Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Kamerahistoria: Ricoh GR Digital - Sensorn styr estetiken
kamerahistoria

Kamerahistoria: Ricoh GR Digital - Sensorn styr estetiken

Klassisk känsla. Bruset i den lilla CCD-sensorn uppfattas ofta likna analogt filmkorn, och lämpar sig fint för svartvita bilder. Bilddata: f/3,5, 1/200 sek.

 Foto: Mattias Lundblad
Plus

Mattias Lundblad letar åter i den nära kamerahistorien, och lyfter nu fram efterföljaren till en populär analog gatufotomodell.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2024-05-31.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation

4 Kommentarer

mc bruno 2024-05-31 09:03  
Ajdå, den kanske man inte skulle ha sålt.
Måns H 2024-05-31 10:14  
Kul läsning och bilder som säger en hel del! Jag köpte faktiskt en begagnad sån här från Cyberphoto för något decennium sen, men var inte nöjd med skicket. Hederliga Cyberphoto lät mig lämna tillbaka den portofritt.
luminousoctaves 2024-05-31 19:56  
Ricoh är en intressant kameratillverkare. Det märks redan i menyerna att de som designar och konstruerar kamerorna är fotografer i första hand. I GR-serien finns mängder av smarta funktioner och snabbval som man sällan hitta hos andra. Användbara funktioner! Plus att filmsimuleringarna är outstanding.

Jag äger en Ricoh GR II, lite senare modell än den som beskrivs här (Ricoh GR Digital IV). Den har fast brännvidd motsvarande 28mm och 16MP-sensor. Bästa kompaktkameran någonsin. JPG-filerna från ”Positive film”-läget är finare än jag sett hos någon annan kameratillverkare (har tidigare kört Fuji X100, Sony X1 och Sony RX100). Den röda färgen kan närmast liknas vid Kodachrome/Egglestons magiska färgåtergivning. Magisk skön återgivning i både skuggor och högdagrar. Nästan allt blir bra. Fina JPGs direkt ur kameran. Det är bra karma det!

Av någon anledning misslyckades dock Ricoh att få med samma känsla i nästa GR-version, Ricoh GR III, som kom ut för något år sedan och hade en modernare 24MP-sensor. Det var visst något i mjukvaran+hårdvaran som gick fel. Färgerna blir helt enkelt inte lika snygga. Det är för övrigt inte ovanligt att se Ricoh GR-III-ägare försöka byta tillbaka till den äldre 16MP-versionen. Det säger nåt!

Kul att även den digitala världen har hittat kvaliteter som inte bara mäts i megapixlar och dynamiskt omfång.
mombasa 2024-06-02 22:14  
Intressant artikel. En kamera jag sneglat på några gånger. Intressant att en del kamerors tillkortakommanden blir något, ett uttryck. Det finns kanske ett hopp om att det lite ”skeva” och ruffiga i bilduttryck får finnas.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning