Artiklar > Micke Berg på nya galleriet

Micke Berg på nya galleriet

Foto: Micke Berg  Foto: Micke Berg

Nystartade Galleri Fotografi på Hornsgatspuckeln i Stockholm har fått en riktig namnkunnig utställare, när Micke Berg visar ”Svart himmel över Naxos” i början av december.

Micke Berg har varit verksam som fotograf sedan 1972, och uppger själv att han har gjort 50 böcker och 100 utställningar. Den senaste i raden visas under några veckor på Galleri Fotografi, och består av 30 gamla och nya bilder från Grekland.

Under många decennier har grekiska Naxos, där Micke Berg hamnade på ett fotouppdrag, varit ett andra hem för honom. Ett hem som han med förväntan och glädje har återvänt till. Men sommaren 2021 fick ”paradiset en törn”, som han beskriver det själv.

”Sommaren 2021 var en mörk sommar i Grekland. Covid, superhetta och bränder i norr. Det var till och med så att svarta flagor från bränderna i norr kom till ön i syd med vinden.”

Det är detta som utställningen handlar om, och därav namnet; det kom en svart himmel över paradiset.

Galleri Fotografi slog upp portarna så sent som i september i år. Den lilla utställningslokalen, med det fantastiska läget mitt på galleristråket på Hornsgatspuckeln mellan Slussen och Mariatorget i Stockholm, har snabbt blivit ett givet utflyktsmål för fotointresserade. Hittills har deras utställningar bara varit ett par veckor långa, vilket gör att det finns anledning att gå dit ofta…

Grundaren Bernt Lindgren skriver i ett blogginlägg att han har fått utställningsförslag som räcker för ett år, något som inte är överraskande med tanke på hur få platser det finns att visa fotografi i Stockholm numera. Han berättar också att de började med att finansiera lokalhyran genom att ta provision på försäljningen i samband med utställningarna, men att de från årsskiftet kommer att byta modell. Då kommer det att bli en fast hyra (5.000 kr plus moms per vecka) för utställarna, som i gengäld får behålla alla intäkter från försäljningen själva.

”Jag brinner för idén att visa dokumentär bild som berättar om våra liv och vår planet”, skriver Bernt Lindgren. Och just nu är det alltså den minst sagt erfarne Micke Berg som står för berättandet.Publicerad 2021-12-07. Läst av 1650 personer.

1 Kommentarer

Chasid 2021-12-07 19:11  
Den utställningen hade varit kul att se! Micke har ett unikt fotografiskt uttryck som få fotografer har, och det är alltid spännande att ta del av hans bildberättelser. Tyvärr har jag inte möjlighet att åka dit, men om du bor i krokarna och är intresserad av riktigt bra dokumentärfoto finns det inte knappt några ursäkter för att inte styra stegen till Galleri Fotografi!
/Mikael
Svar från peterpinhole 2021-12-08 08:09
Ja... underbara bilder. Som vanligt med Micke.

En intressant detalj som man kan roa sig med att fundera över är om, och i så fall hur, verktyget påverkar bilderna. Så här skriver han själv i ett blogginlägg: "På den ena väggen hänger analoga bilder som jag tog på 90-talet, har skannat och skrivit ut som utskrifter. De är fantastiskt vackra in sin tonalitet. På den andra väggen har jag tjugo bilder som jag i princip har fotograferat med mobilen. De är råare, hårdare, skarpare, ett annat utryck. Vad som är bäst är en smakfråga... jag har inga åsikter här."

Läs hela inlägget här: https://mickebergphoto3.blogspot.com/2021/12/svart-himmel-over-naxos-tankar.html?spref=fb&fbclid=IwAR0_HJ47rwubvuFpM7gQYWsskOIxAFQiMB8zn4aVjEi-ph2JOH1F4SjkBho

Merläsning

ANNONS
Samyang - Cyberphoto