Annons
Artiklar > Svenska vinnare i världens största fototävling

Svenska vinnare i världens största fototävling

Sony World Photography Awards är världens största fototävling med 320 000 inskickade bilder. Fredrik Lerneryd vann en av de tio proffsklasserna med en serie från en dansstudio i Kiberia-slummen i Nairobi, Kenya. Fotosidan-medlemmen Lennart Hessel vann den svenska kategorin.

Fredrik Lerneryd vann förstapris i klassen Contemporary Issues, vilket är en av tio klasser för professionella fotografer. Det finns även klasser för hobbyfotografer.

Två bilder ur serien Slum Ballet. Foto: Fredrik Lerneryd 

Fredrik bor i Nairobi och jobbar som frilansfotograf. Han har följt en balettskola i ett slutområdet Kibera i Nairobi och kallar bildserien för Slum Ballet. 

– Jag har arbetat med projektet i nästan två år och har fått en stark kontakt med barnen som jag lärt känna personligen. Jag hoppas att uppmärksamheten som projektet fått kommer hjälpa människor att förstå och se den passion och de drömmar som barnen har, men att den också skapar en annan nivå av förståelse för det dagliga livet som pågår i Kibera, berättar Fredrik.

De svenska vinnarna Fredrik Lerneryd och Lennart Hessel.

Det finns även en kategori för bästa bild från respektive land. Den svenska segerbilden är tagen av Fotosidan-medlemmen Lennart Hessel och kallas Afrikansk vildhund och gamar.

Afrikansk vildhund och gamar. Foto: Lennart Hessel.

– Vildhundarna hade lyckats slå en Impala ut på flodslätten i Mana Pools. När jag tog bilden hade de flesta redan lämnat bytet för ett annat, vilket gjorde att gamarna blev mer påträngande och behövde jagas iväg när de kom för nära, säger Lennart Hassel om sitt bidrag och fortsätter:

– Det är alltid trevligt när ens arbete uppskattas. Jag hoppas att det kommer att ge mig positiv exponering och att det kan driva mitt arbete i rätt riktning.

Lennart är baserad i Göteborg. Han började fotografera redan i tidig ålder, men tog ett 15 år långt uppehåll innan han för 10 år sedan tog upp kameran igen. Inspirationen till fotografi hittar han i naturen.

Trinity College Library Dublin I 2004. © 2018 Candida Höfer, VG Bild-Kunst, Bonn. Courtesy Ben Brown Fine Arts.

Varje år delas ett pris ut till en fotograf som under sin livstid gjort en stor insats för fotografin. I år gick priset till den tyska fotografen Candida Höfer som gjort sig känd för att fotografera många av världens viktigaste och mest fascinerande byggnader.

Candida Höfers visar just nu några av sina bilder i jätteformat  på Somerset House i London tillsammans med bilder från Sony World Photographer Awards. Foto: Magnus Fröderberg

Hermitage St. Petersburg VIII 2014. © 2018 Candida Höfer, VG Bild-Kunst, Bonn. Courtesy Ben Brown Fine Arts.Publicerad 2018-04-20. Läst av 4226 personer.

3 Kommentarer

etype 2018-04-21 07:39  
Grattis Lennart

Kristian Adolfsson
kedner 2018-04-30 19:12
Tack Kristian.

Det är verkligen roligt att få denna uppmärksamhet och exponering även om jag inte kunde vara med på middagen då jag vart bokad på annat håll.

Var också mycket skoj att träffa på Fredrik, samt övriga nordiska vinnare, som var en värdig vinnare i sin kategori. Att det sedan visade sig att vi både vuxit upp i samma samhälle strax utanför Göteborg gjorde inte saken sämre.

Mvh Lennart
jkm 2018-04-21 09:15  
Dom här Slum Ballet bilderna verkar ju helt grymma. Jag blir berörd av hur flickorna upprätthåller sin ballerinavärdighet trots dom enkla förhållandena. Fint skildrat! Ha det gött!
annons

Merläsning

ANNONS