Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Fråga från ABE:

Skärpedjup och konverter

Hej!

Hur blir det med skärpedjupet med en konverter påkopplad? Med en 2x konverter och bländare 4 blir det ju bländare 8, men har man kvar samma korta skärpedjup, eller ökar det till det skärpdjup man har utan konverter med bländare 8?

Mvh
Anders
Förstora
Svar:
Hej, det finns säkert ett teoretiskt svar på detta, och det kan jag inte ge dig. Utan jag kan bara ge ett svar utifrån min praktiska erfarenhet: vill jag ha en ännu mer diffuserad eller harmonisk bakgrund lönar det sig att sätta på en konverter. Nu är det ju så att när jag håller på med "wildlife" kan jag sällan förflytta mig själv i förhållande till det djur eller den fågel jag plåtar - för att genomföra ditt experiment hade jag ju behövt backa en bra bit så att utsnittet kring huvudmotivet blev detsamma med en konverter som utan konverter - och det är sällan det ges tillfälle till sådana förflyttningar ute i fält. Istället befinner jag mig för det mesta på ett givet avstånd - och när jag sätter på en konverter kommer utsnittet kring huvudmotivet att bli mindre samtidigt som bakgrundsoskärpan ökar. Det teoretiska svaret får du fråga teknikexperterna om. Jag hinner inte kolla upp det just nu men det du säger låter logiskt. Bästa hälsningar - och lycka till med bilderna! Brutus
Förstora
ANNONS