Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från holmfrid:

Facebook.

Nu när det är så mycket prat om att Facebook äger ALLA rättigheter på ALLT som publiceras där har jag några frågor om vad som egentligen gäller enligt lagen.

Det är egentligen två olika scenarion som jag tänker på.
1. Jag som fotograf laddar upp egna foton.

2. Jag laddar upp någon annan fotografs foton. Antingen att jag har fått ok att använda dem på en blogg, eller att jag helt enkelt inte frågat... Fotografen har iaf inte godkänt något avtal med Facebook.

Har Facebook rätt att sälja bilderna?
Får de använda dem i reklam?
Har de verkligen rätt att göra vad de vill med dem?
osv.
(Frågorna gäller både Sverige och resten av världen.)

mvh.
Tomas Holmfrid.
Förstora
Svar:

Man bör nog akta sig för att ladda upp bilder på sajter där avtalsvillkoren kan vara oklara. När det gäller dina egna bilder kan du avhända dig den ekonomiska rättigheten dvs. tillåta någon annan att sälja och tjäna pengar på dina bilder. Däremot kan du inte utom i ringa omfattning avhända dig dina ideella rättigheter. Det betyder att Facebook måste ange ditt namn och inte kan manipulera dina bilder.

Personligen har jag också svårt att se att Facebooks ensidiga avtal kan stå sig i en domstol.

När det gäller någon annans upphovsrätt så riskerar Facebook krav och ytterst stämning vid domstol om de använder fotografens upphovsrätt. Upphovsmannen själv har ju inte träffat något avtal med Facebook och kan därför ställa krav. Någon god tro existerar inte. Facebook måste kontrollera att företaget träffat giltigt avtal beträffande det man använder. Något överlåtande av annan till tredje part är förbjudet i upphovsrättslagen.


Förstora
ANNONS