Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Samsung 300/2,8 på gång

Samsung 300/2,8 på gång

(Videon kan fn ej hämtas från en extern källa - prova igen om en stund)

Samsung kommer med ljusstarka objektiv som 85/1,4 och 300/2,8 för att höja prestigen för sitt spegellösa NX-system. I den här filmen kan du se de nya objektiven och höra utvecklarna berätta.
Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2011-05-09. Läst av 4461 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-05-09 17:27   paco
Äh, önskeläste det som Samyang först. Det hade varit nåt.
adask330   2011-05-09 17:32
Hehe Samma här!
2011-05-09 19:33   Makten
Gud, så dumt. Hela vitsen med systemet är ju att kameran är liten, så varför i hela friden göra feta teleobjektiv? Ibland undrar man om de som jobbar hos kameratillverkarna över huvud taget någonsin hållit i en kamera.
Avslutat Medlemskap   2011-05-09 20:49
Vitsen med ett "system" är väl att det finns flera olika saker som passar ihop. T.ex. kamerahus av olika varianter för olika ändamål. idag är Samsungs system inte speciellt stort, men det här ger ju en fingervisning om att det förmodligen kommer fler och mer avancerade kameramodeller och objektiv. Intressant att börja med ett 300/2,8 och 85/1,4 som ju vänder sig i första hand till en annan målgrupp än förstagångsköparen som väljer en systemkamera istället för en kompakt. Ska nog inte underskatta aktörer som Samsung och Panasonic m.fl. Om några år ser systemkameramarknaden totalt annorlunda ut än idag...

Jag snabbläste också Samyang 300/2,8 först och hoppade till :-)


/Mats
Makten   2011-05-09 21:49
Frågan är vem som köper ett sånt här system istället för en spegelreflexkamera om man tänker använda långa teleobjektiv. Det går liksom inte ihop.
Samsung och flertalet andra tillverkare av små kameror utan spegel verkar helt ha missat de stora möjligheterna med en sådan kamera, nämligen normalobjektiv och vidvinklar med hög ljusstyrka som kan göras små eftersom konstruktionen kan vara mer symmetrisk än hos spegelreflexkameror. Ett 300/2,8 kommer att vara lika gigantiskt som ett för 24x36.

Varför köpa en pyttekamera med rätt så kass sökare om det inte är för att den är just väldigt liten?
Peter Thållen   2011-05-09 22:39
Ungefär lika dumt som att folk skruvar på små objektiv på sina stora o klumpiga semipro/pro-DSLR...eller att folk använder stora tunga telen på dom små och billiga instegsmodellerna från tex Nikon ....Samsungs NX system blir i alla fall litet om man använder sig av dom små fasta objektiven vilket en semipro/pro-DSLR aldrig blir(bortsett från Pentax K-5 med pankaksobjektiv)...Är väl skitbra att Samsung breddar sitt utbud vilket behövs om det skall ses som intressant för en större/bredare kundgrupp.
Makten   2011-05-09 23:42
Nja, det dumma är att pro-kamerorna ÄR stora, vilket beror på samma märkliga tänkande hos tillverkarna som i det här fallet. Det skulle de inte behöva vara.
Ett objektiv kan vara mycket bra trots att det är litet, men ett ljusstarkt objektiv med lång brännvidd blir enligt fysikens lagar stort (300/2,8 = minst 107 mm diameter på frontlinsen, oavsett hur stor sensorn är).

Det är därför jag undrar varför man satsar på sådant till ett sånt här system istället för på objektiv som borde vara mer relevanta för den som valt bort de större spegelreflexkamerorna.
Peter Thållen   2011-05-10 07:31
Du säger ju själv att "med lång brännvidd blir enligt fysikens lagar stort (300/2,8 = minst 107 mm diameter på frontlinsen, oavsett hur stor sensorn är)"...ska Samsung(och andra tillverkare) då skita i att erbjuda/bredda sitt utbuda av ljusstarka teleobjektiv pgr av att fysikens lagar gör att det inte går att göra dom små??

Givetvis satsar dom även på stora/ljusstarka objektiv för att bredda sig så att systemet blir attraktivt för en större kundgrupp.

Som andra påpekat så kommer Samsung med all säkerhet att komma med en mer avancerad och större/kraftigare kamera inom en framtid som matchar dom lite större/proffsigare objektiven.

Samsung har redan 30mm/f2,0 och kommer under året med 16mm/f2,8, 20mm/f2,8 och ett 60mm/f2,8 makro plus flera zoomar så att säga att dom inte satsar på objektiv som är mer relavanta för dom små kamerorna är fel.
Makten   2011-05-10 08:45
Man kan ju börja i rätt ände. Dagens NX-kameror skulle må bättre av lite ljusstarka vidvinklar till exempel. Jag tror att kundgruppen som vill ha ett 300/2,8 till sin NX-kamera är otroligt liten.

Vill du köpa ett bautaobjektiv till en pyttekamera med usel sökare, så varsågod.
Peter Thållen   2011-05-10 09:50
Så 16mm/f2,8 ,20mm/f,28 , 30mm/f2,0 , 60mm/f2,8 och andra zoomar är inte att börja i rätt ände??
Samsungs 300mm/f2,8 är inte ens med i den officiella roadmapen för kommande objektiv 2011 så vem vet när dom tänkt komma med/släppa detta telet..2012,2013,2014??...Det hinner med all säkerhet komma fler nya små fasta objektiv, zoomar och kameror innan detta objektiv finns ute på markanden.

Ser inget konstigt med det...alla är vi olika...det är precis samma sak som att många Nikon och Canon-användare köper stora teleobjektiv till sina instegs DSLR med kass sökare.
Erik Hägglund   2011-05-10 14:36
Det är nog så att Samsung har en stor tombola med brännvidder och en annan med ljusstyrkor... så när dom ska utveckla ett objektiv så hör dom inte vad marknaden har att säga, dom snurrar bara lite på sina tombolas och vips: "där kom 300mm och där kom 2,8... då gör vi ett sånt"

Eller...?
2011-05-09 21:31   J O Härnström
Mycket hänger på prislappen.
Storleken spelar roll. Objektivet är anpassat för APS-C format.
Kompakta grejor brukar gå hem hos den stora massan allmänheten.
2011-05-09 21:50   Knight Palm
I princip spelar det mindre roll vilket kamerahus ett supertele monteras på, ena ytterligheten kan förvisso anses vara en spegellös systemkamera, med bifunktion som ett objektivlock.

Vikten och storleken påverkas till mindre del huruvida det sitter på en DSLR eller en ILC, däremot i större utsträckning av hur stor sensorarea som behöver tecknas ut. Ett 300mm för APS-C kommer naturligtvis att väga mindre än ett dito för småbild. En tacksam fördel för handhållet foto. Tillsammans med video behövs dock stativ eller gyrostab.

Samsung har på ett imponerande sätt visat att de kan bygga bra objektiv till sitt eget NX-system, samt med en ambitiösare roadmap än APS-C brodern Sony. Det återstår att se om man lanserar ett 300mm supertele så småningom, men idealiskt borde ett sådant objektiv vara miljötätat och kräver då likaledes ett miljötätat kamerahus!
2011-05-10 03:11   Joakim.F
Märkligt att det inte är någon som tänker tanken att Samsung också kommer att bredda sitt utbud av kamerahus så småningom - det finns inget som säger att de inte kommer att lansera ett rejält, vädertätat och högkvalitatativt kamerahus som matchar objektiv som detta! Kamerahus lanseras snart nytt varje år, objektiv däremot ska hålla i 5, 10, 15 och i vissa fall 20 år.
Orta   2011-05-10 07:54
"Nytt kamerahus på väg" var också min första tanke när jag såg detta.
Ett 300/2,8 på befintliga NX-kameror känns bara dumt, men på t.ex. en panasonic GH1/GH2 passar det lite bättre. Samsung kanske släpper någon liknande kamera snart, förhoppningsvis välbyggd och vädertätad likt "deras" GX10/GX20 fast lite mindre.
2011-05-10 06:49   Torparfarsan
Det stora problemet för de självutnämnda "experterna" är nog att det inte står Canon eller Samyang på objektivet.

Merläsning

Test: Nikon Nikkor Z 14-30/4 S

Plus Av de sex Nikon Z-objektiv vi hittills testat är Z 14-30 mm f/4 S den som fått det mest blandade betyget. Här har Nikon drivit kompromisserna kring storlek och prestanda som längst vilket ger ett objektiv med både klara för- och nackdelar. Läs mer...

Flera nya funktioner i Capture One 20

Capture One är ett av de mest populära programmen bland yrkesfotografer, men allt fler hobbyfotografer finner också fram till programmet. Capture One Pro 20 innehåller en rad nya funktioner och förbättringar. Läs mer... 8

UV-hus från Sea&Sea till Sony

Sea&Sea har utvecklat undervattenshus till flera av Sonys senaste kameror. De har också tagit fram en del nya tillbehör. Läs mer...

Profoto A1X kommer för Fujifilm

Nu är Profoto klara med utvecklingen av blixten A1X för Fujifilm. Läs mer...

Artist Talk med Erik Johansson - vi har 15 biljetter

Den mycket uppskattade fotokonstnären Erik Johansson är aktuell med en ny utställning på Fotografiska. För Plus-medlemmar har vi fått 15 biljetter till Artist Talk nu på fredag 16:30 - 17:30. Läs mer...

Tre Laowa-objektiv får fattning för Canon RF och Nikon Z

Venus Optics förser tre av sina mest populära Laowa-objektiv med fattning för Canons och Nikons spegelfria systemkameror. Läs mer... 6

Test: Canon Eos 90D

Plus Spegelreflexkamerorna är inte utdöda – de säljer fortfarande bättre än de spegelfria systemkamerorna. Canons nya spegelreflex Eos 90D visar sig vara snabbare än föregångaren och ger högre bildkvalitet. Läs mer... 4

Vad gör en fotograf skicklig?

Joakim KE Johansson skriver om hur man blir en skicklig fotograf. Talang är inte nödvändigt. Läs mer...

CamRanger 2 kan styra kameran från surfplattan

CamRanger 2 har dubbelt så lång räckvidd som sin föregångare och har fått ett praktiskt stativfäste. En av de nya funktionerna är snabbgranskning av råfiler i mobil eller på surfplatta. Läs mer...

Sony satsar mer på AI-teknik

Artificiell intelligens, AI, är ett begrepp i tiden och de ord som Sony valt för sin mest smarta analyserande teknik, exempelvis ögon-AF. Sony vill satsa mer på smart teknik och bildar därför ett internt AI-center. Läs mer...

Elinchrom ELM8