Annons
Artiklar > Sök fotoskola! Guide för 2024

Sök fotoskola! Guide för 2024

Sugen på att bli en bättre fotograf? Eller kanske till och med på att satsa på en karriär som yrkesfotograf?

Det finns en mängd olika utbildningar att välja mellan. Vi har listat utbildningar på svenska som är minst en termin långa och sker på heltid. Nu är det hög tid att börja fundera på valet och ansökningarna.

Namn Yrkesfotograf – fotografi och rörlig bild Dokumentärfotografisk inriktning Fotografiprogrammet
Skola, ort Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö, Bålsta Nordiska Fotoskolan Göteborgs universitet
Längd 3 år 1 år 3 år
Beskrivning Nordens Fotoskola är en treårig utbildning för dig som vill arbeta som yrkesfotograf med både fotografi och rörlig bild. Här får du de teoretiska och praktiska kunskaperna du behöver för att kunna leverera bilder till branschens olika kunder och målgrupper. Som bildjournalist lär du dig att kommunicera, beröra och dokumentera med bilder samt att förstå journalistik. Med dokumentärfotografisk inriktning.  Högre konstnärlig utbildning till kandidat- eller masterexamen.
Kursavgift Nej 7 900 kr  Nej
Rätt till studiemedel Ja Ja
Ansök senast 22 april 15 april 1 mars
Webb nordensfotoskola.se nordiska.fhsk.se gu.se
Övrigt

Namn Kommersiell fotograf Bilddesigner Allmän kurs med Foto
Skola, ort Fotoskolan STHLM, Stockholm Fotoskolan STHLM, Stockholm Fridhems folkhögskola, Svalöv
Längd 2,5 år 2,5 år 1 år 
Beskrivning Yrkeshögskoleutbildningen Kommersiell fotograf på Fotoskolan STHLM är utbildningen för dig som vill jobba med stillbilds- och/eller filmfotografi inom det kommersiella fältet. Utbildningen är kostnadsfri, går under 2,5 år och berättigar till studiemedel. Yrkeshögskoleutbildningen Bilddesigner på Fotoskolan STHLM är för dig som vill skapa, retuschera och designa bilder och rörligt material för olika uppdragsgivare. Utbildningen är kostnadsfri, går under 2,5 år och berättigar till studiemedel. Vill du fördjupa dina kunskaper och upptäcka nya uttryckssätt inom fotografering? Vill du ägna ett läsår att fokusera på ditt fotoskapande i en kreativ miljö tillsammans med andra fotointresserade?
Kursavgift Utbildningen är kostnadsfri, går under 2,5 år och berättigar till studiemedel. Utbildningen är kostnadsfri, går under 2,5 år och berättigar till studiemedel.
Rätt till studiemedel Ja Ja Ja
Ansök senast 12 maj 12 maj 15 okt
Webb fotoskolansthlm.se fotoskolansthlm.se fridhemsfolkhogskola.se

Namn Fotolinjen Fotolinjen Fotoskolan Jönköping Fotografi
Skola, ort Sörängens folkhögskola, Nässjö Gotlands folkhögskola, Hemse June folkhögskola, Jönköping Östra Grevie folkhögskola, Vellinge
Längd 1 år 1 år 1 år 1 år
Beskrivning Att studera Fotografi på Sörängens folkhögskola innebär att du får en bred utbildning med möjlighet att fördjupa ditt fotografiska kunnande. Här arbetar vi med det konstnärliga, dokumentära och kommersiella uttrycket Fotolinjen är en 1-årig yrkesförberedande fotografisk utbildning. Utbildningen är en bra start för dig som vill bli fotograf eller för dig som vill fördjupa dig i fotografins magiska värld. Fotoskolan Jönköping är en unik fotoutbildning för dig som vill utvecklas inom fotografi. Vi varvar teoretiska lektioner med handledning, bildforum och workshops. Vi gör även studiebesök, bjuder in gästföreläsare och du får tid att utveckla ditt fotograferande. Under hela utbildningen arbetar vi med självinsikt och reflektion. Fotografiutbildningen på Östra Grevie är inriktad på konstnärligt och gestaltande fotografi, och riktar sig till dig som vill utveckla din kreativitet och ditt konstnärliga formspråk såväl som dina tekniska kunskaper. Här undersöker vi fotografi genom teori, praktik och gestaltning, och lägger stor vikt vid diskussioner om ämnet.
Rätt till studiemedel Ja Ja Ja Ja
Ansök senast 15 april 30 april 15 maj 30 april
Webb rjl.se gotland.fhsk.se junefolkhogskola.se ostragreviefolkhogskola.com
Övrigt

