Annons
Artiklar > En resa i tiden - våtplåtsfotografi med John Coffer

En resa i tiden - våtplåtsfotografi med John Coffer

Plus

1800-talets våtplåtsfotografi upplever just nu en renässans. Fotografen John Coffer återupptäckte tekniken på 70-talet medan han reste med häst och vagn över hela USA. Hans gård har blivit en vallfartsort för våtplåtsfotografer och varje år hålls Tintype Jamboree. Läs artikel och se video från kursen.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2023-10-27.

7 Kommentarer

Frekeman 2023-10-27 09:53  
Trevligt reportage som jag initialt läste på min mobil nyvaken. Får bli en noggrannare genomläsning senare.

Mvh
Fredrik
Nils Bergqvist 2023-10-28 12:51  
Det blir vackert, men är det inte ganska giftigt mot vanligt mörkrum? Kvicksilverångor och sånt man använde för att giftmörda folk med förr? Sen ska jag vara lite motvalds, dom här porträtten, lite tråkiga i längden kanske? Gillar nog Sally Mans landskapsfotografier i våtplåt bättre :-)
Svar från MattiasL 2023-10-28 14:28
Inte kvicksilver vad jag vet – däremot är det inblandat i daguerrotypi. Jag tror faktiskt inte kollodion är särskilt giftigt. Men eter är inblandat så det luktar rätt fränt (min granne på kontoret är våtplåtsfotograf, och man kan lukta sig till när han är där). En del av lösningarna har också väldigt låg flampunkt, så det kan bli lite explosioner om man fraktar det oförsiktigt.
PMD 2023-10-28 16:53
Det ljuskänsliga ämnet är silvernitrat, som inte är så nyttigt att hålla på med i längden, men något akut giftighet har det inte, såvitt jag vet, så länge man inte äter det eller andas in det.

Bilden på händerna i artikeln visar effekten av silvernitrat på hud. Kvinnan på första bilden bär handskar (åtminstone en) vilket jag gissar beror på att hon inte vill ha svarta fläckar på händerna.

Man blandar i flera andra ämnen i kollodium när man ska fotografera med det, men kvicksilver är jag rätt säker på inte är inblandat.
Fredrikpersson 2023-10-28 17:50
Tycker också att våtplåt kan bli snyggt och har flera gånger varit på väg att testa men jag har hittills inte kommit till skott. Många av våtplåts-utövarna, inklusive Coffer, verkar ha en böjelse för att lajva 1800-tal vilket jag känner mig främmande inför. De traditonella porträtten blir mycket snygga men riktigt intressant blir det, tycker jag, när man blandar denna gamla teknik med ett modernare bildspråk.

När jag grottade ner mig (teoretiskt) i tekniken så läste jag att fixeringen kan ske med kaliumcyanid, vilket är mycket giftigt och som kan utveckla dödligt giftig vätecyanid om den kommer i kontakt med syror (som också ingår i processen). Finns dock även fix utan cyanid.

Intressant artikel!

/F
PMD 2023-10-28 13:05  
Det här var en riktigt rolig artikel! Det är jättekul att det finns entusiaster som håller gammal museal teknik vid liv, så att den inte bara är museal.
fotomojje 2023-10-31 08:39  
Detta är väldigt häftigt
Följt honom via youtube till och från.
Johan O E 2023-10-31 12:59  
Mera sånt här i Fotosidan! 😁👍👍

Mer premiumläsning