Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
"Witnesses. Överlevande från Förintelsen" på SVT Play

"Witnesses. Överlevande från Förintelsen" på SVT Play

Mikael Jansson är en av världens främsta modefotografer. Han vann Svenska Fotobokspriset 2019 för sin bok "Witnesses. Överlevande från Förintelsen" och nu finns den oerhört starka filmen på SVT Play där vi får höra några av personerna som fotograferades i boken och deras fasansfulla berättelser.


I samband med sina möten med de 97 överlevande lät Mikael Jansson sin fotografering kompletteras med de historier och livsöden som männen och kvinnorna som porträtterades delade med sig av.

"I filmen hör vi några av deras berättelser om vad som hände dem och deras familjer i tyskarnas dödsläger. Berättelser som vissa aldrig delat med någon, inte ens med sina barn. De flesta kom till Sverige som unga direkt efter befrielsen. I dag är de mellan 90-100 år gamla. Snart finns det ingen kvar som kan berätta. De är de sista vittnena."Publicerad 2019-11-08. Läst av 3913 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-11-08 19:01   ronny vervaart
Må det aldrig glömmas :(
alfin 2019-11-08 19:27
Nä, hur skulle det gå till när det ältas dag ut och dag in, vecka ut och vecka in, månad ut och månad in, år ut och år in? Och kommunismens avrättningar som uppgår till drygt tre gånger nazisternas, kommenteras aldrig eller accepteras av alla vänsterblivna svenskar som tycker rättvisa är det enda riktiga! No brain, no pain!
Glempis 2019-11-08 19:38
Spännande med människor som försöker relativisera ondska.... Fast också duktigt korkat.
alfin 2019-11-08 20:07
Självklart vill ingen relativisera något som talar till ens vänsterblivna nackdel...
Glempis 2019-11-08 20:51
??????????????????????
alfin 2019-11-08 20:59
Eller hur....?
paddmannen 2019-11-08 21:00
Judarna är väldigt måna att det inte skall glömmas av när de är själva är offer. Men de är inte lika måna om att världen skall minnas när de själva var bödlar. Den bolshevikiska revolutionen var tex en rent judisk affär och miljontals ukrainare fick sätta livet till på de mest fruktansvärda sätt, men det finns inga utställningar om det...

Det förminskar naturligtvis inte förintelsen, men Lars har rätt i att det bara är vissa grupper av de miljontals som fått sätta livet till under olika former av totalitarism som kan räkna med att bli ihågkomna.
Svar från David Elmfeldt 2019-11-08 21:40
Ok. Tack! Ni får gärna ta den diskussionen i en forumtråd.
MikaelSB 2019-11-08 21:59
Vad i hela friden är det som händer...

Särskilt tack till Lars som går in starkt och håller nivån väl under vattenytan redan från första inlägget. Att de som har övertygelser vänster på den krokiga politiska skalan inte känner sig träffade så noga av de kommunistiska etniska- och politiska utrensningarna under 1900-talet tror jag snarare är ett resultat av en efterkrigsfixering kring nazisterna. Efterkrigets återberättande har präglats av ett de-goda-mot-de-onda narrativ. Sovjeterna blev en del av de Allierade, de goda, vilket komplicerar formen.

Efter över 70 år av inarbetad popkultur kring Andra Världskriget är det svårt att slå hål på de förenklingar, och ibland direkta felaktigheter, som utgör kärnan av dess narrativ.

I det stora hela tror jag få är på riktigt medvetna om Sovjetunionens, med ideologiska vänner, och deras illdåd. Och upplysningen sker inte genom att skjuta ned Förintelsen som en jämförelsevis meningslös bagatell. Det får många, oavsett politisk färgning, att dra öronen åt sig.

Mikael,
Att den Bolsjevikiska revolutionen vore en sorts judisk iscensättning tror jag inte på. Det låter som precis den typ av löjlig förenkling som jag ytligt nämner ovan.

Kruxet med fixeringen av de judiska förlusterna under Nazistregimen har också att göra med Hitlers vansinniga hängivelse i deras förintelse. Hitler var beredd att åsidosätta stora mängder under kriget allt mer desperat nödvändigt militärt manskap för att transportera, bevaka och systematiskt mörda judar.
PMD 2019-11-09 00:20
Tack Mikael Steisner för att du rätar ut saken. "Whataboutism" är alltid den svages argumentation. Ett fel rättfärdigar aldrig ett annat.

De som gnäller över dokumentärfilmer om förintelsen, eller andra folkmord, saknar helt enkelt grundläggande empati. Vi måste se upp med dessa människor så att de inte når ledande positioner i samhället och ställer till med skador som vi i förväg antagligen inte kan föreställa oss.
Stene_68 2019-11-09 10:45
Mikael Steisner,

"Att den Bolsjevikiska revolutionen vore en sorts judisk iscensättning tror jag inte på. "

Tror gör man i kyrkan. Det finns mycket mycket information att ta del av för den som är intresserad och kan tänka själv.
Svar från David Elmfeldt 2019-11-09 11:14
Här kan ni debattera. Skapa en ny tråd och stångas vidare. https://www.fotosidan.se/forum/forumdisplay.php?f=85
PMD 2019-11-09 13:24
Jag har skapat den här tråden: https://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?p=2256144#post2256144

(Påpekar det i den här tråden eftersom den nya tråden inte syns i listan av nya trådar).
knobloch 2019-11-09 21:20
”Självklart vill ingen relativisera något som talar till ens vänsterblivna nackdel...”
Grattis till den mest efterblivna kommentaren i tråden.

Både nazisterna och kommunisterna begick fasansfulla brott mot mänskligheten. Bara för att man uppmärksammar det ena så förminskar man inte det andra. Det är fritt fram för var och en av er att dokumentera kommunismens hemskheter istället för att klanka ner på de som dokumenterar nazismens.
Alf-Magnus 2019-11-10 11:21
@Lars Möllerström nu handlar inläget om nationalismens yttersta konsekvens och inget ting annat, så hål dig till ämnet

Stolt vänsterliberal och kulturmarxist
fotobollfoto 2019-11-11 18:16
Enig - Låt oss minnas och jobba för att något liknande aldrig ska inträffa igen.

Och låt vårt fotointresse vara ett redskap för att dokumentera.
2019-11-09 13:08   larsborg
Jag håller med Lars, förintelsen har vi hört och läst om, i det oändliga, de flesta är nog trötta på denna "evighetsmaskin", men kommunismens framfart, under samma tid, tas aldrig upp!
MattiasL 2019-11-10 15:36
De två står inte i motsats till varandra. Ser du ett behov av ett fotografiskt projekt i det senare ämnet, varför inte göra det själv?
Alf-Magnus 2019-11-10 16:23
@ Mattias Lundblad, tummen upp
larsborg 2019-11-10 18:25
Motsats till varandra?
Det är väl inte motsatsen, utan bristen på info under alla år, över vad som hände under kommunismens framfart vid samma tid!
Journalister och fotografer väljer, - det gör inte du som läsare.
Politik!
MattiasL 2019-11-10 18:39
Jag sa ju att det inte är motsatser. Du bemöter nyheten om en samling porträtt av förintelsens överlevare med "men kommunismen då?". Man kan mycket väl argumentera för att kommunismens offer bör uppmärksammas mer. Men det står inte i motsats till, och tar inte någonting ifrån Mikael Janssons arbete. Det är ju inte så att bara tre böcker om året får ges ut. Varför inte pitcha idén till ett förlag?
PMD 2019-11-10 19:04
Eller kanske "men mongolerna då?". Mongolerna dödade cirka 1.5 miljoner människor när de erövrade Kina.

Eller kanske "men Röda Khmererna då?". Röda Khmererna dödade upp till 3 miljoner människor i Kambodja.

Eller kanske "men det armeniska folkmordet då?". Ottomanerna (turkarna) dödade mellan 1 och 2 miljoner armenier under och efter första världskriget.

Whataboutism är helt enkelt inte ett vettigt argument för något. Man kan inte avfärda en dålig sak med att en annan dålig sak har fått för lite uppmärksamhet.
alfin 2019-11-11 10:03
PMD: Röda khmererna var kommunister. Vad du framför allt tycks missa är att av alla dessa folkmord är det nazisternas dåd som ältas i tid och otid, ständigt och jämnt av vänsteretablissemanget, som ser nazister i var och varannan buske. Hur många nazister finns kvar i världen? Hur många aktiva NMR-personer finns i Sverige i förhållande till det utrymme de får i vänstermedia (DN, Aftonbladet, SVT/SR)?

Skillnaden mellan nazismen och kommunismen är att den kommunistiska mördarideologin lever kvar i all högönsklig välmåga runt om i världen och det är den mördarideologin som utgör grunden i hela socialismen som fortfarande hyllas och högaktas av åtminstone 30% av svenskarna. Samtidigt orsakar kommunismen fortfarande så mycket misär och så mycket död för så många miljoner människor, jämfört med utdöda ideologier som nazismen. Ändå tjatas det in absurdum om nazismen och vänstern tar varenda möjlighet de får att brunsmeta sina kritiker eller folk som inte delar deras sjuka vänsteruppfattningar.

Filmen ovan är för övrigt något av det sämsta jag sätt inom genren. Om man inte vill att något ska glömmas bort, får man väl försöka göra en intressant film som unga människor tar till sig. Inte något de somnar av efter tio minuter. Om karln är modefotograf borde han hålla sig till det. Att filmen sedan får pris beror just på förtjusningen över att älta ämnet.

Sedan kan du väl sluta slänga dig med fåniga utländska ord som du inte ens kan översätta till svenska! Tack!
knobloch 2019-11-11 16:22
"Sedan kan du väl sluta slänga dig med fåniga utländska ord som du inte ens kan översätta till svenska! Tack!"
Men latin går alltså bra?
fotobollfoto 2019-11-11 18:23
Det finns många folkmord att berätta om och som vi aldrig får glömma.
800000 tutsier i Rwanda, exempelvis.

Andra hemskheter genom historien är när nordmännen for på rövartåg där de plundrade och våldtog allt vad de kom åt.
Just det sista brukar vi svenskfödda ofta berätta om med någon sorts stolthet.
PMD 2019-11-11 19:14
Nej, Lars jag har inte missat något, men du tycks ha missat min poäng.

Poängen är alltså att det inte är bra argumentation att peka på en annan dålig sak för att ursäkta den aktuella. Nu kommer du förstås att påstå att de som gnäller över att förintelsen "ältas" inte alls ursäktar den, men varför gnäller de då? Det ger ju helt klart intrycket att man inte riktigt bryr sig om den (i bästa fall) eller att man är irriterad över att förintelsen har fått dåligt rykte (i värsta fall). Samt alla nyanser däremellan.

Den som tycker att det skrivs för mycket om förintelsen kan lämpligt strunta i att läsa om den. Man måste inte kommentera allt man tycker är överexponerat i media.

Och den som tycker att andra folkmord uppmärksammas för lite kan med fördel uppmärksamma dem. Det vore bara bra.

Att kommunismen fortfarande har många anhängare har inte ett dugg att göra med att nazismen har färre. Varför ställer du dem mot varandra? De båda är ju båda samma andas barn. Idag finns det f.ö. rätt mycket nationalism som i förlängningen leder till samma illaluktande träsk som gammaldags kommunism och nazism.

Whataboutism är ett rätt bra ord som jag ännu inte har lyckats översätta till god svenska, men om du vill hjälpa till med det så blir jag förstås glad.
tumlaren 2019-11-11 21:15
Men judehatet finns kvar även i Sverige av många grupper i samhället, därför får vi aldrig glömma vad som hände dem under andra världskriget. Jag undra hur många det är som har pratat med överlevande från lägren, jag har gjorde det på 60-talet och är skrämd fortfarande över vad som hände där. Det var ett par som hittade varandra på de vita bussarna.
MattiasL 2019-11-12 03:00
Nu är det väl knappast sovjetkommunism som några 30% ställer sig bakom. Det vore som att säga att alla som gillar kungahuset helst skulle ha en envåldshärskare. Ordet socialism är väldigt töjbart och betyder väl idag i princip stor andel allmänt ägda och finansierade samhällsfunktioner och starka skyddsnät.
2019-11-09 13:52   Terje Hellesø
Starkt! Hoppas att detta aldrig hamnar i glömska. Vi får hoppas att människan någon gång börjar lära sig något av all den ondska historien kan berätta för oss.
2019-11-09 22:58   Anders F. Eriksson
När folk börjar bli trötta på att höra om sånt här är det illa ...
Alf-Magnus 2019-11-10 16:24
@Anders F. Eriksson tummen upp
Magnus Göransson 2019-11-11 14:24
Folk börjar tröttna på tillbehöret, dvs den antinationalistiska propagandan och "gör som vänstern vill annars blir det 30-talet på nytt"-propagandan.
PMD 2019-11-11 19:25
Tjavars, jag har inte tröttnat på sånt helt enkelt för att jag ser sånt mycket sällan. Det finns lika mycket nationalistpropaganda i luften och om inte vill bli irriterad på den så struntar man i att ta del av den.

Och är det inte lite korkat att irritera sig så till den milda grad på en dokumentärfilm om överlevare från förintelsen att man måste dra till med "men kommuninsmen då?!?!".

Jag skrev det förut, men tar det igen: de som gnäller över dokumentärfilmer om förintelsen, eller andra folkmord, saknar helt enkelt grundläggande empati.
2019-11-10 09:18   Alf-Magnus
Intressant med vissa reaktioner, tror att en fundering vad som skiljer den judiska kulturen och en auktoritär kristen tradition borde sitta på plats. Måste jag välja så får det bli en kultur som bygger på ett jämlikt samtal än en som bygger på hierarkier. Det är nog där vi kan söka svaret varför den judiska kulturen är så mycket bättre på ta han om sitt gemensamma arv.
2019-11-12 06:31   Terje Hellesø
Filmen är oerhört stark! Väl underbyggd av ljussättning och musik. Gillar att den är i svartvitt; sedan varvad med mycket starka och symboliskt underbyggda landskapsscenerier. En film som berörde på djupet! Mina tankar går tillbaka till min mormors berättelser om andra världskriget, men också när överlevare från Auschwitz kom på besök till skolan och berättade för ett knäpptyst auditorium.

Vi får aldrig glömma vilken ondska människan är kompetent till; antingen det är om nazisterna, Stalinregimen i Sovjetunionen eller IS under senare år! Vi får hoppas att världen blir en bättre plats, varje gång vi får höra i detalj om den ondska som funnits genom tiderna - och som även finns idag.

Och att en gång för alla sluta börja tänka i ”vi och dom”, utan istället se lika värden för ALLA människor!

Mvh Terje

Merläsning

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 1

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 38

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 75

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 5

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Elinchrom ELB 500 TTL