Annons
Artiklar > Test: Nikon Z 85 mm f/1,8 S
Skarpt porträttele

Test: Nikon Z 85 mm f/1,8 S

Porträtt. Det här är troligen den vanligaste typen av motiv ett 85/1,8 används för, vardagsporträtt. Med sin utmärkta skärpa och snygga oskärpeteckning är Z 85 mm f/1,8S mycket bra på att framhäva motiv och sudda till röriga bakgrunder som i den här bilden. Bilddata: Z 85 mm f/1,8S vid f/1,8, 1/6400 sek, ISO 500, Nikon Z6

 
Plus

Ett kort porträttele på 85 mm är snudd på obligatoriskt, och Nikons första till Z-kamerorna lär inte göra någon besviken. Superskarpt, snygg oskärpa och dessutom relativt lätt och kompakt.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2020-01-16.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation

6 Kommentarer

Staffan Zetterlund 2020-01-16 20:22  
Hej ! Ni skriver ,om man utnyttjar Adobes profiler för objektivet, men finns det ? jag hittar inget i mitt LR ? Jag hittar inga profiler för något S objektiv där
AWid 2020-01-16 23:33
Profilen är integrerad i LR, d v s läggs på automatiskt. Gäller alla Nikons S-objektiv så vitt jag vet.
Svar från Grevture 2020-01-16 23:44
Som Anders säger, du behöver inte själv ingripa, det sköts automagiskt.

Problemet för oss, vid testning, är ju att lura programmen att _inte_ lägga på profiler så man får en uppfattning hur objektiven uppträder utan korrigeringar. Korrigeringar är ju bra, men just för testsyften kan de krångla till livet lite :)
ztenlund 2020-01-17 10:28
NJae, är det inte så att Z-kamerorna skickar med korrektionsdata från Z-objektiven i filerna och att det är denna som LR använder? Som man sedan i likhet med vissa andra spegellösa och kompakter inte heller får någon möjlighet att stänga av.

Agfors: T ex Capture One behöver väl inte luras, utan där går det väl bara att stänga av även för den här typen av kameror?
Svar från Grevture 2020-01-17 11:18
Martin: Det stämmer, men jag antog att Anders syftade på att tolkningen av detta är integrerat in Lightroom, vilket det ju är.

Capture One är ett alternativ, eller så lurar man LR :)
PMD 2020-01-16 23:08  
"Så när det väl sitter på kameran blir paketet inte längre än ett AF-S 85/1,8G monterat på en DSLR."

Jo, mer än försumbart längre tycker jag nog att det är befogat att säga.
Se denna jämförelse på camerasize.com

Camerasize har inte Z 85/1.8 S än, men av andra bilden i den här artikeln att döma är längdskillnaden mellan Z 85 och F 85 mycket liten, så jämförelsen på camersize.com är relevant, tycker jag.

Sign. Petimäter :-)

PS
Det är ett rätt långt objektiv, sålunda. Är det ett äkta tele?
DS
Svar från Grevture 2020-01-16 23:57
Största delen av skillnaden i jämförelsen du länkar till handlar ju om att sökarokularet sticker ut längre på Z6 än på vad-det-nu-var-för-DSLR-modell som ingick i jämförelsen.

Min poäng är att det är lätt att se Z 85 och tänka "jösses så mycket tjockare mitt kamerapaket kommer att bli jämfört med gamla AF-S 85 som jag hade på min DSLR". Vilket alltså inte är fallet. Skillnaden handlar om några få millimeter.

Vilken betydelse lägger du i "äkta tele" :-) Det finns olika sätt att tolka det uttrycket, men om man två av de vanligaste så är svaret så vitt jag vet ja på bägge. Dvs ja, det har 85 mm eller längre brännvidd och ja det är sannolikt byggt med en intern telekonverter baktill, även om den borde kunna vara rätt svag med tanke på den fysiska längden.
PMD 2020-01-17 15:06
"Största delen av skillnaden i jämförelsen du länkar till handlar ju om att sökarokularet sticker ut längre på Z6".

Nä, största delen av skillnaden beror på att objektivet sticker ut längre. :-)
(Det beror väl på vilken ände man har som utgångspunkt? OBS! Notera smileyn i mitt förra inlägg !-)

Med äkta tele menar jag ett objektiv som har en konkav linsgrupp baktill, och därmed har en fysisk längd som är kortare än brännvidden. (Eller, ja, en fast, inbyggd teleconverter om man så vill.)
alf109 2024-01-10 04:39  
Ett riktigt bra objektiv är det och jag upplever det inte som speciellt stort när det sitter på kameran, dessutom är det förhållandevis lätt. Optiskt presterar det i klass med de bästa porträttelen jag haft tidigare och med hänsyn till detta får man väldigt mycket objektiv för pengarna.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning