Annons
Artiklar > The PhotoGallery visar David Bailey i Halmstad

The PhotoGallery visar David Bailey i Halmstad

© David Bailey - Jean Shrimpton 1965, © David Bailey - John Lennon 1965

 Foto: David Bailey

I sommar visas en utställning med den brittiske fotografen David Bailey, som gjort mängder med ikoniska modebilder och musikerporträtt genom åren. Under 60-talets ”Swinging London” vad han något av en hovfotograf och de flesta av den tidens kändisar har poserat framför hans kamera.

© David Bailey - The Rolling Stones 1968

© David Bailey - Mick Jagger 1976

© David Bailey - David Bowie

I centrala Halmstad finns Slottsmöllan, en stor vacker tegelbyggnad alldeles intill Nissans porlande vatten. Den rymde tidigare olika slags industriverksamhet, men numera används den främst som kontorsyta för en rad olika företag. Här finns också en av Sveriges äldsta inomhus-gokartbanor – och The PhotoGallery.

Nette Johansson startade verksamheten inom The PhotoGallery för nio år sedan, efter att redan ha arbetat med fotokonst ”jättemånga år”. Hon har bland annat ansvarat för att bygga upp fotogalleriet på Hotel Tylösand.

– Från början var tanken med the PhotoGallery att visa fotokonst runt om i Skandinavien, utan att ha ett eget galleri. Då blev det olika popup-utställningar i bland annat Oslo, Köpenhamn, Stockholm och Göteborg, berättar hon.

The Photogallery håller till i en vacker tegelbyggnad vid Nissan.

Efter ett tag kände hon att det ändå behövdes en fysisk hemvist, och kunde flytta in i lokalerna på Slottsmöllan år 2016. Efter en expansion i höstas disponerar de hela 500 kvadratmeter, varav större delen är en utställningshall med typisk industriinteriörkänsla. I entrédelen har de även en ”konceptbutik”, där det går att köpa möbler, inredning och design.

Nette Johansson i den del som de kallar ”The Concept Store”

Listan över fotografer som är knutna till galleriet är diger, och rymmer såväl svenska som internationella storheter. Plus en del okända namn.

– Om det finns en röd tråd? Nja, vad ska jag säga om det… det skulle vara att det är fotografer som vi själva gillar. Vi vill verkligen försöka hålla en stor bredd, vad gäller både prisnivå och typ av fotografi. Det ska finnas något för de flesta.

Även om The PhotoGallery har utställningar regelbundet i Halmstadslokalen, så fortsätter de med att arrangera evenemang på andra håll.

– Vi har till exempel en utställning på Hotel Lydmar i Stockholm varje sommar, och just nu pågår en av våra utställningar på Norrvikens trädgårdar. En annan öppnar lite senare på Sliperiet i Borgvik, säger Nette Johansson.

Från en utställning med bland andra Björn Keller och Örjan Henriksson våren 2022.

Den 11 juni i år lär lokalen i Halmstad bli välbesökt, för då öppnar utställningen med fotografier från fem decennier tagna av legendaren David Bailey. Den brittiske fotografen var ett av de största namnen inom modefotografi på 60-talet, och något av en ”hovfotograf” i kändiskretsarna i ”Swinging London”. Det är inte otänkbart att det hänger stilrena svartvita porträtt av musiker som David Bowie, Mick Jagger och John Lennon på The PhotoGallerys väggar i sommar.

© David Bailey - Catherine Bailey 1992

– Det är fantastiskt att ha lyckats få till det här. Det är 20 år sedan han hade en utställning i Sverige, den gången på Moderna Museet i Stockholm. Det här blir en slags retrospektiv, men vi kommer även att ha med tre exempel på de målningar som han har gjort på senare år.

© David Bailey - Self Portrait 2022

Förhoppningsvis kommer den 84-årige fotografen själv att närvara när utställningen öppnar.

– Det beror på om hans hälsa tillåter det. Han är dock fortfarande verksam, och går till sin studio varje dag, så vi räknar med att han kan komma och vara på plats. Det vore otroligt kul, säger Nette Johansson.Publicerad 2022-05-25.

3 Kommentarer

jkm 2022-05-25 22:12  
Nä men dra på trissor!! Ännu en fotoutställning att kolla in på vår roadtrip till de södra landskapen!!! Ha det gött!
Kjerstilisa 2022-05-26 16:39  
Ska ABSOLUT besökas i sommar.
HOKarlsson 2022-05-27 18:27  
Fast Sliperiet ligger i Borgvik, inte Karlstad...
Väl värt ett besök!
Svar från peterpinhole 2022-05-28 15:48
Aha, Borgvik... tack, då ska det ändras!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning