Annons
Artiklar > Utomhusutställning med bilder av Sveriges främsta naturfotografer

Utomhusutställning med bilder av Sveriges främsta naturfotografer

Apollofjäril. Foto: Torbjörn Arvidson

 Foto: Torbjörn Arvidson

Bilder som visar globala och inhemska hot mot naturen.

Lördag 21 augusti kommer utomhusutställningen ”Vinnare och förlorare i svensk natur” till Uppsala. Bilderna visar 35 svenska djurarter. Man får se ”vinnare” som havsörn som gjort stark comeback i svensk natur till ”förlorare” som apollofjäril som är på tillbakagång överallt utom på Gotland.

Föreningen Naturfotograferna vill uppmärksamma de globala och inhemska hoten mot naturen och hur de påverkar våra vilda djur. Utställningen visas utomhus i Vasaparken och sker i samarbete med museet Biotopia.

Fotografer i utställningen är bland andraBrutus Östling, Staffan Widstrand, Jan Grahn och en av föreningens yngsta medlemmar Isabella Chowra.

Vi lever i det sjätte massutdöendets tid. Senaste gången var för 66 miljoner år sedan. Då var det ett asteroidnedslag. I dag är det vi själva som är orsaken”, säger Henrik Ekman, vetenskapsjournalist och medlem i Naturfotograferna.

Men alla arter är inte förlorare. Både grågåsen och havsörnen som var nära att försvinna har kommit tillbaka på ett strålande sätt. I våra skogar strövar åter stora rovdjur, och vid kusterna vilar sälarna på sina kobbar som länge var tomma. Så det finns hopp och möjlighet att påverka, vilket också är viktigt att visa i en sån här utställning. Uppsala är första anhalt på en utställningsturné som även inkluderar städerna Malmö, Jönköping, Falun och Luleå.”

Officiell invigning av utställningen sker lördag 21 augusti klockan 11:00 i Vasaparken.  Den står kvar till och med 26 september 2021.

Brushane. Foto: Brutus Östling

Snok. Foto: Johan Lind

Brunbjörn. Foto: Magnus Elander

Berguv. Foto: Viktor-SundbergPublicerad 2021-08-20. Läst av 2769 personer.

1 Kommentarer

Canyon 2021-09-03 17:14  
Rekommenderas! Bland de bästa djurbilder jag sett.
annons

Merläsning

ANNONS