Annons
Kalender > Visa aktivitet

System och passion - Helene Schmitz

13 mars - 13 januari
Plats: Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm | http://www.nrm.se

 

Som en del i Naturhistoriska riksmuseets stora utställning 'Från Linné till DNA' visas ett urval ur Helene Schmitz bok "System och passion".  Den nationella Linnéorganisationen har utsett en jubileumsbok, "System och passion", vilken handlar om Linnés sexualsystem. 

"System och passion-Linnés dröm om växternas ordning" är en bok och utställning  som handlar om det som redan på sjuttonhundratalet gjorde Linné berömd internationellt. Utställningen är koncentrerad till att belysa sexualsystemet. I boken görs ett avstamp i sjuttonhundratalets sätt att beskriva växternas släktskap med varandra.  Bokens textförfattare, Nils Uddenberg beskriver också kritiken mot och utvecklingen efter Linné fram till våra dagar.

 I "blow up" fotograferade Schmitz extrema närbilder på växter. Under arbetet med denna bok studerade hon Linnés texter om växterna. Hon blev förundrad över Linnés besatthet av att skapa ett system för alla världens levande organismer. När hon läste hans beskrivningar av sexualsystemet blev hon också intresserad av hans sätt att med metaforer beskriva växternas sexualitet för sin samtid. Schmitz  letade efter litteratur från sjuttonhundratalet och framåt, utan att hitta något verk som med illustrationer eller fotografier beskriver sexualsystemet. Hon fick då idén att göra ett projekt som med fotografier  belyser hur Linné  tänkte när han skapade sitt system.  Var och en av de tjugofyra klasserna är i utställningen representerad av en växt. 

Helene Schmitz är fotograf bosatt i Stockholm . Hon har gjort flera uppmärksammade utställningar som har visats i Sverige och internationellt. Bland hennes mest kända arbeten är "Livingrooms" från 1996. År 2003 gjorde hon sin första bok "blow up" " som nominerades till Augustpriset i litteratur 2003.

Öppettider
Tisdag, onsdag, fredag       10-19
Torsdag                            10-20
Lördag-söndag                  11-19

Entré
Vuxen       50 kr
Barn & ungdom, t o m 18 år     Fri entré
Pensionär     40 kr
Studerande     40 kr

http://www.nrm.se

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS