Annons
Artiklar > En hyllning till hålkameran

En hyllning till hålkameran

 Foto: Brita Nordholm

Den 28 april är det dags att fira Världshålkameradagen – Worldwide Pinhole Day – och om du behöver inspiration kan du ta dig till Galleri Sandelin i Stockholm.

En hålkamera är en låda eller burk – eller något helt annat – som har ett knappnålsstort hål på ena sidan. När ljus strömmar in genom den lilla öppningen, skapas en bild av det som finns utanför lådan på den motsatta sidan.

Varje år firas ”Worldwide Pinhole Day”, alltid den sista söndagen i april. Det är många entusiaster som uppmärksammar denna dag, genom att ta en hålkamerabild och ladda upp den på det gemensamma digitala galleriet. Förra året deltog 1651 fotografer från 57 olika länder.

I utställningen ”Summan av tiden” visar sex svenska hålkameraentusiaster upp sina verk, och det blir tydligt att tekniken går att använda för göra olika typer av bilder. Som alla ändå verkar ha något gemensamt.

– En hålkamera fångar aldrig några ögonblick. Det är snarare lager på lager av ögonblick som läggs ihop under exponeringen, och resultatet går aldrig riktigt att förutse, säger Lena Källberg, en av utställarna.

Anders Blomqvist, en annan av utställarna, lägger till:

– När man framkallar filmen och ser på negativet så känns det som om den summerade tiden har lagt till något oförutsägbart, en känsla eller intryck som man inte alla gånger var medveten om när man valde motivet.

Något annat som karaktäriserar hålkamerafotograferandet är att det alltid finns någon grad av slumpmässighet i processen.

– Det charmiga med hålkameror är att man kan göra dem med så enkla medel och komma till skott väldigt snabbt. Det kan vara ett kamerahuslock på din digitala eller analoga kamera – eller en pappkartong med ett hål i där ett ljuskänsligt papper eller film exponeras. På utställningen kommer vi också att ta med våra kameror så det finns möjlighet att inspireras och själv komma igång med att bygga en egen variant, säger Anders Blomqvist.

Läs mer på summanavtiden.

Medverkande fotografer: Anders Blomqvist, Erica von Essen, Lena Källberg, Björn Lundblad, Brita Nordholm och Peter Wiklund

© Anders Blomqvist

© Erica von Essen

© Lena Källberg

© Björn Lundbladh

© Peter WiklundPublicerad 2024-04-22.

2 Kommentarer

dennisivar 2024-04-24 21:21  
Wiklunds bild är så bra.
Urr 2024-05-01 10:04  
Verkligen en sevärd utställning! Jag hade tänkt gå till Fotografiska men fick istället tips om denna. Så fina bilder som tagits med enkla kameror och med en lekfullhet som känns befriande i den annars så teknikfixerade och digitala verkligheten. Jag är personligen också mycket förtjust i bilder som är framställda genom traditionella fotografiska tekniker.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning