Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Moderna uppmärksammar fotografins pionjärer

Moderna uppmärksammar fotografins pionjärer

1860. Lesson. Albuminsilverfotografi . Foto: Oscar Gustave Rejlander.

 

Fotografiet är en av 1800-talets stora uppfinningar. Utställningen ”Skrivet i ljus” på Moderna Museet visar fotografier från 1800-talets andra hälft. Här kan du se museets unika daguerreotypsamling och verk av några av historiens internationellt mest kända fotografer: Julia Margaret Cameron, Oscar Gustave Rejlander och Carleton E. Watkins.

Under fotografins hela historia har mediet utvecklats, förändrats och iklätt sig många olika funktioner och roller. Den digitala bildens genomslag och spridning i sociala medier innebär att fotografin återigen är inne i en övergångsperiod. Därför finns det flera anledningar till att titta tillbaka och fundera på vad fotohistorien betyder för den samtida fotografin. Utställningen lyfter bland annat fram museets daguerreotypisamling, men ger även exempel på andra tidiga fotografiska tekniker. 

”Skrivet i ljus” är del av fotosatsningen ”Framför och bakom linsen” som består av en serie utställningar, samtal och guidade visningar. ”Framför och bakom linsen” undersöker den fotografiska bildens roll i konsten och mediets förvandlingar, från de första experimenten skapade med 1800-talets nya teknik till dagens utforskande av den optiska linsens möjligheter. 

Moderna Museet har en av Europas främsta samlingar av fotografi, från pionjärer som Julia Margaret Cameron till många av de viktigaste samtida konstnärer som låter världar bli synliga genom linsen. 

Utställningen på Moderna Museet i Stockholm öppnar den 8 april och visas fram till och med den 3 september.

14 juli 1897. Ingenjör Andrées luftballong Örnen har landat på isen i Franz Josefs land, norr om Svalbard, efter en luftfärd på två dygn och tre och en halv timme. Därefter följde tre månaders vandring mot land där Nils Strindberg tog 200 bilder med sin sju kilo tunga kamera.  

Strindbergs plåtar återfanns 1930 vid expeditionens sista lägerplats och framkallades av fotografen John Hertzberg.



Publicerad 2017-03-30.

7 Kommentarer

Tomasz 2017-03-30 23:38  
Trots min dåliga skärm, som inte har ett uns albuminsilver i sig, så ser Oscar Gustave Rejlanders bild fin ut. Den digitala tekniken är ganska trevlig tycker jag.
Men jag ska också gå och se på originalet, tack för tipset!
Benganbus 2017-03-31 08:53  
Tack för tips! Besök planeras!
/B
Marie_1 2017-03-31 09:01  
Gillar bilden! Det ska blir intressant att se! /Marie
Bob Bovin 2017-03-31 11:11  
Hej,
Det är utmärkt att man uppmärksammar de gamla metoderna. Hoppas att man får en chans att se utställningen.
Ha dr bra
Bob
Jan Olof Härnström 2017-03-31 11:40  
Jag åker mkt sällan till Fjollträsk men nu finns ju en ypperlig anledning att göra ett nytt besök.
Wow, Oscar Gustave glänser än idag!
Skojverket 2017-03-31 12:58  
Moderna museet i...? Malmö hade varit kul, tycker jag.
jkm 2017-03-31 18:11  
Spännande! Trevligt om MM kan jobba in sig lite mer mot fotografi framöver. Har sett fina grejer där! Kommer fler av Strindbergs bilder att visas?? Får nog bli en resa till Huvfudstaden... Ha det gött!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS