Artiklar > Ruggard skyddar dina dyrgripar från fukt och mögel

Ruggard skyddar dina dyrgripar från fukt och mögel

Har du riktiga dyrgripar eller objektiv du är rädd om - här är förvaringsalternativet.

Användare och samlare av äldre objektiv vet hur svårt det kan vara att skydda från svamp och mögel-angrepp, speciellt om man bor i lite fuktigare miljöer. Ruggard har tagit fram ett skåp för säker förvaring av optik och elektronik. Skåpet finns i två storlekar; 30 respektive 80 liter. Den mindre passar till exempel Leica-ägare bra. Man går plats med fyra - fem M-hus och upp till 16 objektiv.

Fuktigheten går att reglera mellan 25% till 60%, men användare säger att de fått ned den till 15%. Skåpen är tysta och man behöver inte samla upp vatten ur det. Displayen visar aktuell fuktighet och temperatur. Inne i skåpet finns led-belysning och skåpen går att låsa.

Den mindre modellen kostar 139.95 dollar och den större 249.95 dollar, båda på B&H Photo Video.Publicerad 2020-03-23. Läst av 2507 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-03-23 21:05   Måns H
Här i Sverige har väl fukt inte varit nåt problem utom i delar av Skåne, strandzonen mot Västerhavet, kanske nån strand mot de stora sjöarna och här och där på Gotland. Inomhus i välskött bostad med centralvärme är det sällan fuktproblem ens i de områdena. Men förhållandena ändras, så det kan vara värt att hålla koll. T ex köpa hygrometer.

Lagom fuktkvot för kameror anger Ruggard fullt riktigt till 40 - 50 %. Torrare är inte bra för mjukdelar som t ex gummipackningar. Men Ruggard informerar inte alls om hur apparaten fungerar och inte heller om hur den ska underhållas. I alla fall inte på sin hemsida inkl "User Manual" PDF .

Calle, har du sett någon info om detta?
Matchfotografen 2020-03-24 09:10
Med tanke på pris och infon som radas upp så är en gissning att de kör ett peltier-element av nåt slag och styrning/funktion liknande dessa:
https://www.aipo.com.my/tech1.html
Måns H 2020-03-24 10:07
Låter troligt! Och den firmans skåp ser ut som Ruggards, eller om Ruggard köper från dom.

Det verkar finnas en kylplatta som fukten kondenserar på och sen leds ut på skåpets baksida för att förhoppningsvis avdunsta.
2020-03-24 11:03   Astroscapist
Jag tycker såna skåp är snygga och ett sätt att förvara sina saker om man inte redan har hyllor eller liknande för det. Elelr om man befinner sig på fuktiga ställen som exempelvis i Asien.
För är det inte bättre att ha en helt vanlig luftavfuktare på kontoret eller var man nu förvarar prylarna?
Nu har jag iofs kontoret i källaren så min luftavfuktare är igång dygnet runt 24/7.
2020-03-24 11:52   Ventures
Nyhetstorka?
De här skåpen har väl funnits ett tag och är väl mest behövda i tropikerna och andra platser med hög luftfuktighet. Är det någon som säljer dem i Sverige ens?
Det på bilden borde vara det mindre skåpet som inte ser ut att rymma så mycket om man har ett par längre teleobjektiv t.ex.
Googlar man lite så finns de fler storlekar 120 och 235, ja t.o.m. 600 liter. De borde klara även större utrustningar.
Länk för ännu mer info: https://digitalfilmmaker.net/ruggard-dry-cabinet-dehumidifier/
2020-03-24 12:07   Bokeh
Jag har svårt att se att det finns en marknad för dessa här i Scandinavien.
Ventures 2020-03-24 12:14
Det finns ju de som redan har allt... :)

Merläsning