Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > 2256 exponeringar sammanfogade till en rundtur

2256 exponeringar sammanfogade till en rundtur

Malmöhus slott visas i Nordens första 360-graders virtuella rundtur. Totalt har 2 256 exponeringar från 188 fotopositioner sammanfogats. Den digitala rundturen öppnar även nya dörrar till slottet.

Den virtuella guidning av Malmöhus slott har skapats med hjälp av Google Street View, men det ligger ändå väldigt mycket arbete bakom. Tanken med rundturen är att visualisera slottets, stadens och regionens historia.

Börja rundturen här, eller längst ned på sidan.

Besökaren få se delar av slottet som vanligtvis är stängda för allmänheten, som riddarsalen, kanontornet och fängelsehålorna, eftersom ett virtuellt besök inte sliter på lokalerna på samma sätt som ett fysiskt. Besökaren kan röra fritt runt i lokalerna och klicka på intressanta föremål.

För att skapa en rundturen med 360-gradersvy togs 2 256 exponeringar i råformat under tre dagar. Sedan behövde bilderna tonjusteras och beskäras för att matcha varandra och bilda ett 360-graders panorama. Totalt tog efterarbetet med bilder, röstpålägg och information en vecka.

Bilderna är tagna av Magnus Högfeldt med en Canon 7D Mark II och ett 8 millimeters fisheyeobjektiv. Objektivet ger 180 graders diagonal bildvinkel.

För varje gång Magnus Högfeldt sätter ner kameran och dess stativ på golvet för att täcka en ny vinkel tar han 12 exponeringar - tre exponeringar (för att skapa en HDR-bild) i fyra olika riktningar med 90 graders skillnad.
– Det finns kameror som kan ta bilden i en exponering, men kvaliteten blir hemsk, säger Magnus.

För att täcka hela rundturen gjorde Magnus 188 sådana fotostopp. Han sätter oftast själv samman exponeringarna till panoraman med hjälp av programmen HDRfusion och PTgui.

Magnus Högfeldt är certifierad googlefotograf och tar ofta bilder av restauranginteriörer som visas i Googles tjänster. För att spara tid förenklar han ofta arbetsflödet genom att göra HDR-bilder från bara en exponering.
– Om det varken finns fönster eller andra kraftiga ljuskällor så kan det räcka med en råfil för att få fram tillräckligt med detaljer.

Att ta fyra exponeringar istället för tolv spar tid, både vid fotograferingen och i efterarbetet. För att spara ännu mer tid kan Magnus ladda upp bilder direkt till Google. Då skapas panoramabilderna automatiskt av programvara i deras servrar.

I fallet med Malmöhus slott gällde det att få full kontroll över processen och ett så perfekt resultat som möjligt. Därför togs inga genvägar.

Bakom rundturen står Malmö stad och Expedia Sverige.


Malmöhus slott - virtuell rundtur by ExpediaSEAv Magnus Fröderberg
Publicerad 2016-07-25. Läst av 6934 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-07-25 13:21   jonas18z
Intressant att han använder sensorer från Canon då de har sämst DR och pratar om HDR med en bild. Hur kommer det sig att han inte använder Sony/nikon för att få bättre DR och slippa den fula bandingen.
Svar från froderberg   2016-07-25 13:26
"Intressant att han använder sensorer från Canon då de har sämst DR och pratar om HDR med en bild. Hur kommer det sig att han inte använder Sony/nikon för att få bättre DR och slippa den fula bandingen."

Om du inte varit så snabb med att spy galla över Canon och istället läst på lite så hade du funnit att Canon 7D Mark II inte ger någon bandning. Sen vet vi ju inte heller vid vilket ISO-tal bilderna är tagna. Det dynamiska omfånget är inte alltid sämre med Canon när man höjer ISO. Och i vissa fall är även Canon bättre vid bas-ISO.
bentelkalb   2016-07-25 14:50
Bilder tas på stativ och slås ihop i post, då spelar den skillnad som finns i DR ingen som helst roll.

Däremot tycker jag det är fel att kalla en exponering för HDR, det är snarare en HDR-liknande bild, har hjärnstopp just nu, men finns ett begrepp för det som just nu trillat bort.
Svar från froderberg   2016-07-25 15:06
"Däremot tycker jag det är fel att kalla en exponering för HDR, det är snarare en HDR-liknande bild, har hjärnstopp just nu, men finns ett begrepp för det som just nu trillat bort."

Jag tycker att de kan vara relevant att kalla en bild med en exponering för HDR eftersom det handlar om att med efterbehandling få fram ett synbart större tonomfång än vad bilden annars skulle visat.

Sen förstår jag att många associerar HDR med flera exponeringar och jag inser att det kan vara praktiskt att skilja mellan HDR-bilder tagna med en eller flera exponeringar. Återkom med med begreppet - det kanske visar sig vara mer praktiskt att använda.
Magnus Högfeldt   2016-07-25 16:14
Tjah, varför använder jag Canon. Jag har alltid fotat med Canon och jag hade bara Canon-kameror. Dessutom var det endast en liten handfull kamera/objektivkombinationer som var godkända för Street View då jag började i 2012, och Sony var inte på listan. Jag ser ingen bandning.

Jag är dock lite felciterad i artikeln - Jag fotar ibland med bara en exponering pr rotation, om det inte finns fönster eller andra starka ljuskällor som gör kontrasten för stor, då jag ka dra fram nog detaljer från en råfil. Jag kallar inte detta HDR.
jonas18z   2016-07-26 01:22
Tack utredandet.
bEPH   2016-08-08 10:23
Jag skulle _gissa_ att ordet Leif Nilsson söker är "stacking".
2016-07-25 17:58   dannemann79
Kul att få se delar av slottet som annars är stängda för allmänheten =)
En liten parentes bara. Jag antar att objektivet som används ger en bildvinkel på ca 167 grader i kombination med en Canon 7D mk II. För en småbildssensor och ett 8mm hade 3 bildvinklar räckt för ett varv men här behövs alltså 4 vinklar för ett varv. Det finns fisheye som ger 180 grader på APS-C. Tex Sigma 4,5mm.
Magnus Högfeldt   2016-07-25 18:08
Hej Daniel,

Om objektivets bildvinkel är precist 180 grader på bredden vet jag inte, men det är bra nära. Jag fotar i porträttförmat med objektivet vinklat upp några grader för att få överlapp i taket och undvika stativet. Man behöver få bra överlapp för att få nog detaljer i kanterna att stitcha ihop.
Svar från froderberg   2016-07-25 20:13
Tack för påpekandet. Med 1,5x APS-C-sensor så ger 8 mm fisheye 180 grader diagonalt, men bara 167 grader med Canons 1,6x APS-C-sensor.
2016-07-26 14:44   martinator
Vet inte var infon i artikeln kommer ifrån - men som malmöbo besökte jag slottet senast för en månad sedan och då var riddarsalen öppen för allmänheten.
2016-08-03 12:46   stigfredrik
Lite kul att man på ett ställe kan se fotografens ben samt stativet. Coolt i övrigt tycker jag!
2016-08-12 11:30   Buddmeister
Man kan hyra fängelsetornet och ta bilder där!
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/2898269.htm?set=mp

(på http://fredrikmolnar.se/people finns fler!)

Merläsning

Lomography släpper Petzval för spegellösa kameror

Petzval 55mm f/1.7 med bokeh-kontroll för spegellösa fullformatskameror. Läs mer...

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 24

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 10

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 4

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes