Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fokus på människor på flykt

Fokus på människor på flykt

Flykt är en utställning som visar några av de 50 miljoner människor som är på flykt undan konflikter och katastrofer. Bilderna är tagna av DN:s malmöfotograf Anders Hansson och visas på Malmö Museer.

I samband med Gallerinatten i Malmö den 27 september invigs utställningen Flykt på Malmö Museer. Flykt är en stor utställning som sträcker sig över båda våningsplanen i Kommendanthuset och därmed både Fotografins rum och Globalens lokaler.

Över 50 miljoner människor befinner sig på flykt runt om i världen idag. Människor som tvingats lämna sina hemländer och som befinner sig på flykt i sina egna länder på grund av krig, konflikter, förföljelse och katastrofer.

– När människorna når Europas murar och knackar på dörren till våra länder blir det allt viktigare att förstå varifrån och varför människorna kommer, säger Anders Hansson i ett pressmeddelande.

Han har i över tio års tid fotograferat och rapporterat om flyktingars och migranters villkor runt om i världen för många av Skandinaviens ledande tidningar. Han har Malmö som bas och har arbetat med internationella frågor sedan år 2000. Anders utlandsreportage har belönats med priser i Årets Bild och han har sedan sex år tillbaka kontrakt med Dagens Nyheter, något som medfört ett ännu intensivare arbete.

Flykt vill sprida kunskap om och förståelse för flyktingar och migranters levnadsvillkor runt om i världen.

– Jag vill på detta sätt bidra till en human flyktingpolitik i Sverige och Europa och minska grogrunden för främlingsfientlighet och rasism, kommenterar Anders Hansson.

Utställningen, liksom boken Flykt utgiven av Bokförlaget Arena, är producerade genom finansiering från Svenska Röda Korset.

Sydsvenskan-fotografen Lars Dareberg har gjort en liten film om utställningen.

Anders Hansson ställer ut i Malmö! from Lars Dareberg on Vimeo.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2014-09-24. Läst av 2998 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2014-09-25 11:40   paddmannen
"– Jag vill på detta sätt bidra till en human flyktingpolitik i Sverige..."

Ja, den svenska "flyktingpolitiken" är ju allt annat än human: Endast ca 5% av invandrarna de senaste 20 åren har flyktingstatus enligt flyktingkommissionen i Geneve. De resterande 95 procenten har det alltså inte.

Sådär; En kritik av svensk invandringspolitik. Nu är det bara att huka sig och vänta på en hel radda av känsloargument och besinningslösa personangrepp.

Aj, aj, Sverige år 2014...
Makten   2014-09-25 21:43
Sssssh! Du kan ju ta död på myten! Inte bra. Bästa lösningen är förstås att alla 50 miljoner kommer hit. Vi betalar! Och bäst av allt är att de som förespråkar stort flyktingmottagande inte bor i områden dit flyktingarna kommer!

Låt oss fortsätta hyckleriet, snyftandet och åmandet. Det blir nog bra till slut. Eller inte.
Niklas Groop   2014-09-26 19:56
Fast i och med att de flesta invandrarna inte är flyktingar så är det väl inte så konstigt att inte så många har flyktingstatus... eller... Det gäller att skilja på flykting och invandrare.
Alf-Magnus   2014-09-29 12:23
Och hur många av dessa 95% var åter invandrande Svenskar
MattiasL   2014-09-30 23:40
Huka dig behöver du nog inte göra, men kanske förklara vad din kritik riktar sig emot, för det är lite svårt att begripa. Vill du att enbart flyktingar ska få invandra till Sverige?
2014-09-25 14:49   Newnoise
Spännande och mycket viktig utställning. Blir att beställa boken!
2014-09-27 18:14   bildterapeuten
Anders Hansson är en varm person som skildrar världen på ett unikt sätt med sina bilder.
2014-09-27 19:55   MattiasL
Obs i P1 hade nyligen ett intressant program om bilden av flyktingar, där Anders Hansson medverkade. Rekommenderas.

Merläsning

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 15

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 9

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Lastolite HaloCompact