Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Proffstips: Så tar du bättre actionbilder

Proffstips: Så tar du bättre actionbilder

Chris Burkard har vunnit världens största fototävling för actionbilder. Fotosidan bad honom ge sina bästa vinnartips. Nu finns chansen att slå honom.

FOTO: CHRIS BURKARD / RED BULL ILLUME

– Jag försöker visa omgivningen. Genom att göra miljön till hjälten engagerar jag betraktaren in i ett sammanhang och sedan fokuserar jag på atleten och det som händer.

Omgivningen berättar mycket: Miljön berättar om sammanhanget, väcker känslor hos betraktaren och skapar extra dramatik. Ett bra samspel med miljön kan göra att en actionbild verkligen sticker ut och blir extra bra.

Det är en avvägningsfråga vad som blir för nära eller för långt ifrån. Man får känna in vad som blir en bra komposition. Chris Burkard väljer noga var han lägger händelsernas centrum i bilden. En bild blir ofta mer intressant med en medveten komposition.

Var fotografen lägger skärpan är ytterligare ett sätt att påverka hur bilden uppfattas av betraktaren. Om skärpan ligger på ett hinder i förgrunden ökar dramatiken.

En annan viktig komponent som får vissa actionbilder att sticka ut är ljussättningen.

– Jag försöker använda mig av en egen ljuskälla som fångar ögats uppmärksamhet. Det kan vara en blixt som lyser upp kring personen i bilden. Det kan också finnas naturliga ljusskällor som en ljusstrimma.

– Det är sällan lätt att få rätt komposition och ljus i kombination med en spännande händelse. Men när allt stämmer är det fantastiskt.

Chris snabba tips:
– Gör miljön till ”hjälten”
– Bestäm utsnittet
– Välj var händelsecentrum i bilden ska ligga
– Hitta eller skapa rätt ljus
– Hitta balansen mellan omgivning, utövare och ljus

Bilderna som tävlar i actionfototävlingen Red Bull Illume brukar hålla hög klass. Chris Burkard vann senast och ser fram emot att få se bilderna i den tredje upplagan av tävlingen som startar i december.

Red Bull Illume är den största fototävlingen för actionbilder. Vid de tidigare tävlingarna, 2007 och 2010, skickades över tiotusen fotografer in sina bilder. De femtio bästa bilderna väljs ut och visas på fotoutställningar världen över.

Mer information om 2013-års tävling går att hitta på http://www.redbullillume.comPublicerad 2012-10-10. Läst av 17819 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-10-12 08:44   jdandanell
Underbar inspiration och de snabba tipsen är helt klart något alla kan ta till sig. De flesta glömmer miljön och fokuserar för mycket på "hjälten", jag gör det ofta. Skall försöka tänka större...
Svar från Kassnert 2012-10-12 10:59
Tack så mycket. Kul att artikeln kan hjälpa.
Danish Abadi 2012-10-13 23:19
Det verkar att bilden är manipulerade, vågen bakom surfaren kan inte se ut så här på bilden.
Jake Styles 2012-10-14 21:48
Varför skulle vågen inte kunna se ut så? Du ser ju att det är frånlandsvindar vilket gör att vågen stänger långsammare. Låt säga att det då kommer en lite starkare vindby i rätt ögonblick så stoppar den upp vattnet på detta sätt. Inget konstigt enligt mig iallafall. Varför skulle man manipulera en våg så den ser ut så där förövrigt?
Danish Abadi 2012-10-15 01:05
Jag har fotat massor med vågor och har aldrig set på det här viset, tycker du inte att det är orealistisk?
Jake Styles 2012-10-15 17:45
Utifrån det jag skrev innan så tycker jag att det är realistiskt. Har du fotograferat surfvågor eller bara vågor i största allmänhet?
pati 2012-10-16 08:34
Sådana här vågor uppstår vid stränder där det uppstår "reflexvågor", vågor som studsar ut från branta stränder och möter de inkommande vågorna och då kan det se ut så här, inget konstigt med det, fint surfat och fotograferat.
2012-10-14 14:57   gaisaren gbg
UCH! vilken hemsk bild.
jdandanell 2012-10-14 22:37
... Säger snubben som själv visar upp null, zip, nada bilder.
Jake Styles 2012-10-15 01:05
Han är nog ironisk skulle jag tro.
2012-10-15 22:29   Thelemic
En av de snyggaste bilderna jag har sett:o. Riktigt fin är den, vackra färger och snyggt ljus. Ser nästan ut som en målning:) Tack för artikeln, Jens:). Bra tips.
2012-10-16 08:52   essoess
mycket spännande och intensiv bild.
tittar länge på den..
att han överhuvud taget vågar surfar så nära klipporna ..
du som surfar! är det det ultimata surfspänningen?eller har han förlorat en vadslagning!?
2012-10-19 14:00   philipus
Fin komposition tycker jag. Men den gode Chris har dragit lite mycket i färgreglagen tycker jag. Skuggorna på förgrundens vågor är onaturligt blåa och diset vid bergssidan är för grönt.

Tajmingen är dock makalös. Förmodligen en av de bästa surfbilderna jag har sett.

Merläsning

Panasonic Lumix S 20-60 mm f/3,5-5,6 - kompakt zoom med L-fattning

Panasonic har utvecklat en ny kompakt zoom för sina småbildskameror och andra kameror med L-fattning. Läs mer... 3

Backup av dina bilder - del 2(3) - Lagringsalternativ

Plus Better safe than sorry, att ignorera backup av dina bilder kommer förr eller senare göra dig förtvivlad. Som fotograf har du ett ansvar inför dina uppdragsgivare, men det är minst lika viktigt att ha ordning på privata bilder. I del två går vi igenom olika lagringsalternativ. Läs mer...

Sony ZV-1 är anpassad för vloggare

Sony har gjort en version av RX100Va med en hantering som är mer anpassad för videografer och i synnerhet vloggare. Kameran har också en mer påkostad mikrofon. Läs mer...

Peter Hanneberg är årets naturfotograf

Arbetet för att öka kännedomen om och känslan för natur och miljö gav pris. Läs mer... 13

Klassiska Samyang-objektiv i ny version

Samyang har gjort förbättrade versioner av två av sina mest klassiska objektiv: 14 mm f/2,8 och 85 mm f/1,4 med manuell fokusering. Läs mer... 2

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Fotosidan Magasin nr 3 i butik

Ett fullmatat nummer är i butik! Fotoresan: Österlen. Bildkritik & Fotoskola: Natt. Fotografintervjun: Stefan Bladh. Drönarskola. Vi testar proffsverktyget: Canon Eos-1D X Mark III plus andra matnyttiga prylar. Köp mer än gärna senaste numret så bidrar du till att vi kan fortsätta göra kvalitetsjournalistik. Läs mer...

Fotografiska öppnar igen

Stängde 15 april - öppnar på sin tioårsdag. Läs mer...

Rösta fram Mästarbilden 2020 - Nikon Z 6 + 24-70 står på spel

I den sista deltävling av Fotosidan Masters koras Årets mästarbild 2020. Ni medlemmar röstar fram bästa bilden. Du kan rösta på en (1) av de 60 bilder som publicerats i Fotosidan Magasin i samband med 2019-2020 års omgång av Fotosidan Masters. Vinnarbilden vinner Nikon Z 6 + 24-70 kit (värd 27 390 kr). Du kan rösta fram till och med 29 maj. Missa inte att göra din röst hörd så vi får en värdig vinnare! Läs mer...

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar