Annons
Artiklar > Fokus på människor på flykt

Fokus på människor på flykt

Visa bildspel
Libyen 
Pakistan 
Afghanistan 
Afghanistan 

Flykt är en utställning som visar några av de 50 miljoner människor som är på flykt undan konflikter och katastrofer. Bilderna är tagna av DN:s malmöfotograf Anders Hansson och visas på Malmö Museer.

I samband med Gallerinatten i Malmö den 27 september invigs utställningen Flykt på Malmö Museer. Flykt är en stor utställning som sträcker sig över båda våningsplanen i Kommendanthuset och därmed både Fotografins rum och Globalens lokaler.

Över 50 miljoner människor befinner sig på flykt runt om i världen idag. Människor som tvingats lämna sina hemländer och som befinner sig på flykt i sina egna länder på grund av krig, konflikter, förföljelse och katastrofer.

– När människorna når Europas murar och knackar på dörren till våra länder blir det allt viktigare att förstå varifrån och varför människorna kommer, säger Anders Hansson i ett pressmeddelande.

Han har i över tio års tid fotograferat och rapporterat om flyktingars och migranters villkor runt om i världen för många av Skandinaviens ledande tidningar. Han har Malmö som bas och har arbetat med internationella frågor sedan år 2000. Anders utlandsreportage har belönats med priser i Årets Bild och han har sedan sex år tillbaka kontrakt med Dagens Nyheter, något som medfört ett ännu intensivare arbete.

Flykt vill sprida kunskap om och förståelse för flyktingar och migranters levnadsvillkor runt om i världen.

– Jag vill på detta sätt bidra till en human flyktingpolitik i Sverige och Europa och minska grogrunden för främlingsfientlighet och rasism, kommenterar Anders Hansson.

Utställningen, liksom boken Flykt utgiven av Bokförlaget Arena, är producerade genom finansiering från Svenska Röda Korset.

Sydsvenskan-fotografen Lars Dareberg har gjort en liten film om utställningen.

Anders Hansson ställer ut i Malmö! from Lars Dareberg on Vimeo.Publicerad 2014-09-24.

8 Kommentarer

paddmannen 2014-09-25 11:40  
"– Jag vill på detta sätt bidra till en human flyktingpolitik i Sverige..."

Ja, den svenska "flyktingpolitiken" är ju allt annat än human: Endast ca 5% av invandrarna de senaste 20 åren har flyktingstatus enligt flyktingkommissionen i Geneve. De resterande 95 procenten har det alltså inte.

Sådär; En kritik av svensk invandringspolitik. Nu är det bara att huka sig och vänta på en hel radda av känsloargument och besinningslösa personangrepp.

Aj, aj, Sverige år 2014...
Makten 2014-09-25 21:43
Sssssh! Du kan ju ta död på myten! Inte bra. Bästa lösningen är förstås att alla 50 miljoner kommer hit. Vi betalar! Och bäst av allt är att de som förespråkar stort flyktingmottagande inte bor i områden dit flyktingarna kommer!

Låt oss fortsätta hyckleriet, snyftandet och åmandet. Det blir nog bra till slut. Eller inte.
Niklas Groop 2014-09-26 19:56
Fast i och med att de flesta invandrarna inte är flyktingar så är det väl inte så konstigt att inte så många har flyktingstatus... eller... Det gäller att skilja på flykting och invandrare.
Alf-Magnus 2014-09-29 12:23
Och hur många av dessa 95% var åter invandrande Svenskar
MattiasL 2014-09-30 23:40
Huka dig behöver du nog inte göra, men kanske förklara vad din kritik riktar sig emot, för det är lite svårt att begripa. Vill du att enbart flyktingar ska få invandra till Sverige?
Newnoise 2014-09-25 14:49  
Spännande och mycket viktig utställning. Blir att beställa boken!
MattiasL 2014-09-27 19:55  
Obs i P1 hade nyligen ett intressant program om bilden av flyktingar, där Anders Hansson medverkade. Rekommenderas.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS