Annons
Artiklar > Nytt fotogalleri mitt på ”Puckeln”

Nytt fotogalleri mitt på ”Puckeln”

Bernt Lindgren med det som ska bli skylten ute på fasaden. Barnet på bilden är Bernt själv, och bakom kameran stod hans far.

 

Inom kort öppnar ”Galleri Fotografi”, mitt på Hornsgatspuckelns klassiska galleristråk på Södermalm i Stockholm.

Fram till nyligen var lokalen fylld av japanska knivar, och Bernt Lindgren funderar över hur han ska kunna göra något åt säkerhetshandtaget i dörren som är kvar från knivaffären.

– Så här kan vi inte ha det, att man måste trycka på en knapp för att besökarna ska komma in, säger han och granskar låsmekanismen.

Bernt är pensionerad järnvägsarbetare och bussförare, men inte minst är han en passionerad amatörfotograf.

– Foto har varit ett fritidsintresse hela livet, och sedan jag slutade jobba har det bara blivit mer av foto hela tiden.

Viktigt med kultur på gatan

Han hade närt en dröm om att öppna ett fotogalleri och letade länge efter en passande lokal någonstans strax utanför tullarna.

– Jag hade i stort sett gett upp när jag plötsligt fick se att den här lokalen var ledig. Det var många andra som var intresserade, men Stadsholmen som äger fastigheterna är måna om att ha kultur- och hantverksaktiviteter längs gatan. Så jag fick tillträde nu i somras.

De är just nu en liten grupp med fyra entusiaster som hjälps åt med att få igång verksamheten. Planerad öppning är 1 oktober, eller möjligen till och med lite tidigare.

– Vi får se när vi blir klara. Jag tycker det är kul om det kommer igång, sen behöver det inte vara någon storslagen öppning. Det är nästan bättre om det får vara lite av en smygstart.

Både proffs och amatörer

När DN-veteranen Lars Epstein skrev ett Facebook-inlägg om galleriet fick många upp ögonen för vad som är på gång, och nu har ett antal fotografer hört av sig om möjligheterna att få ställa ut.

– Det är både högt och lågt, om man säger så. Och det är precis vad vi vill ha, både proffs och amatörer. Det ska inte bara för de invigda, utan även en del som inte brukar titta på fotoutställningar ska lockas in, hoppas jag.
För att få verksamheten att gå runt tänker han sig att hyra ut galleriet större delen av tiden, kanske tre veckor per månad.

– Det ska förstås vara tonvikt på foto, och i första hand tänker vi oss att det ska vara någon slags dokumentär inriktning. Men det kan nog dyka upp grafik och annan konst här också. Det viktiga är att det händer saker, säger Bernt Lindgren.Publicerad 2021-08-27. Läst av 2938 personer.

2 Kommentarer

Fredrikpersson 2021-08-27 22:36  
Lovvärt initiativ! Önskar Bernt lycka till och ser fram emot att besöka galleriet.
Gunilla Berggren 2021-08-28 11:03  
Låter intressant! Både att besöka och kanske delta i någon utställning!
Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Merläsning

ANNONS
Samyang till Sony - Scandinavian Photo