Filmlinjen Fotografi/film Foto projektår Fotografisk konstutbildning heltid
Skola, ort Sigtuna folkhögskola Forsa folkhögskola Forsa folkhögskola Kulturama, Stockholm
Längd 2 år 1 år 1 år 1 år
Beskrivning Att göra film är den bästa filmskolan. Att kasta sig in i den kreativa processen hands-on, få rutin på set och lära sig av sina misstag är det bästa sättet att förstå vad filmskapande går ut på och hitta sitt personliga uttryck. Sigtuna folkhögskolas filmutbildning erbjuder två fullmatade år på heltid och riktar sig till dig som brinner för och vill lära dig alla aspekter av filmberättandet.. Vill du lära dig mer inom fotografi? Eller är du helt nybörjare? Missa då inte chansen att söka till kursen Fotografi/Film på Forsa folkhögskola. Du har grundkunskaperna och idéer om ett fotoprojekt du vill genomföra! Under ett läsår arbetar du med ditt eget fotoprojekt. Du har varje vecka vägledning av en erfaren fotograf och kan inspireras och få feedback från övriga kursdeltagare. Kulturamas Fotografiska Konstutbildning utbildar framtidens bildskapare och konstnärer. Här lär vi ut ett professionellt konstnärligt förhållningssätt; kreativt tänkande, goda tekniska kunskaper, förmåga att kritiskt analysera och formulera sig kring fotografi. Vi vänder oss till dig som siktar på en konstnärlig fördjupning inom fotografi och vill få nya redskap för att skapa unika bilder
Rätt till studiemedel Ja Ja Ja Ja
Ansök senast 31 maj 18 juni 15 maj 28 april
Webb sigtunafolkhogskola.se regiongavleborg.se regiongavleborg.se/forsa kulturama.se
Övrigt Distansutbildning 29.800 kr/termin

Namn Fotografisk utbildning på heltid Gestaltande fotografi Fotokonst
Skola, ort Kulturama, Stockholm Fotoskolan, Gamleby Yrkeshögskolan Novia, Finland
Längd 1 år 1 år 4 år 240 Studiepoäng
Beskrivning Utbildningen fokuserar främst på stillbild men även rörlig bild, som idag är en del av den fotografiska yrkesrollen. Det här året är till för dig som vill utveckla grundläggande fotografiska kunskaper för att kunna arbeta i branschen eller söka vidare till en konstnärlig högskola. Gestaltande fotografi vänder sig till dig som vill arbeta konstnärligt med fotografi och förbereder dig för studier på konstnärlig högskola. På skolan har du tillgång till kamera och redigering dygnet runt. Största delen av kursen arbetar du med individuella projekt som låter dig utveckla ditt eget sätt att berätta. Det här är utbildningen för dig som gillar fotografi. För dig som alltid har kameran med dig och som gärna dokumenterar, tolkar och porträtterar omvärlden. Hos oss kan du utveckla ditt eget personliga bildspråk, men också få goda tekniska kunskaper och en förståelse för branschen. Kameran är vårt gemensamma verktyg, men riktningen är fri. Du kan själv välja om du vill jobba kommersiellt eller konstnärligt.
Rätt till studiemedel Ja Ja Ja
Ansök senast 28 april 28 april Ingen antagning 2024
Webb kulturama.se gamlebyfolkhogskola.se fotokonst.fi
Övrigt 49.500 kr/termin

 Form: Bachelorexamen – dagstudier

Ort: Jakobstad

Det finns även många kortare fotokurser hos olika studieförbund och en del högskolor och folkhögskolor.

Ps! Har vi missat någon utbildning som platsar maila till [email protected] så ser vi till att den kommer på plats.Publicerad 2024-04-12.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning