Annons
Artiklar > Ikoner – utställning av Larsåke Thuresson

Ikoner – utställning av Larsåke Thuresson

Cher provar kläder 1966. Bild: Larsåke Thuresson

 Bild: Larsåke Thuresson

Musikaliska ikoner framför Larsåke Thuressons kamera.

På 60-talet och fram till mitten av 1970-talet fotograferade Larsåke Thuresson över 300 sångare och grupper. En del hann han fånga innan de blev musikaliska ikoner.

Många av bilderna blev publicerade, men en stor del låg nedpackade i lådor på vinden. Men så tyckte Larsåkes döttrar att han borde tag tag i detta. Så under tre år scannade han in hela sitt material på cirka 65 000 bilder. Bland negativen finns The Beatles, The Rolling Stones, The Who, Jimi Hendrix, Frank Zappa, Tom Jones, Janis Joplin, Cher, Birgit Nilsson, Cornelis Vreeswijk, Björn & Benny och Ted Gärdestad. 

Till boken Ikoner som kom 2015 valde han ut 614 bilder. Och nu ställer han ut sina bilder på Dunkers kulturhus i Helsingborg i en utställning med samma namn. I utställningen ingår nästan 200 bilder och även tidstypiska affischer, vinyler och tidskrifter. 

I utställningen matchas bildmotiven med musiken och man får möta Larsåke Thuresson i en nyproducerad porträttfilm.

Bilderna ger en känsla av vardaglighet och intimitet som knappast är möjlig för dagens fotografer. Tanken på att få följa med Cher när hon handlar smink på NK är väl i dag otänkbart.

Ibland kan jag ångra att jag inte tog fler bilder, men kanske var det just det som gjorde att jag fick de fotografier jag fick. Hemligheten är kanske att bara gå runt, ta det lite lugnt och föra en dialog med de man ska fotografera. Att bara ta några bilder då och då. Jag tror inte att det är bra att vara för stökig eller påträngande”, berättar han i ett pressmeddelande.

Utställningen pågår 19 juni till 31 oktober 2021.

Mick Jagger i logen i Kungliga Tennishallen 1966. Bild: Larsåke Thuresson

Bob Dylan och The Band med Simon Brehm 1966. Bild: Larsåke Thuresson

The Who i tullen, Helsingborg 1966. Bild: Larsåke Thuresson

Janis Joplin under en tv-inspelning på Gröna Lund 1969. Bild: Larsåke Thuresson

The Beatles på Arlanda 1964. Bild: Larsåke ThuressonPublicerad 2021-03-20.

4 Kommentarer

jkm 2021-03-20 08:31  
Grymma bilder! Hoppas att dom få den spridning dom är värda! Apropå värda kolla in FS medlemmen Hans Ivarssons bilder på musiker på och utanför scenen. Helt amazing! Måste bli en fotobok... Ha det gött!
Cygni 2021-03-20 13:10  
Klart ett måste att gå å se.
Olof R 2021-03-20 15:11  
Ta en titt på boken Ikoner också. Jag tycker verkligen om den.
PMD 2021-03-21 04:28
Det här är första gången jag hör talas om den boken. Ska köpas!

/ hänger med dåligt
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS