Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Grupper > Mina gruppers artiklar > Utflykt i Tyresta skogen

Utflykt i Tyresta skogen

Tidigt, tidigt, morgonen den 1 maj 2011.

Kl 0500 träffades morgonpigga medlemmar ur klubben för en trevlig fotopromenad runt i skogen i Tyresta. Målet var att hålla oss någorlunda kring den sk. Storskogsslingan.

Vi träffades på parkeringen som ligger vid Brakmaren i Tyresö.

Under ledning av Staffan, som har bra koll på området, bar det ut i skogen. Målet var att vara uppe innan solen gick upp. Tyvärr så började dagen mulet med hagel och regn. Men vi hade på känn att det skulle bli bättre och det visade sig att vi fick rätt i det.

Efter en liten vandring stannade vi till vid en mosse. Det var inget vidare ljus och regnet låg i luften så vi vandrade vidare efter detta första stopp.

Nästa anhalt var en lite sjö. Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet på den men det blev ett stopp här. Arne är i full gång med fotograferandet som synes.

Det regnade och emellanåt var det hagel som föll ifrån skyn. Vi vandrade vidare mot nästa mål.

Långsjön dök upp framför oss. Eftersom regnet föll så lät jag min kamera ligga kvar i ryggsäcken men det var några tappra som hittade några motiv. Jag hoppas att de bilderna dyker upp här i gruppen.

Mellan Långsjön och Mörtsjön finns det bäver. Det fanns tydliga spår av dess framfart och Staffan som varit här många gånger försöker lista ut vart den bor. Vi följer Mörtsjön vidare på vår promenad. Vi bestämmer oss för att avvika ifrån Storskogsslingan för att ta en tur mot brandområdet. Den 1 augusti 1999 utbröt en storbrand i Tyresta. Runt 10% av området drabbades av branden och det syns fortfarande tydliga spår av dess framfart.

En och annan fågel både sågs, dock ej på bilden ovan, och hördes. Tore vår fågelexpert kunde upplysa om vilka arter som var aktiva.

Cristian började bli sugen på en fika stund.

Kosan styrdes mot fornborgen vid Stensjön. Regnet hade upphört och solen visade sig.

Väl på plats en bra bit över Stensjöns vattenyta kunde vi avnjuta både fika och en härlig utsikt.

Långt bort på andra sidan sjön fick Tore syn på totalt tre havsörnar. Det behövdes kikare för att se dom men även på närmre håll fanns det fågel.

Tiden vid Stensjön spenderades med både fotografering och samtal fotografer emellan.

Även ifrån denna höga punkt kan man se hur branden påverkat omgivningarna i Tyresta.

Efter detta påbörjades vandringen tillbaka mot startplatsen.

Jag vill tacka alla som var med på denna utflykt. Det är alltid roligt att komma ut och träffa kompisarna och fotografera. Vi som deltog var Anders, Arne, Staffan, Tore, Cristian och jag själv. Jag hoppas att vi även i fortsättningen har en bra uppslutning på våra aktiviteter.

Jag som har lång och stor erfarenhet med att motionera mellan skrivbordet och kaffemaskinen känner att kroppen fick sig en härlig genomkörare av denna promenad på knappa milen och det gav mersmak. På med ryggsäcken och ut i skogen, det är kul.



Publicerad 2011-05-01.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS