Annons
Artiklar > Cato Lein porträtterar svenska författare

Cato Lein porträtterar svenska författare

Foto: Cato Lein

 Cato Lein

Unga författare porträtterade av Cato Lein.

Cato Lein fotograferar svenska författare, dramatiker och konstnärer till bokförlag och tidningar, något han har gjort under 16 år.

Den senaste tiden har han följt en ny generation, de flesta födda på 1980- och 90-talet. En del ger ut egna böcker, medan andra tillhör etablerade förlag.

Nu ska han ha en utställning på C/O Hornstull i Stockholm - ”Språket är inte glömt”, vars titel är lånad från kursen ”Språket är inte glömt, men raderna brutna” som hölls på Kvinnohögskolan i Göteborg. 19 unga författare för porträtterade.

Foto: Cato Lein

De flesta av de porträtterade är tvåspråkiga hemifrån. Här hittade jag en ny litteratur, med ett nytt språk. Det känns verkligen att berättelserna är viktiga. Influenserna kommer från hip hop och poetry slam, det är mycket rytm, rim och attack”, säger Cato Lein i ett pressmeddelande.

C/O Hornstull är ett mikro-galleri i Hornstull i Stockholm. Det huserar i Hornstulls bokhandel på Bergsunds strand 32 som drivs av Kristian Borg och Verbal förlag.

Foto: Cato Lein

Cato Lein har etablerat sig som kanske den främste att porträttera det svenska kulturlivet,När han nu fångar en yngre generation är det med ett bildspråk som både innehåller tradition och något nytt och spännande”, säger Benke Carlsson, C/O Hornstull. 

Vernissage sker 18 juni klockan 15.00, och utställningen pågår till och med 1 augusti.

 Publicerad 2022-06-16.

4 Kommentarer

Nils Bergqvist 2022-06-16 20:05  
Fin känsla i dessa porträtt. Den analoga känslan lyser, det inte så perfekta, kornet. Och mjukheten, trots den djupa svärtan. Det blir något annat med film, något som jag gillar :-)
mombasa 2022-06-16 21:19  
Ser spännande ut. Nu gäller det att tajma in ett besök vid Hornstull i sommar.
Chasid 2022-06-17 11:48  
Cato Lein är i mitt tycke den främste porträttfotografen i Skandinavien! Det är alltid hög klass på hans bilder!

Merläsning

ANNONS