Artiklar > Varma möten och socialt dokument

Varma möten och socialt dokument

Mina tankar går direkt till August Sander och Sune Jonsson när jag tittar igenom det 2.111 gram tunga praktverket »People I know« som sammanfattar den lettiska fotografen Inta Rukas tre stora projekt sedan 1970-talet. Hon har likt de två mästarna tagit porträtt av vanligt folk i deras naturliga miljö. Bilderna känns lika naturliga och varma som i Sune Johnssons skildringar av folket i Västerbotten.

Bilderna är också kopierade med samma raka och enkla stil. Det gör att det inte finns något estetiskt filter mellan betraktaren och människorna på bilderna. Därmed inte sagt att bilderna är tagna hur som helst, de är välkomponerande utan att kompositionen blir för iögonfallande. Det är inte för inte som Inta Ruka betraktas som Lettlands främsta fotograf.

Boken »People I know« är i sammanställd i samarbete med den svenske dokumentärfotografen Lars Tunbjörk. Hans sambo, filmaren Maud Nycander, har gjort en dokumentärfilm om Inta Ruka som heter »Fotografen från Riga«. Den sändes på SVT förra året.

Förlaget Max Ström har givit ut boken och deras prisbelönte formgivare Patric Leo står för formen.

People I know är ett måste för alla som gillar klassisk dokumentär fotografi. Boken är också ett riktmärke för alla som undrar över hur  man kombinerar dokumentära bilder och nära porträtt.Publicerad 2012-05-31. Läst av 4442 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-05-31 09:06   Erik Schalin
Underbara bilder. Mycket fint kopierade. skulle gärna se original.
2012-05-31 09:47   Mamaya
Åh den boken vill jag ha, vilka underbara bilder, när det inte kommer nya bilder från Sune Jonsson får man hålla till godo med Inta Rukas bilder, men det går lika bra det. Hon är en mästare som jag lär mig mycket av!
2012-05-31 11:52   Mozo
Hon borde få ställa ut på Fotografiska! Underbar fotograf! Vill ha boken.
2012-05-31 12:25   N Thomas Meldert
Jag bevakade boken på adlibris och köpte den direkt den kom ut. Underbar bok! Men filmen som visar hur hon fotograferade är minst lika givande. Hennes engagemang i de personer hon porträtterar är ett föredöme för dokumentärt porträttfoto.
Min inriktning för i år är just porträtt i autentiska miljöer så det är inte konstigt att Inta Ruka är en av mina favoriter. Auhust Sander är det också m fl
Rekommenderar alla med intresse för porträttfoto att köpa boken.
2012-05-31 13:28   Joakim K E Johansson
Såja, då var den boken beställd. Känns som ett måste i bokhyllan.
2012-06-04 13:16   Daniel Wirgård
En stor bok, på alla vis. Kan sitta och titta i den hur länge som helst.

Merläsning


Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar