Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > En fotografisk undersökning av dagens anonyma Sverige

En fotografisk undersökning av dagens anonyma Sverige

Lördagen 7 mars klockan 14:00 är det vernissage för utställningen Swedish Blue I på Arbetes Museum i Norrköping. 

Bakom utställningen står fotografen och konstnären Thomas H Johnsson.

Det är utanför storstäderna den största delen av befolkningen lever. Swedish Blue I är en fotografisk undersökning av dagens anonyma Sverige. Och utställningens kärna är brinnande aktuell då bristande resurser till landsorterna debatteras flitigt.

– Det är givetvis komplext. Småorter blir närmast satta på undantag när samhälleliga funktioner centraliseras till storstäderna. Det går inte att bortse ifrån. Men ”Swedish Blue I” är inte glesbygdspolitik eller en objektiv och heltäckande skildring. Snarare gestaltar fotografierna ett personligt känslomässigt och mentalt tillstånd med starka beröringspunkter till begrepp som identitet och hem, säger Thomas H Johnsson i ett pressmeddelande.

– Det är inte min ambition att förklara någonting. Men som uppväxt i en småstad och numera bosatt på landsbygden kan jag inte förneka att känslan av stagnation, att tiden har stannat, bitit sig fast. Och att livet pågår någon annanstans. Vilket givetvis är en illusion, säger han vidare.

Han har arbetat med projektet i över tio år. Våren 2016 gick han över till färgnegativ och mellanformat, och det var då han tyckte gestaltningens form föll på plats. 

– Det blev för mig ett helt nytt sätt att förhålla mig till fotografi. Under lång tid var jag småbild och svart/vit film trogen, men jag började känna mig alltmer begränsad, och för att utmana mig själv var jag tvungen att förkasta det jag tidigare trott på. Och det är givetvis svårt: att bryta med det gamla och förutsättningslöst släppa taget. På det planet är trilogin ”Swedish Blue” både ett personligt konstnärligt sökande och en fotografisk undersökning av ett Sverige utanför storstäderna, säger han.

Thomas H Johnsson. Foto: Martin Bogren

Hösten 2018 mottog han KW Gullers stipendiet ”för förtjänstfulla insatser inom det dokumentära fotografiets område” för sitt arbete med Swedish Blue I. Nu är hela utställningen färdigställd och över hundra fotografiska verk kommer att premiärvisas.

Lär mer om utställningen här.

Swedish Blue I pågår till och med 26 april 2020.Publicerad 2020-03-05. Läst av 2714 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-03-05 08:47   jkm
Herregud vad pretantiöst... "Det är givetvis komplext. Småorter blir närmast satta på undantag när samhälleliga funktioner centraliseras till storstäderna."
Illustrerad med ljusskadad film?? En bild på en upphissad Valiant och en häst utanför ett garage. Nä det här går jag inte igång på. Ha det gött!
2020-03-05 10:19   Stadan
Enl SCB bor 87 % av Sveriges befolkning i tätort.
Nils Bergqvist 2020-03-05 13:57
Tätort är inte lika med storstad.
ztenlund 2020-03-05 16:02
Nej, en tätort är sammanhängande bebyggelse med 200 eller fler invånare. Argumentationen är ändå förfelad för att driva en tes. Majoriteten av befolkningen bor i eller nära större tätorter. Om man som storstäder räknar Stockholm, Göteborg och Malmö så står dessa storstadsområden för ungefär fyra miljoner invånare och då kan man förstås driva tesen att övriga runt sex miljoner bor utanför. Det blir dock helt missvisande.
Stadan 2020-03-05 20:17
Ni har rätt förstås båda två. Jag reflekterade lite över texten som menade att de flesta bor utanför städer, vilket förstås blir en definitionsfråga. Själv ser jag gärna utställningen.
2020-03-05 14:03   Nils Bergqvist
Jag går heller inte igång på det här. Det blir för akademiserat och konstruerat. Jag gillar den gamle Thomas H Johnsson bättre.
2020-03-05 15:02   luminousoctaves
Alldeles för svårt för Fotosidan! In med lite sjöfåglar, Erik Johansson-montage och nakna brudar....
Makten 2020-03-05 19:05
Vad är det som är "svårt" med underexponerade, urvattnade bilder?

Edit: Jag hade förmodligen gillat bilderna skarpt om de haft en normal teknisk kvalitet. Förstår inte vitsen med det blåa sunket, men kompositionerna är ju prima.
Alf-Magnus 2020-03-07 22:28
Att du bara orkar Erik inse att Fotosidan inte är en plats för oss som vill något med våra bilder. Det finns dussintals med platser där man tar bild på alvar så varför ödsla tid på ett sjunkande skepp.
luminousoctaves 2020-03-08 07:05
Ska du säga! ;)
Alf-Magnus 2020-03-09 07:21
"Alldeles för svårt för Fotosidan! In med lite sjöfåglar, Erik Johansson-montage och nakna brudar...."

