Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från flennstrom:

Sälja konsertbilder på kända artister?

Jag har kontakt med en fotograf som, med arrangörernas tillstånd, har fotat en mängd kända artister. Kommer jag att kunna sälja tavlor av dessa bilder utan att jag (eller fotografen) råkar illa ut.

Bruce Springsteen kanske inte uppskattar att jag och fotografen tjänar pengar på bilder av honom. Fotografen har alltså tillstånd och i tillståndet står inget om någon begränsning av användandet av bilderna.

Med vänliga hälsningar

Fredrik
Förstora
Svar:

När det gäller kommersiellt bruk gäller lagen om namn och bild i reklam. Det är troligt att tavelförsäljningen skulle kunna falla under den lagen och artisterna begära ersättning. i vart fall för marknadsföringen av tavlorna. Redaktionellt användande av bilderna är tillåtet, men kommersiellt inte. Saken har inte prövats såvitt jag känner till. Hade det varit en tavla - ett konstverk - så hade ingen kunnat hindra spridningen, men vid ett mångfaldigande och försäljning av många exemplar av samma fotografi blir saken mer oklar.


Förstora
ANNONS