Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Calle S > Svar
Fråga från nysta:

Frilansa

Hej!
Har lite frågor om att frilansa. Hur funkar det egentligen? Hur får man fotouppdragen? finns det någon "lista" att vara med på eller åker man ut till stora evangemang och sen försöker sälja bilderna?
Du får gärna förklara lite hur det funkar.

Tack på förhand!

/Daniel
Förstora
Svar:

Det hänger en del på vad du vill syssla med för typ av fotografi och vilken arbetsgivare du riktar in dig på.

Fotouppdragen får man genom att ringa tidningarna och komma och visa upp sina bilder. Fundera över vad de vill se. Vad är du bra på? Vad är din specialitet? Hur mycket orkar du jobba?

Fotograflista finns det, iallafall på de större byråerna. De vill ha täckning i hela Sverige. Om det händer något i t.ex Sundsvall ringer de oftast i första hand lokaltidningen och ber att få köpa bilder. Men det kan hända att byrån inte har något avtal med tidningen på orten, eller att tidningen helt enkelt inte säljer till byråer. Så på dessa ställen är det bra för byrån att ha kontakt med en frilansare och man kan hamna på deras lista. När jag själv jobbade på byrå som redaktör hade vi problem i vissa städer; tidningen sålde inte, och vi kände inte till någon bra plåtis där. Det är absolut vanligast i ganska små städer. Lite större ställen dräller av fotografer villiga att jobba och sälja bilder.

Visst kan man åka på stora evanemang och hoppas på att sälja bilder, men de flesta tidningar har ju egna fotografer på sådana tillställningar, och de säljer i sin tur ofta till byråerna. Dessutom kan det ibland vara problematiskt att komma in på t.ex konserter utan en tidning i ryggen som direkt uppdragsgivare.

Calle S


Förstora
ANNONS