Annons
Artiklar > The PhotoGallery fyller tio år

The PhotoGallery fyller tio år

Pamela Hanné, ny vd för The PhotoGallery, Nette Johansson, grundare och senior advisor, Malena Ridderstad, Gallery Director, och Alice Nyqvist, Sales Associate. Foto: Jari Välitalo.

 

Det stora fotogalleriet i Halmstad firar tioårsjubileum i höst, och bjuder fram till dess på två helt olika utställningar med gatufoto respektive konceptuellt baserade bilder.

Text: Peter Wiklund

Det var alltså år 2013 som Nette Johansson startade verksamheten inom The PhotoGallery. Inledningsvis i form av popup-utställningar på olika ställen, och sedan 2016 håller galleriet till i lokaler med en charmigt rå industrikänsla alldeles intill Nissans flödande vatten i Halmstad.

För ett par år sedan expanderade de i byggnaden och har nu 500 kvadratmeter för utställningar och en ”konceptbutik” med möbler, inredning och design.

Den 1 januari i år tog Pamela Hanné över som vd efter grundaren Nette, som dock arbetar vidare inom verksamheten i rollen som senior advisor. Pamela Hanné är ett redan välbekant namn för Fotosidan-läsaren (läs intervjun med henne i nr 5/2022).

– Det är oerhört roligt att få ta över ansvaret och fortsätta arbetet med att föra ut bra fotokonst. Det här blir ett spännande år, både med jubileum här i Halmstad och utställningar som vi arrangerar på andra platser, säger Pamela Hanné.

Från utställningen ”Street – Där tillfälligheterna skapar melodi”. Foto: Johan Brink.

Från utställningen ”Street – Där tillfälligheterna skapar melodi”. Foto: Birgitta Nilsson.

Just nu visar The PhotoGallery för första gången en utställning med enbart gatufotografi: ”Street – Där tillfälligheterna skapar melodi”.

Från utställningen ”Street – Där tillfälligheterna skapar melodi”. Foto: Ralph Nykvist.

Från utställningen ”Street – Där tillfälligheterna skapar melodi”. Foto: Mats Alfredsson.

– Där finns bland annat bilder av Ralph Nykvist som vi har haft möjlighet att leta fram i hans privata arkiv. Det är vintage-printar, det vill säga original som han själv har med om att ta fram. Det är också kul att kunna ha med Birgitta Nilssons underbara bilder, inte minst eftersom det så lätt blir helt mansdominerat inom gatufoto, säger Pamela Hanné.

Dessutom är Mats Alfredsson och Johan Brink med i grupputställningen, som omfattar över 200 bilder totalt.

”Swedish Red”. Foto: Joakim Eneroth.

”Consumed Notion 11”, Wolverine energidryck och Coca-Cola fotograferat på ljusbord i plexilådor. Foto: Joakim Eneroth.

Under sommaren byter väggarna i lokalen skepnad. Då visas nämligen Joakim Eneroths utställning ”Tracing the Traceless” med verk ur hans olika konstfotoprojekt. Projekten handlar enligt pressmeddelandet från The PhotoGallery ofta om att ”avslöja de undermedvetna skikten i vår upplevelse och föreställningar. Med varje ny serie utforskar han en ny aspekt av medvetande och gränserna där vår inre värld och yttre värld möts.”

I mitten av augusti är det sedan dags för jubileumsutställningen ”Celebrations”.

– Det kommer att bli en blandning av våra ”best of”-bilder genom åren och verk av helt nya fotografer. För oss är det alltid visa en mix, så att besökaren får se både klassiska, kanske ikoniska bilder och samtidigt kunna upptäcka nya spännande fotokonstnärer, säger Pamela Hanné.

Publicerad 2023-03-29.

1 Kommentarer

jkm 2023-03-29 15:29  
Trevligt ställe! Får bli en sväng ner till Halmstad via kustvägen i lugn å ro… Ralph N är en fotograf jag minns från förr. Ha det gött!

Mer premiumläsning