Låter som Fotografiska, Yoram Roth majoritetsägare till Fotografiska New York https://www.yoramroth.com/home/
2020-03-05 16:33   Susanne Otterberg
Den här utställningen hoppas jag vandrar ner till Hasselblad Center i Göteborg så småningom. Att våga bejaka en förändring i sitt arbetssätt är både modigt och moget. Gratulerar till ett stort projekt, på flera plan, Thomas.
2020-03-05 17:08   Finn Calander
Jag såg ett antal av THJ's fotografier i serien Swedish Blue I på Stockholm Fotoantikvariat för ett tag sedan. Spännande och tankeväckande bilder. Att kalla filmen "ljusskadad" är missvisande anser jag, eftersom THJ utsätter filmen för ljus på ett ytterst medvetet sätt, dvs. förändrar filmens egenskaper för att få till det eftersträvade konstnärliga uttrycket. Bra eller inte? Jag gillade det i vilket fall.

/ FiCa1
Svar från Calle S 2020-03-05 17:37
Jag bor ju i Norrköping, så det ska bli intressant att se den irl.
2020-03-06 11:12   mats lindfors
Bilderna har ett starkt påverkande uttryck i mina ögon. Mycket skickligt genomfört med intressant innehåll, kompositioner och ljus. Jag skulle gärna vilja se utställningen.
2020-03-06 19:18   jpgrahn
Jag spenderade en trevlig helg i Motalatrakten tillsammans med Thomas och några dokumentationsintresserade fotografer. Mycket givande! Vore trevligt att få träffa honom igen.
Tror att det är lite för snabbt att bedöma utställningen endast på de få bilder man får se här. Tänker ta mig dit för att se utställningen i morgon. Någon mer som kan tänka sig att åka dit?
jpgrahn 2020-03-08 12:08
Besökte utställningen och träffade Thomas igen. Det gav mig många tankar att ta med mig. För det första vill jag inte säga att jag "förstår" bilderna. Men jag fann det mycket stimulerande. Och konst, vilken form det än tar, ska väl inte lämna dig likgiltig. Eller som man brukar säga, "Konst är det som är svårt, annars är det ingen konst".
Att gå och se bilderna är lite som att se sig i spegeln. Man frågar sig, skulle jag kunna göra detta? Varför gör jag inte det då?! Jag, och många med mig, sitter med mycket bilder hemma på datorn. Men vad händer med bilderna?
Att se en utställning som denna ger mig stimulans och inspiration att vilja göra något med mina egna bilder. Jag tar med mig känslan att jag kan också!
Att som Thomas gjort, finna sitt uttryck, gör man inte om man bara är ute efter beröm och klappar på axeln för att man uppfattas som bra. Det är ett inre tryck som bara inte vill ge sig. Man bara måste skapa.
Jag har stor respekt för det Thomas har gjort. Och andra fotografer som skapar egna verk.
Även om vi på det personliga planet förmodligen i mycket är varandras motsatser så har det gett mig enormt mycket att möta Thomas och den dialog vi haft. Hoppas vi får möjlighet att mötas någon gång framöver.
Gå och se utställningen om du får chansen och gå sen och skapa ditt eget!!

Merläsning

Förslaget: sätt fotografer i beredskapsarbete

Låt fotograferna dokumentera coronakrisen, menar två organisationer. Läs mer... 14

Ilford stoppar tillverkningen tillfälligt

Klassiska företaget lägger ner produktionen på grund av coronaspridningen. Läs mer...

Nordiska museet samlar in coronaberättelser

Nordiska museet vill bevara dina erfarenheter för framtidens forskare och samlar nu in material i form av text och bild. Läs mer... 1

Han vann Zeiss Photography Award 2020

KyeongJun Yang kammade hem fint pris - fick objektiv och projektstöd. Läs mer...

SvD-fotograf avliden i covid-19

Svenska Dagbladets fotograf Tomas Oneborg har avlidit i sviterna av Corona-viruset. Läs mer... 1

SFF ger svar på företagsekonomiska frågor

I dessa tuffa tider med krispaket så uppkommer många frågor. Svenska Fotografers Förbund har sammanställt en fråga-svar sida. Läs mer... 1

Rogue FlashBender v3 - lätta ljusverktyg

Böjbara och lätta ljusformare för vanliga speedlights. Läs mer... 1

Aifo ger gratis kurs i ljussättning

Lär dig grunderna i ljussättning - gratis webinar. Läs mer... 1

Ny svartvit film från Lomography

Fantôme Kino B&W ISO 8 35mm Film med film noir-känsla. Läs mer... 4

Dubbla telekameror i Huawei P40 Pro Plus

Huawei kommer med tre nya modeller i sin avancerade P-serie. Först lanseras P40 och P40 Pro som båda har 50 megapixel. Läs mer... 5

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar