorpe. 

Men digitalkamerans intåg blev ödesdigert för Polaroid och direktbildsfilmen. Så verkade det i alla fall under åren efter millennieskiftet, när försäljningen dalade. Tillverkningen lades ned 2008. En grupp entusiaster tog dock över produktionen och The Impossible Project föddes. 

The Impossible Project har under de senaste åren tillverkat och sålt kameror och direktbildsfilm med det klassiska Polaroid-stuket i stadigt växande volymer. Våren 2017 köpte den största aktieägaren i bolaget också rättigheten att använda namnet Polaroid.Publicerad 2017-09-14. Läst av 3959 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2017-09-14 15:07   jkm
Trevlig läsning! Har varit sugen på nåt sånt här men formatet har ju varit typ kreditkort och dessutom saknat S/V film. Undrar vad filmpakken kommer att landa på för pris?? Ha det gött!
Stonos 2017-09-14 15:54
Priser: https://eu.polaroidoriginals.com/collections/polaroid-film
Film finns även att köpa i Sverige, sök på Impossible på exempelvis Scandinavianphoto.
Lellekidd 2017-09-15 23:49
Priset lär väl hamna där Impossible ligger.. 210 kr för 8 bilder och 20-30 minuters framkallningstid. Och enligt min erfarenhet misslyckas många bilder. Jag testade några gamla kameror för ett par år sedan. Bäst var Polaroid 600SE, lite stor och klumpig bara...
2017-09-14 23:24   martinot
Trevligt! (Även om det främst handlar om The Impossible Project som funnits ett tag nu bara licensierat varumärket "Polaroid".)

Sedan kan det säkert vara lite förvirrande för vissa då "Polaroid" (fast andra företag) även säljer direktbildskameror, fast då för både Zink och Instaxfilm.

Tycker dock att ni även skall nämna Lomography och deras nya kamera för Instax Square som precis lanserats på KS: https://www.kickstarter.com/projects/lomography/the-lomoinstant-square-camera
2017-09-18 07:57   Rolf Olsson
Då kanske packfilmen kommer tillbaka ?
Nu när Fuji lagt ner den..?

Merläsning


Miops Capsule360