Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Grupper > Mina gruppers artiklar > Framkallning av svartvit film.

Framkallning av svartvit film.

Enkel guide för framkallning av svartvit film i hemmet.
Fyll gärna på med idéer eller om jag missat nåt.

Vad behövs:

* Framkallningsdosa typ Paterson.
* Termometer.
* Graderade kärl.
* Vatten.
* Mörkt rum eller laddsäck.
* Framkallare typ. D-76 eller Rodinal
* Fix typ Ilfofix, Tetenal
* Stoppbad. Ilfostop, ättiklösning, eller vatten
* Klämmor för tork

Börja med att ladda spiralen med film i totalt mörker. Det kan vara lite trixigt i början att få på filmen så det är bra att öva på en kasserad film i dagsljus. Ett trix när man laddar 135 film är att trä in en liten bit av filmen på spiralen i dagsljus och rulla sedan på resten i mörker. I med spiralen i burken och på med locket. Nu kan du vistas i ljus igen.

Nu ska framkallaren ned i burken. Standard temp är 20 C så temperera detta noggrant innan det hälls på. Smäll burken i golvet för att eliminera luftbubblor på filmen. Agitera försiktigt under c.a 1min, därefter 10sek varje minut. När tiden är ute häll då av framkallaren.

Nu är det dags för stoppbad som avbryter framkallningsprocessen. Detta går att göra på många sätt men det vanligaste är väl med ättikslösning eller färdigt stopp vilket torde vara bäst. Rinnande vatten har jag också använt och det funkar bra men det får rinna en bra stund. När detta moment är klart töms vätskan ut.

Dags för fix. Fixet gör det nu mycket ömtåliga negativet till en permanet bild och klarnar upp filmbasen. Man brukar säga att dubbla klarningstiden är lagom. Klarningstiden får du fram genom att lägga en liten bit av filmen i fix, tar tiden och ser hur lång tid det tar för filmremsan att bli genomskinlig. Detta är ganska viktigt för att se om det är nån kräm kvar i fixet eller om det kan vara läge att blanda nytt. Lyft av locket och kolla så det ser bra ut, ser det "dassigt" ut, fixa ett tag till. Klart, häll ut.

Nu är det sista blöta momentet kvar, sköljningen. Detta gör vi för att tvätta bort rester av kemikalier på filmen. Detta finns det många varianter på men jag brukar spola vatten rakt ner i dosan 30-60-min beroende på humör.

Sista momentet! Torkning. Filmen hängs i en klämma upp till och en annan klämma nedtill, gärna med en tyngd i. För att i möjligaste mån undvika torkfläckar som är hiskligt tråkiga så bör man torka av filmen. Detta kan göras på flera sätt, jag har en pryl för just detta ändamål som funkar bra men den jag tycker funkar bäst är ett hemmabygge bestående av den yttersta delen på ett torkarblad som jag slagit en knut på. Lägger filmen emellan och drar i ändarna samtidigt som jag drar hela prylen snett nedåt längs filmen. Andra använder fingrarna med gott resultat men det har jag inte lyckat med själv. Låt nu filmen hänga ett bra tag, över natten eller så.

Och glöm inte att lämna era använda kemikalier till närmsta miljöstation, det är ej tillåtet att hälla det i vasken.

Publicerad 2011-06-29.

1 Kommentarer

MayaS1 2018-11-26 18:23  
Kan jag använda exakt samma tillvägagångssätt med en färgfilm som jag vill framkalla, så att den blir svartvit?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS